Ziua Porumbului 2019!

Ziua Porumbului 2019!

 

p6Dupa o pauza de un an din cauza pestei porcine africane, Ziua Porumbului a revenit la normal. Evenimentul de la ferma lui Nicolae Sitaru din localitea Orezu, judetul Ialomita, a reunit si in acest an circa 1.500 de fermieri care au venit sa vada cei mai tari hibrizi de porumb din piata la acest moment, cu productii care au sarit si de 15 to/ha. La nivel de tara, insa, productiile par sa fie ceva mai mici fata de anii anteriori, specialistii prezenti la Orezu au vorbit de o scadere de 20-30%. De fapt, productiile sunt foarte diferite de la zona la zona, din cauza secetei, de la peste 2 to/ha, pana la 15-16 to/ha.

Nicolae Sitaru, de exemplu, spune ca a obtinut o productie de 2,7 to/ha la ferma din Buzau, in timp ce la Ialomita recolta a fost de peste 9 to/ha, chiar 12 to/ha in unele locuri. La Constanta, in schimb, productiile au fost de 4-5 tone/ha, in Teleorman, fermierii vorbesc de peste 10 to/ha…

Ministrul Petre Daea este optimist asa cum il stim si considera ca Romania se va situa si in acest an pe podiumul producatorilor de porumb la nivel european, dupa trei ani cu productii bune. Nu in ultimul rand, le-a transmis fermierilor sa stea “linistiti” ca se rezolva si problema neonicotinoidelor.

Printre atatea firme straine, am descoperit si oferta romaneasca reprezentata de Institutul de la Fundulea si Seminte Fundulea, cam tot ce mai avem la acest moment in materie de hibrizi de porumb. In rest, lume buna, de la autoritati, fermieri de top si chiar vedete cum ar fi Catalin Morosanu..

p1

p9

p2

p11

p8

p4

p5

p10

p12

p3

p13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *