3.800 ha, lucrate cu doar 11 angajati. Cel mai tanar are 17 ani

3.800 ha, lucrate cu doar 11 angajati. Cel mai tanar are 17 ani

 

dascaluIn Romania se face agricultura performanta, cu tehnologie de ultima ora, care taie suflarea muritorului de rand. S-au dus vremurile cand fermierii se orientau dupa semnele naturii cand ieseau la treaba. Acum, totul este atent monitorizat, fiecare parcela de pamant si fiecare lucrare sunt tinute sub observatie, iar performantele nu au intarziat sa apara. Iar daca nu va vine sa credeti, nu aveti decat sa mergeti sa vedeti ceea ce se intampla la grupul de firme Frizon din Vrancea, care administreaza 3.800 hectare de teren. O societate care poate constitui oricand un model de business pentru agricultorii din Romania, totul fiind posibil datorita investitiilor in tehnologie, dupa cum sustine Teofil Dascalu, administratorul grupului. Si chiar daca a fost vorba de efort mare din punct de vedere financiar, pana la urma a meritat. Trebuie mentionat si faptul ca spre deosebire de alti fermieri, Teofil Dascalu nici nu vrea sa auda de fonduri europene, nu este nici adeptul subventiilor, prefera in schimb sa ia fonduri de la investitori privati sau banci.

“Avem o permanenta preocupare de a finanta tehnologia, nu am bani fizici, cash-flow, trebuie sa ma imprumut de fiecare data si mereu este greu sa explic unor banci si fonduri de investitii de ce imi trebuie aceasta tehnologie si de ce trebuie sa continuam cu ea”, a declarat Teofil Dascalu in cadrul conferintei Agricultura de Precizie organizata de TMT PR.

Imprumuta bani ca sa castige mai multi…

In urma cu patru ani, grupul de firme Frizon administra 1.100 ha si avea o cifra de afaceri de 770.000 euro. “In 2009, cand am inceput activitatea un om era la un capat al solei, iar altul la celalalt capat al solei. Singura metoda de a masura latimea de lucru a utilajului era prin intermediul pasului la mine la ferma, nici macar compas nu aveam..Va dati seama cat de mult cheltuiam in plus prin suprapuneri”, a povestit Dascalu.

Astazi, suprafata lucrata este de 3.800 ha, iar afacerile au ajuns pana la 4 milioane de euro, anul trecut. Iar daca ne gandim ca doar 12 oameni, inclusv Teofil Dascalu si paznicii, se ocupa de acest business, este clar ca s-au investit ceva bani in tehnologie. Mai precis, este vorba de 500.000 euro, o investitie de pe urma careia exista deja un profit de circa 218.000 euro pe an.

“Suma totala a costurilor pentru investitia in tehnologie de 500.000 euro este de 1.108 000 euro… Suma totala a veniturilor in toate fermele mele este de 2.897.000 euro. Cheltui 1,1 mil euro pentru investitii de 500.000 euro si in final am 2,897 mil euro. Dupa doi ani mi-am recuperat investitia, am break-even in anul trei si tinta mea se asigura dupa patru ani (4,2 ani). Profitul anual al investitiei respective este de 217.800 euro….Aceasta inseamna tehnologie in agricultura, de aici vine plusul de valoare. Bineinteles, facem acest lucru ca sa castigam mai multi bani, iar banii ii imprumutam ca sa investim”, a precizat Dascalu.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Fermierii trebuie sa stie ca prin intermediul tehnologiei se inregistreaza fiecare lucrare, fiecare litru de motorina consumat si nu cu armate de oameni, ci cu un singur dispecer. Si aceasta in timp ce, daca ne raportam la cea mai mare parte a fermierilor de la noi, multi agricultori nu stiu nici macar ce cheltuieli au pe hectar, cat costa hectarul de grau sau de porumb, nu stiu mai nimic…

“Noi cand luam niste decizii, nu le luam prin acel feeling de fermieri, nu ma duc in camp si ma uit, iau pamantul in mana, il scarm si gata decid sa nu intru la semanat, nu…Orice decizie o luam in functie de calcule de matematica’’, a mai spus fermierul din Vrancea.

Tehnologie scumpa, dar se merita banii…

Ne place sau nu, in viitorul apropiat tehnologia va insemna totul, asa cum oamenii se pot atasa de o masina, de un telefon sau de alte lucruri, asa trebuie sa invete sa se ataseze si de tehnologie, spune Dascalu. Dincolo de avantaje, exista insa si o serie de factori de risc de care nu se poate face abstractie. De exemplu, tehnologia este scumpa, iar in fazele initiale este defectuoasa…apar erori care trebuie corectate din mers si de multe ori in locul luarii unor decizii justificate se ajunge la o confuzie extraordinara. Nici nu este de mirare pana la urma, daca ne uitam la stadiul in care se afla piata locala pe acest segment….

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

“Toata tehnologia in care am investit a fost defectuoasa, a fost necesar un timp indelungat si un efort sustinut pentru a o implementa. Ea poate determina erori grave, atunci cand nu se consemneaza corespunzator informatia, denota erori extraordinare… De multe ori am vazut ca am o productie de 13 tone la hectar, dar de fapt combina nu era reglata bine de operator si tot oferea date eronate. Apar sincope grave in intelegerea auomatizarii din cauza educatiei, pentru ca muncitorii nu au educatie”, a mai spus Dascalu.

El a vorbit si despre o piata locala imatura in care nimeni nu-si asuma responsabilitati corespunzatoare acestei tehnologii de varf. Este optimist insa ca situatia se va schimba in viitorul apropiat.

O investitie recuperata in 2 ani are sens economic….

Atat timp cat o rata de recuperare a investitiei este de doi ani, tehnologia in agricultura are sens economic, a mai precizat Dascalu. Este necesar insa ca fermierii sa stie si spre ce tip de investitie sa se orienteze. De exemplu, sa nu se astepte sa recupereze o instalatie de irigat in doi ani sau refacerea canalului de desecare…..

“Trebuie sa clasificam si sa categorizam diferitele investitii. In functie de strategia de investitii, putem avea investitii cu o rata de recuperare si o strategie pe 5 ani sau pana la 7-10 ani, dar acele investitii de pana la 10 ani vin cu garantii suplimentare”, a povestit Dascalu.

Inca o dovada ca in Romania tinerii fermieri nu doar ca vin puternic din urma, dar au si toate sansele sa-si depaseasca parintii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *