ANSVSA investeste in laboratoare

ANSVSA investeste in laboratoare

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va investi peste 5 milioane de euro pentru achizitionarea unor echipamente menite sa mareasca capacitatea analitica in privinta determinarii reziduurilor de pesticide din produsele alimentare de origine nonanimala (fructe si legume).

Investitiile se vor face la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) si Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Constanta, Suceava, Bucuresti, Olt si Ialomita.

Se va reduce si timpul de eliberare a buletinelor de analiza la 24 de ore, ceea ce va creste viteza de reactie a serviciilor veterinare si, implicit, gradul de protectie a sanatatii consumatorilor.

In prezent, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimala se efectueaza in cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ce apartin Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) din Bucuresti, Constanta si Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu exceptia celor din Constanta, au fost achizitionate in perioada 2008-2009.

La acest moment, timpul de eliberare a buletinelor de analiza este de 3-4 zile.

Cum vor fi directionate fondurile

O parte din bani vor fi directionati catre dezvoltarea si implementarea de metode de analiza specific determinarii acizilor grasi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilor si a dioxinelor in cadrul IISPV si DSVSA din Buzau, Vaslui si Brasov.

Strategia de finantare va include si programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achizitia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic in cazul unor boli la animale precum leucoza bovina, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcina clasica, pesta porcina africana etc.), autoclave si hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) si programul de supraveghere in domeniul produselor medicinal veterinare, arata ANSVSA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *