Calin Ile, FIHR: Domeniul hotelier din Romania este o optiune viabila pentru orice investitor

Calin Ile, FIHR: Domeniul hotelier din Romania este o optiune viabila pentru orice investitor

 

ileIndustria hoteliera romaneasca constituie o optiune viabila pentru orice investitor, datorita unor avantaje cum ar fi contextul regional favorabil, potentialul imens de crestere, faptul ca Romania are una dintre cele mai prietenoase fiscalitati din Europa pentru turism, forta de munca pregatita sau resursele turistice importante, sustine Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). El a vorbit intr-un interviu acordat FoodBiz si despre tendintele asteptate pentru viitorul imediat, inclusiv de prezenta fondurilor de investitii. Ne asteapta momente favorabile, provocatoare pentru care este bine sa ne pregatim din timp, mai atrage atentia presedintele FIHR.

-Este industria hoteliera romaneasca un domeniu profitabil pentru investitori? Care sunt tendintele pentru viitorul apropiat?

Astazi domeniul hotelier din Romania reprezinta o optiune viabila pentru orice investitor. Spunem aceasta bazandu-ne pe

– CONTEXTUL REGIONAL FAVORABIL – vedem cresterea inregistrata de toata zona Europei de Est cu Romania printre tarile din frunte

– POTENTIAL IMENS DE CRESTERE, venit din faptul ca plecam totusi de la rezultate mici in domeniu si de la prezenta hoteliera redusa, ceea ce ne da sansa unei cresteri insemnate

Citeste si Barele de protectie la tractoare castiga teren in Vestul Europei
– FISCALITATE FAVORABILA – avem una dintre cele mai prietenoase fiscalitati din Europa pentru turism

– FORTA DE MUNCA PREGATITA – vedem milioane de romani care performeaza cu succes in diaspora sau pe vasele de croaziera care ar reveni cu drag acasa la momentul potrivit

– TARA MARE CU RESURSE TURISTICE IMPORTANTE – diversitatea geografica, suprafata mare, apartenenta la UE si NATO, dau elementele de siguranta si de success a unei investitii in domeniul hotelier pentru anii urmatori.

Ca tendinte pentru viitorul apropiat spunem ca va conta din ce in ce mai mult profesionalismul in derularea investitiei – se va merge din ce in ce mai mult pe argumente rationale de genul return of investment si nu pe investitii de portofoliu generate de dorinta subiectiva a investitorului.

Tot ca tendinta putem spune ca se va merge pe unitati de talie medie spre mare, pentru ca aduc avantajele economiei de scala si permit o operare eficienta.

Va fi nevoie de profesionalizarea operarii si aceasta se va face fie prin afilieri la lanturi internationale, fie la aducerea de personal calificat de catre operatorii romani. Cu iesirea treptata a investitorilor din implicarea in partea de operare.

Vom vedea o prezenta mai activa a investitorilor institutionalizati de tip fonduri de investitii, mai ales dupa succesul inregistrat de Apex Alliance si implicit si un numar mai mare de tranzactii inregistrate anual in industria hoteliera. Per total ne asteapta momente favorabile, provocatoare pentru care este bine sa ne pregatim din timp.

Sursa: Food Biz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *