Alina Cretu, APPR: Varfurile de productie din UE la porumb nu le depasesc pe cele din Romania

Alina Cretu, APPR: Varfurile de productie din UE la porumb nu le depasesc pe cele din Romania

 

alina_cretuDupa cum bine se stie, Romania se afla in topul producatorilor de porumb la nivel european, ba chiar pe primul loc in 2018, de exemplu, o pozitie contestata totusi de unii. Daca la nivel de medie mai avem inca de recuperat (in 2018, Romania a avut o medie la hectar de 7,7 to, fata de 8,8 to, in Franta), cand vine vorba de varfuri de productie chiar suntem acolo sus. Si vorbim de productii care au ajuns pana la 22 de tone/ha, ce-i drept pe anumite parcele (sunt insa fermieri care se lauda chiar si cu 24 to/ha, cum ar fi in Teleorman, in acest an!). Adevarul este ca daca ar fi sa ne masuram fortele cu adevarat cu cineva, atunci Franta si Ungaria ar fi tarile cele mai in masura sa ne dea adevarata valoare a recoltelor noastre!

„La noi, media la hectar este undeva la 7-7,5 to. Varfurile de productie in UE nu depasesc varfurile de productie din Romania…porumb se face in cultura intensiva in Franta in zone specifice pentru porumb, in Spania in conditii intensive de irigat si Portugalia in conditii de irigat prin picurare…Cele doua tari cu care Romania trebuie sa se compare sunt Franta si Ungaria, cele doua mari producatoare de porumb in conditii oarecum similare, iar daca la noi am avut recorduri de 20-21-22 to/ha, asa cum ati aflat la concursul Porumbul de aur, productie care se poate obtine exceptional pe anumite sole, nicio tara din UE nu poate produce mai mult decat noi doar in aceste varfuri”, a declarat Alina Cretu, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) la Ziua Porumbului 2019, eveniment organizat in ferma lui Nicolae Sitaru.

Citeste si Daea: Intre Tanymecus si porumb, eu aleg porumbul

Daca in fermele comerciale productiile sunt intr-adevar la un nivel ridicat, cand vine vorba de exploatatiile familiale, cu totul altfel sta treaba…

„Trebuie sa ne uitam la media pe tara, pentru ca avem foarte mult de lucru. In Romania, lucram intre 2,2 si 2,5 milioane hectare, din care circa 1,7 mil. ha in ferme comerciale, iar restul in gospodariile familiale, unde nu se face o investitie foarte mare la cultura, iar acolo media este intre 3 si 4,5 to/ha”, a mai precizat Alina Cretu.

Citeste si Ziua Porumbului 2019!

La editia din acest an a Zilei Porumbului de la Orezu au fost testati pe loturile demonstrative ale fermei Elsit (firma Bayer a furnizat tehnologia de protectie a culturii), nu mai putin de 60 hibrizi de porumb, proveniti de la 10 companii, printre care s-au aflat si INCD Fundulea si o companie privata romaneasca. Media la hectar a fost de 12,5 tone, iar cele mai mari productii au fost obtinute la hibrizii P093 din portofoliul Corteva (16 392 kg/ha) si Durango (15.122 kg) – KWS.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *