Bogdan Alexandrescu, Patria Bank: 30% din creditele noastre merg catre agricultori. Pe cultura mare, avem o cota de 10%

Bogdan Alexandrescu, Patria Bank: 30% din creditele noastre merg catre agricultori. Pe cultura mare, avem o cota de 10%

 

Bogdan AlexandrescubPatria Bank este una dintre putinele banci din Romania care are o divizie de Agro dedicata, motiv pentru care si rezultatele nu au intarziat sa apara. In 2017, un an bun, cu o crestere de 7% fata de anul anterior, 30% din totalul creditelor acordate de catre Patria Bank au fost alocate producatorilor agricoli, a declarat Bogdan Alexandrescu, directorul Directiei Agro in cadrul Patria Bank, pentru AgroStandard. El este optimist cu privire la dezvoltarea sectorului agricol autohton, datorita potentialului de crestere a productivitatii si marjelor, mult mai mare decat in alte parti, pentru ca majoritatea materiei prime se exporta.

Patria Bank ofera serviciul complet pentru agricultori, acoperind toate nevoile specifice. Fermierul are acces simplu si rapid de la credite pentru activitatea curenta, investitii utilaje, plafoane de terenuri agricole, scontare APIA, pana la credite pentru proiecte realizate cu ajutorul fondurilor europene. Patria Bank finanteaza toate formele de organizare – SRL, SA, Societati Agricole, PFA, AF, II, IF, persoane fizice cu activitate agricola.

Segmentul caruia i se dedica in mod special constituie producatorii agricoli din sectorul cultura mare si cei care lucreaza de la 50 de hectare in sus. Mai multe despre activitatea si strategia Patria Bank pentru Romania puteti afla din interviul urmator:

– Ce pondere au creditele agricole in total credite acordate de Patria Bank? Care a fost trendul in 2017, raportat la anul anterior?

In Patria Bank suntem preocupati de sprijinul producatorilor agricoli in mod deosebit, analizam permanent comportamentul acestora si gasim solutiile cele mai potrivite pentru nevoile lor de finantare. De altfel, Patria Bank este una dintre putinele banci care are o divizie de Agro dedicata. Cifrele din vanzari ilustreaza aceasta preocuparea a noastra pentru segmentul de agricultori: din totalul creditelor acordate de catre Patria Bank in 2017, 30% sunt credite acordate producatorilor agricoli. 2017 a fost un an bun, inregistrand o crestere de 7% fata de anul anterior.

– Care este produsul cel mai solicitat de catre agricultori? Ce include oferta Patria Bank pe acest segment si cui va adresati in general?

De regula, agricultorii au nevoie de credite pentru investitii sau capital de lucru si mixt, iar ofertele de finantare sunt flexibile si adaptate la aceste nevoi, cum spuneam si mai sus. Fie ca sunt in cautarea de finantare pentru achizitionarea unui teren, pentru investitii mai mici sau mai mari in ferma, pentru achizitionarea de utilaje sau echipamente pentru lucru, gasim o solutie pentru achizitionarea lor. Legumiculorii si micii agricultori solicita mai mult capital de lucru si mixt, iar marii agricultori cele pentru investitii si activitate curenta. Noua insa ne place sa spunem ca dincolo de clasificari si produse oferim consiliere pentru pentru nevoi.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Patria Bank ofera serviciul complet pentru agricultori. Acopera toate nevoile specifice, are acces simplu si rapid de la credite pentru activitatea curenta, investitii utilaje, plafoane de terenuri agricole, scontare APIA la credite pentru proiecte Fonduri Europene. Finantam toate formele de organizare SRL, SA, Societati Agricole, PFA, AF, II, IF, persoane fizice cu activitate agricola. Segmentul caruia ne dedicam insa cu preponderenta sunt producatorii agricoli din sectorul cultura mare si cei care lucreaza de la 50 de hectare in sus.

– Care este sectorul agricol cu cele mai multe cereri de finantare si cele mai multe fonduri alocate? Ce segmente acoperiti in prezent? Aveti in plan sa extindeti plaja de acoperire a activitatilor finantate in viitor?

Acoperim toate segmentele agricole insa ponderea cea mai mare in portofoliul bancii o au clientii din segmentul cultura mare, unde Patria Bank are o cota de piata de 10%. In acelasi timp acoperim si zona de Zootehnie, Legumicultura si Pomicultura.

Citeste si Fructele de padure, pariul unui tanar de 22 de ani

Cum ne defineste flexibilitatea, nu am putea spune ca exista o activitate ce are legatura cu agricultura pe care nu o finantam in prezent, ca sa fie nevoie de o extindere, intrucat acoperim toata plaja de de activitati agricole posibile in Romania.

– Care este cel mai dinamic sector din agricultura romaneasca la acest moment?

65% din suprafata agricola din Romania sunt terenurile arabile, deci cel mai dinamic sector este zona de cultura mare. Conform datelor statistice, Romania este unul dintre cei mai mari producatori de grau, floarea soarelui si porumb din Uniunea Europeana. Daca ne uitam totusi la nivelul productivitatii/ hectar, suntem in urma altor tari precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. Avem producatori care fac perfomanta agricola si unii care au productivitate mai mica. Diferentele vin pe deoparte din cauza solurilor care sunt mai fertile in anumite zone, de exemplu in Campia de Vest si in Campia Baraganului si mai putin fertile in zona Moldova si Ardeal.

Citeste si Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

Pe de alta parte pentru a uniformiza productivitatea medie per hectar, Patria Bank incearca sa isi consilieze clientii privind activitatea pe care o desfasoara, sa isi achizitioneze utilaje mult mai perfomante, sa foloseasca anumite tehnologii de cultivare si ce fel de finantare sa aleaga. Totodata facem tot posibilul sa activam micii agricultori, sa ii consiliem astfel incat sa isi creasca productivitatea, construim pe experienta acestuia si punem in valoare expertiza si dorinta de implicare.

– Care sunt principalele criterii in functie de care acordati credite fermierilor romani (cultura mare, legumicultura, pomicultura etc)? Care este suprafata minima de teren pe care trebuie sa o aiba agricultorii pentru a putea accesa un credit? Intre ce sume se pot incadra fondurile solicitate?

Patria Bank a studiat comportamentul producatorilor Agricoli si vine in sprijinul lor odata cu produse dedicate, plata ratelor la recolte, garantii flexibile si intelegerea planurilor de culturi. Primul lucru la care ne uitam este experienta producatorului, ne asiguram ca acesta nu a pornit afacerea recent si are o expertiza in domeniu. Apoi, suntem atenti la modul in care afacerea a crescut. Este important ca aceasta sa se fi dezvoltat gradual, coerent si continuu. Tehnologia de cultivare este si ea importanta. Ne dorim clienti cu tehnologie de lucru avansata, care investesc in acest domeniu, pentru ca asta inseamna productivitate. In acelasi timp suntem aproape si de micii producatori care demonstreaza ca sunt stabili si doresc sa investeasca in tehnologie.

Starea culturilor ne ofera informatii despre productia posibila si felul in care este administrata afacerea. Conteaza ce tip de productie are clientul. Finantatorul va evalua productia viitoare pornind de la starea actuala a culturii si prin verificari incrucisate avand in vedere productia anilor anteriori.

Un alt aspect important sunt incasarile determinate de piata de desfacere versus cheltuielile directe/indirecte, respectiv incasarile pe care le asteapta clientul pe baza productiei. Se calculeaza o productie prudentiala, de obicei mai mica decat ceea ce estimeaza clientul.

Un lucru important pentru finantator este sa vada ca producatorul investeste in dezvoltarea afacerii sale, ca banii pe care ii castiga sunt investiti inapoi in afacere. Pentru a cunoaste caracterul clientului, banca se bazeaza mult pe referinte. Consilierul va discuta cu oamenii importanti din comunitate, va aduna referinte de la primarie si va cauta sa stabileasca reputatia clientului.

In ceea ce priveste suprafata minima si suma ce poate fi obtinuta, acestea difera de la caz la caz. Importante sunt criteriile de mai sus, in rest, evaluarea este personalizata. Aflati mai multe despre creditele Patria agricultori pe www.patriabank.ro/agro/credite-agricole.

– Care sunt riscurile majore de care tineti seama la acordarea unui credit?

Fiecare dintre criteriile mentionate la intrebarea anterioara reprezinta si un risc. Tinem cont de caracaterul clientului, capacitatea de plata si colateralul. La acordarea unui credit suntem obligati sa ne uitam la volatilitatea pietei, adica evolutia preturilor la cereale, intrucat preturile se pot schimba de la an la an. Totodata, calculam si prognoza meteo anuala, astfel incat sa fim proactivi si sa venim cu solutii din timp pentru clientii care sunt consiliati de Patria Bank.

Scopul nostru principal, indiferent de volatilitatea pietei sau conditiile metereologice, este sa ii sprijinim sa se dezvolte intr-un mod sustenabil. Toate aceste riscuri pot fi insa prevenite prin educatie financiara. O buna planificare a afacerii, a platilor si incasarilor sunt solutii ce previn intrarea in incapacitate de plata.

– Ati avut cereri de credite pentru achizitia de terenuri in ultimul an? Despre ce sume este vorba si ce suprafete in general?

Sigur, am creditat si achizitia de terenuri. De altfel, finantarea plafoanelor de terenuri agricole s-a triplat in 2018 fata de aceeasi perioada din 2017. Media creditului este undeva la 500.000 de RON, prin care clientii achizitioneaza in decursul unui an in medie 20 – 30 de hectare.

– Considerati ca agricultura va fi in viitor un sector mult mai interesant pentru investitori, raportat la alte domenii?

Agricultura este un domeniu care va exista si va produce tot timpul, in primul rand datorita nevoii globale de mancare. Acelasi lucru se intampla si in Romania, dar potentialul de crestere al productivitatii si marjelor este mult mai mare decat in alte parti, pentru ca majoritatea materiei prime se exporta.

Sunt putini agricultori sau grupuri de agricultori la care se inchide ciclul de productie. Adica, de exemplu, care sa aiba cultura mare, cu care sa hraneasca sa spunem vaci de lapte si sa aiba o fabrica de lactate sau din cereale sa hraneasca vaci de carne. De aceea rolul Patria Bank in educatia productorilor agricoli devine foarte important pe termen mediu si lung.

3 thoughts on “Bogdan Alexandrescu, Patria Bank: 30% din creditele noastre merg catre agricultori. Pe cultura mare, avem o cota de 10%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *