Analiza bursa cerealelor AgroGo:  Cat valoreaza porumbul din recolta trecuta? La ce sa va asteptati in viitor?

Analiza bursa cerealelor AgroGo: Cat valoreaza porumbul din recolta trecuta? La ce sa va asteptati in viitor?

 

porumbSezonul trecut, a fost unul cu productii destul de bune la porumb, nu unul exceptional, dar totusi bun. O parte din cantitatea totala de porumb, 8.4 mil tone in 2016 in Romania, a fost vanduta la recoltare, iar o alta a ajuns in hambarele sau silozurile fermierilor. In aceasta perioada, am vazut in piata AgroGo — interfata online intre vanzatorii si cumparatorii de cereale, similara unei burse — semnale ca tot mai multi fermieri isi scot stocurile de porumb la vanzare, potrivit unei analize realizate de Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor.

Evolutia preturilor la porumb in aceasta perioada

Zilele acestea, cotatiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 753 lei/tona, iar la CME Chicago de 601 lei/tona. Sunt preturi medii, in comparatie cu aceeasi perioada a ultimelor doua sezoane. In piata fizica, pretul FOB Constanta (deci pretul pentru marfa incarcata in vase) pentru porumb era de 726 lei/tona (conform MADR), iar unele oferte de cumparare ale traderilor, in regim CPT Constanta (livrat la Constanta), erau la 643 lei/tona, in scadere ultima perioada.

Mai mult decat pretul curent, e interesant de urmarit si trendul preturilor. Daca ne uitam pe istoric, cel putin la MATIF, in ultimii doi ani, in luna iunie, pretul a fost in crestere.

Cine influenteaza insa trendurile pietei fizice locale? Pretul Constanta este un reper pentru Romania, iar el este influentat, la randul lui, de licitatiile internationale si de evolutia burselor. Acest lucru poate fi vazut in comparatiile dintre trendul burselor si cel al pretului local; in graficul de mai jos, este prezentata evolutia comparativa a preturilor porumbului la MATIF Paris si FOB Constanta:

agr 1

 

 

 

 

Si mai interesant este de vazut influenta bursei CME Chicago. Chiar daca aceasta bursa este mult mai departe, din cauza volumelor foarte mari tranzactionate la Chicago, influenta globala a acestei burse se simte destul de puternic asupra preturilor din portul Constanta (vezi graficul de mai jos):

agr2

 

 

 

 

Data fiind aceasta influenta a preturilor bursiere asupra pietei fizice, merita sa ne uitam mai atent pe ce ne arata in prezent bursele. Preturile din piata bursiera, fiind vorba de preturi futures (cu livrare la termen), ne pot ajuta sa aflam cum vad traderii si jucatorii de pe burse evolutia preturilor in urmatoarele luni si chiar ani.

Astfel, daca ne uitam pe curba futures (grafic care prezinta preturile actuale la diferite date de livrare din viitor) vedem ca la MATIF Paris, pentru lunile iunie si august, traderii vad cresteri; in noiembrie, in mod firesc, pretul e usor mai mic, fiind dupa recoltare; apoi cresterea continua usor pentru noul sezon.
matif

 

 

 

 

La bursa din Chicago, care am vazut ca influenteaza destul de puternic pretul porumbului din portul Constanta, preturile futures sunt intr-o usoara crestere, chiar si in perioada de recoltare (vezi graficul de mai jos):

4_Analiza_porumb_curba_futures_CHICAGO

 

 

 

 

Perspective bune pentru perioada urmatoare

Perspectivele par bune pentru porumb: se vad la orizont preturi in usoara crestere. Trebuie tinut cont de faptul ca preturile futures pot fi foarte volatile, cu schimbari mari de la o zi la alta — pentru jucatorii la bursa apar uneori schimbari majore de la un minut la altul, deci aceste curbe isi pot modifica forma, pe masura ce ne apropiem de datele de livrare, si aflam noi date despre stocurile si productia mondiala.

De asemenea, credem ca si fermierii au remarcat de-a lungul anilor ca, si in piata fizica, preturile pot avea schimbari semnificative de la o zi la alta. De aceea, este recomandat ca atat cei care vand, cat si cei care cumpara porumb sau cereale in general sa se informeze regulat.

Despre AgroGo

http://www.agrogo.ro/
AgroGo este platforma online de informare si tranzactionare a cerealelor, fiind prima platforma din Romania pe care se pot tranzactiona cereale la disponibil sau la termen. AgroGo ofera o alternativa simplificata a burselor de marfuri si sprijina astfel fermierii romani, prin incurajarea concurentei cumparatorilor in piata.

AgroGo a fost creat cu scopul de a reduce riscurile si a creste profitul fermierilor, procesatorilor si chiar al traderilor. Platforma ofera informatiile necesare pentru luarea deciziilor in vanzarea si cumpararea de cereale (preturi la zi, analize, grafice, stiri etc.), si permite tranzactionarea intr-un mod organizat a produselor agricole.

Citeste si Analiza AgroGo: Romania are cea mai mare suprafata cu rapita de dupa 2010. Preturile vor fi insa mai mici

Preturile cerealelor sunt obtinute de la principalele burse internationale (MATIF – Paris, CBOT/CME – Chicago s.a.) si sunt completate de datele obtinute de la Ministerul Agriculturii, portul Constanta, precum si de la traderii parteneri, platforma AgroGo prezentand cele mai multe surse de preturi din tara actualizate periodic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *