Perdele agroforestiere pentru redresarea conditiilor de mediu. Schimbarile climatice, preconizate pentru Romania, caracterizate prin cresterea frecventei de aparitie a unor valori extreme de temperaturi si precipitatii (valuri de caldura, geruri foarte mari, ploi violente, furtuni, grindina, alternanta rapida intre precipitatii abundente si seceta accentuata (in S; SE; E), modificarea conditiilor de precipitatii la nivelul anotimpurilor (vara o scadere cu 18 – 20%, iarna a crescut cu 5 – 10%) vor avea efecte ireversibile asupra vietii si activitatii umane si vor duce la distrugerea biodiversitatii regionale.
Atenuarea acestor efecte si redresarea conditiilor de mediu este posibila prin ameliorare si reconstructie ecologica.
Una din caile principale de reconstructie ecologica si crearea echilibrului natural o reprezinta inverzirea regionala pe termen lung prin reimpaduriri si crearea sistemului national de perdele agroforestiere de protectie.
In principal beneficiile aduse de perdele agroforestiere au in vedere crearea unui echilibru sanatos intre managementul agroindustrial cel ecologic cu avantaje pe termen lung (cresterea productiilor agricole, cresterea fondului forestier, stocarea carbonului si degajarea oxigenului, reducerea temperaturii aerului si stimularea schimburilor de aer (efectul de briza urbana) cu ridicarea umiditatii acestuia, captarea prafului si filtrarea aerului, reducerea zgomotului si a poluarii gazoase) si efecte pozitive asupra oamenilor si biodiversitatii.
In conditiile accentuarii fenomenelor meteorologice extreme apar consecinte economico – sociale si de mediu negative (reducerea substantiala a productiei agricole, pierderea solului fertil, scoaterea partiala/ totala din circuitul agricol a suprafetelor afectate de eroziune si alunecari, micsorarea capacitatii de scurgere a viiturilor, colmatarea albiilor etc) care trebuie sa fie contracarate prin masuri pe termen mediu si lung.
Fenomenele observate la nivelul national si european asupra schimbarilor climatice au condus in ultimii ani la orientarea si intensificarea activitatilor de cercetare stiintifica pentru realizarea de tehnologii de mecanizare si echipamente tehnice adaptate la noile conditii climatice si armonizate la prevederile legislatiei specifice nationale, europene si internationale.
Pentru realizarea acestor perdele agroforestiere in conditii optime este necesara adoptarea unor tehnici adecvate de mecanizare, in cadrul tehnologiilor de impadurire, in care operatia de plantare a puietilor forestieri are rolul principal.
Pentru a raspunde acestor necesitati INMA Bucuresti a realizat mai multe echipamente care sunt necesare pentru infiintarea de perdele forestiere de protectie prin impadurire (ex: infiintat perdele de protectie de-a lungul autostrazii in localitatea Dragos Voda, jud. Calarasi, alte localitati in colaborare cu Fundatia “PATRIMONIU; Asociatia “Padurea Copiilor”, etc.).
Realizarea perdelelor se poate face in teren prelucrat total sau prelucrat in benzi cu urmatoarele utilaje:
•Echipament de prelucrare a solului in benzi, EPI
Prin utilizarea echipamentului de lucrat solul in benzi (EPI), in cadrul operatiei de pregatire a lucrarilor de impadurire se realizeaza cu un singur utilaj o mare parte din operatiile ce se practica in prezent, dupa cum urmeaza: tocarea si maruntirea crengilor de pana la 12 cm in diametru; distrugerea cioatelor, scarificarea solului, nivelarea terenului, desfundarea prin aratura, maruntirea si nivelarea terenului, spargerea crustei, afanarea solului si distrugerea buruienilor.
•Echipamentele de plantat puieti EPF-1/MPF 2 sunt destinate mecanizarii lucrarilor pentru infiintarea perdelelor agroforestiere si a plantatiilor in livezile pomicole (sau pepiniere), fiind deservita de unul sau doi operatori.
Continuarea pe FoodBiz