Sectorul vinului si cel al distributiei traditionale de bunuri de larg consum, care detin o cifra de afaceri de peste 5 miliarde de euro, au devenit eligibile pentru finantare din fonduri europene, odata cu aprobarea prin Lege a Ordonantei 130/2020 de catre Parlament, a anuntat Asociatia Companiilor de distributie de Bunuri din Romania.
“Prin modificarile aduse Ordonantei se completeaza coduri CAEN ale sectoarelor economice afectate de actuala criza si se schimba grila de punctaj din Anexa 4 – Criteriile de selectie la finantare a proiectelor de investitii. Excluse initial de Guvern in textul Ordonantei din 6 august, domeniile producerii vinurilor si cel al distributiei traditionale de bunuri de larg consum, impreuna cu alte domenii economice, au devenit eligibile la finantare prin lege. Cele doua sectoare economice au o cifra de afaceri estimata la 5 miliarde de euro”, arata reprezentantii asociatiei.
ACDBR semnaleaza faptul ca sectoarele vitivinicol si distributia traditionala de bunuri sunt furnizori ai HoReCa, fiind drastic afectate de caderea acestei piete, atat prin diminuarea vanzarilor, cat si prin retururile primite. In functie de profilul de business al distribuitorului si al producatorului de vinuri, scaderea cifrelor de afaceri a variat la nivelul lunilor martie – aprilie a.c. intre 30% si 120%, comparativ cu lunile similare ale anului precedent.
“Fara sprijin financiar de la Guvern pentru mentinerea viabilitatii companiilor vom genera diminuarea profitabilitatii si somaj, cu impact major asupra incasarilor la bugetul de stat, povara financiara fiind atat asupra antreprenorilor, cat si asupra statului. Ordonanta de urgenta a fost publicata in 6 august, aprobarea schemei de sprijin financiar a fost primita de la Comisie ulterior, in 27 august. Aceasta cronologie ne determina sa credem ca, daca presedintele republicii va promulga rapid legea, Guvernul isi poate insusi imediat modificarile si sa lanseze masurile ‘Capital de lucru’ si ‘Investitii’ in cursul saptamanii viitoare, notificand in paralel Comisia Europeana.
Ministrul Economiei, domnul Virgil Popescu, trebuie sa nu distorsonieze piata prin masuri discriminatorii, nu trebuie sa se grabeasca si sa puna in aplicare o Ordonanta de Guvern cu omisiuni, impotriva vointei Parlamentului Romaniei, asa cum a declarat zilele acestea ca masura ‘Capital de lucru’ va fi activa la 22 octombrie. Puterea juridica a legii in fata ordonantelor si interesul general trebuie sa primeze intotdeauna intr-un stat democrat”, mentioneaza reprezentantii Asociatiei Companiilor de distributie de Bunuri din Romania.
Parlamentul a aprobat marti in unanimitate Ordonanta 130/2020 privind acordarea de granturi in economie.