Analiza AgroGo: Pret record la floarea soarelui chiar in perioada de recoltare, in 2020!

Analiza AgroGo: Pret record la floarea soarelui chiar in perioada de recoltare, in 2020!

 

floarea_soareluiPret record la floarea soarelui chiar in perioada de recoltare, in acest an, ceea ce vedem foarte rar, in general! Sezonul acesta, deja atat de complicat, vine si cu surprize placute! Mai exact, cine va avea floarea soarelui de vanzare, are sansa unui pret foarte bun la comercializare! Zilele acestea, pretul pentru floarea soarelui, in regim CPT Constanta (deci livrat la Constanta) a fost de 1690 LEI/t (410$/t). Este un pret foarte bun, un varf chiar pentru ultimii ani, se arata intr-o analiza realizata de AgroGo.

floare

Partea si mai buna este ca avem parte de acest pret competitiv chiar in perioada de recoltare! Acest lucru sfideaza oarecum tiparele clasice, de pret mai mic in perioada recoltarii, aducand astfel un avantaj mare fermierilor care nu au spatii de stocare sau nu doresc sa mai inmagazineze productia, ci sa o livreze direct la recoltare. Si anul trecut am avut un pret in crestere, insa cresterea semnificativa a fost dupa ce s-a incheiat treieratul.

De ce avem parte de un pret asa de bun?

„Am fi tentati sa credem ca e doar seceta din Romania cauza, insa nu e… Daca ne uitam la pretul principalelor produse care sunt in competitie cu floarea soarelui si cu derivatele ei, mai concret uleiul de palmier (palm oil) si soia, vedem si aici o crestere constanta a pretului in ultimele luni si preturi mai bune decat in aceeasi perioada a anului trecut (in special la soia).

Citeste si Paul Popescu, Clariant: Reteaua de furnizori va include 250 de fermieri din Oltenia, dar si din alte regiuni

Astfel, pretul florii soarelui nu e dictat doar de vremea din Romania, ci mai ales de ce se intample pe bursele din Chicago (soia) si Kuala Lampur (in cazul uleiului de palmier). Pentru ca nu avem nicio bursa relevanta unde sa se tranzactioneze floarea soarelui (asa cum avem in cazul rapitei), o sa ramanem cu ochii pe aceste produse conexe (uleiul de palmier si soia) si o elaboram o analiza mai detaliata in legatura cu ce se intampla pe aceste piete si influentele asupra pretului florii soarelui. Momentan, nu se vad modificari majore la preturile futures cu date de livrare mai indepartate, la niciunul din aceste produse”, sustín analistii AgroGo.

Citeste si 2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

Avem parte de un sezon cu preturi iesite din tipar la floarea soarelui, cu pret mare in perioada de recoltare, lucru cat se poate de favorabil pentru fermieri, care au sansa sa-si mai reduca astfel pierderile cauzate de scaderea productiei (in urma secetei din acest an), se arata in comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *