Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

 

malaescu3Este licentiat in studii economice, ba are chiar si un master, insa prefera sa traiasca din legumicultura, care ii aduce satisfactie lui si familiei. Este povestea lui Laurentiu Malaescu, un tanar din Targu-Jiu, care dupa ce a petrecut ani buni pe bancile scolilor, a ales un job simplu de portar la un liceu din localitate, iar in timpul liber se ocupa cu legumicultura. Nu regreta insa deloc acest pas, pentru ca legumicultura ii aduce mult mai multi bani, iar, in plus, ii si place ceea ce face. Laurentiu Malaescu are 1.100 de metri patrati de solarii in localitatea Balesti, judetul Gorj (Solarii Balesti) de care se ocupa, impreuna cu sotia si mama. Cand are nevoie, mai foloseste si zilieri, insa in mare, ei trei reusesc sa faca toata treaba. Marfa o vinde la depozitele engros și mai putin la taraba, in general, in week-end cand are timp sa stea la piata. Iarna cultiva salata, ceapa verde, usturoi, spanac si ardei, iar vara are tomate, castraveti, vinete si ardei.

Cea mai rentabila este rosia, care anul trecut, de exemplu, nu a scazut sub 2 lei/kg. La castraveti este ceva mai complicat, pentru ca undeva spre sfarsitul lunii iulie se blocheaza piata, iar drept urmare scade si pretul asa de mult ca mai bine ii dai la porci, decat sa ii vinzi, dupa cum spune Laurentiu Malaescu. La rosii, foloseste samanta adusa din strainatate, deoarece plantele rezista mai bine la boli, iar productia este de calitate si are gust. Anul trecut a avut rosii chiar si in decembrie, undeva pana in 10 decembrie, dar recunoaste ca iarna tomatele nu prea mai au gustul celor din vara.

Citeste si Tomate gigant de Balesti. O rosie cantareste pana la 1,3 kg!

Acum are de vanzare salata si ceapa verde si se pregateste sa scoata spanacul. Salata se vinde cu circa 2 lei/bucata, fata de 2,5 lei/bucata, anul trecut, iar ceapa verde cu 1,5 lei legatura. Are si ceva spanac, nu pune in general suprafete mari, pentru ca nu prea este rentabil si necesita si multa munca, ci mai mult pentru a respecta rotatia culturilor. In februarie, a semanat rosiile, castravetii, ardeii si vinetele, asa ca se munceste la foc continuu….

Centrala pe baza de ulei ars

Pentru legumicultori, incalzirea reprezinta cel mai mare cost, mai ales intr-o iarna geroasa. Laurentiu Malaescu spune ca a gasit o solutie ingenioasa pentru a reduce semnificativ cheltuielile. Foloseste o centrala care functioneaza pe baza de ulei ars de care face rost de la service-urile auto din Targu-Jiu la un pret rezonabil, ba chiar gratis uneori. La un solar de 240 metri patrati, de exemplu, alimentarea centralei o face la doua zile, ceea ce este mult mai convenabil daca ne raportam la alte solutii de incalzire.

Multi legumicultori folosesc lemne de foc sau peleti, iar la 5-6 ore sunt nevoiti sa alimenteze centrala, asa ca este lesne de inteles de ce Malaescu prefera uleiul ars ….

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Legumicultorul oltean foloseste si o folie dubla, care il ajuta foarte mult pentru a mentine temperatura constanta. De cand se ocupa de legumicultura, a invatat multe despre aceasta activitate si a prins ceva trucuri pentru a eficientiza activitatea. Doar are studii in gestiunea afacarilor si master in economie….si chiar daca nu profeseaza in meseria pentru care s-a instruit, Laurentiu Malaescu este astazi multumit de ceea ce face si are planuri de viitor. Un exemplu de urmat pentru multi tineri care isi cauta drumul in viata…(VP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *