Bancherii se plang de metehnele fermierilor romani, pentru ca din cauza lor nu pot sa urmareasca circulatia banilor

Bancherii se plang de metehnele fermierilor romani, pentru ca din cauza lor nu pot sa urmareasca circulatia banilor

 

lucaFlorin Luca, economistul sef al CEC Bank, trage un semnal de alarma cu privire la situatia in care se afla economia romaneasca si implicit agricultura, in ciuda cresterilor anuntate de autoritati. O realitate mai mult decat ingrijoratoare, despre care guvernantii romani se feresc sa vorbeasca si care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Si doar cateva cifre edificatoare: din cele 600.000 de IMM-uri din Romania, doar 12.000 sunt bancabile, adica 2% din total, iar 11.000 sunt finantate de CEC. Luca a vorbit si de lipsa increderii dintre antreprenori si bancheri, de majorarea creditelor de tip furnizor in ultima perioada sau de faptul ca tara noastra se afla in pragul unui blocaj financiar.

“In mediul de afaceri din Romania, din pacate, nu exista incredere si atunci se creaza decalaje intre oferta de finantare a bancilor si nevoile efective ale clientilor, exista astfel de situatii in care investitii care se amortizeaza in 10 ani sunt finantate cu credite care au maturitati de 3-5 ani sau chiar cu credite pe termen scurt de un an”, a declarat Luca.

Citeste si Producator de fructe si legume: Preturile mari la inputuri si subventiile mici sau chiar deloc ne scot de pe piata

Nu in ultimul rand, el a atras atentia si asupra faptului ca multi antreprenori folosesc creditele de companii pentru alte nevoi personale, iar acesta este unul din motivele care face ca in momentul de fata Romania sa se afle in pragul unui blocaj financiar. Nu mai vorbim de cultura cash-ului in Romania sau de cat de greu le este bancherilor sa urmareasca circulatia banilor la fermierii romani, de exemplu. Si pe buna dreptate, numai daca ne gandim ca de multe ori utilajele sunt trecute in patrimoniul societatii, pamantul si animalele pe numele fermierilor, iar platile si incasarile se fac cash.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

“Exista aceste riscuri si ultimele statstici arata ca lipsa unei discipline financiare solide a facut ca volumul creditelor comerciale de tip furnizor sa se dubleze in ultimii ani si sa ajunga la cifra de 300 miliarde de lei (n.red. pe ansamblul economiei), in timp ce creditele bancare au cunoscut o dinamica pozitiva abia in ultimele luni. In momentul de fata, cei mai mari creditori sunt bancile si companiile care furnizeaza produse si servicii..Vad aici un pericol foarte mare pentru ca exista multe companii si chiar institutii publice care nu respecta termenele de plata”, a avertizat Luca.

Vezi si 3.800 ha, lucrate cu doar 11 angajati. Cel mai tanar are 17 ani

Vom reveni in zilele urmatoare si cu alte informatii prezentate de economistul sef de la CEC Bank in cadrul evenimentului Bucharest Food Summit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *