Agrointel la Conferintele Agrostandard: FERMIER în ROMÂNIA: ”DANEZUL mă dă afară de pe TERENUL pe care l-a vândut unui OLANDEZ”

Agrointel la Conferintele Agrostandard: FERMIER în ROMÂNIA: ”DANEZUL mă dă afară de pe TERENUL pe care l-a vândut unui OLANDEZ”

 

Larisa-EneSă fii astăzi fermier în România înseamnă să te lupți pentru fiecare bucățică de pământ pe care poți să o cultivi. Lupta devine însă nedreaptă când statul nu te ajută, iar guvernul te lasă fără subvenții și plin de datorii, spune Larisa Ene, un tânăr fermier din județul Buzău. Să fii astăzi fermier în România înseamnă să te lupți pentru fiecare bucățică de pământ pe care poți să o cultivi. Lupta devine însă nedreaptă când statul nu te ajută, iar guvernul te lasă fără subvenții și plin de datorii, spune Larisa Ene, un tânăr fermier din județul Buzău. ”După o guvernare de șase luni dezastroasă și după ce că o știți foarte bine că porcul o duce foarte prost, avem terenuri în arendă cu care susținem porcul (…) Nu poți să cumperi un metru de teren pentru că nu avem banii, nu ne-au intrat subvențiile, am datorii pe care nu știu de unde să le mai acopăr și eu sunt tânăr fermier. Sunt tânăr fermier nu pentru că a existat vreo lege care să mă ajute sau pentru că mi-a dat un ministru ceva, sunt tânăr fermier pentru că mi-am dorit asta. Anul trecut Daniel Constantin mi-a dat subvenția în octombrie, mi-am achitat datoriile. Toată producția agricolă s-a dus în susținerea fermei de porci. A venit danezul să mă dea afară de pe terenul pe care îl lucrez de ani de zile pentru că l-a cumpărat el, pe care el la rândul lui l-a vândut unui olandez. Eu nu am puterea financiară să mă lupt cu ei, eu am datorii și subvenții lipsă”, și-a exprimat revolta Larisa Ene, un tânăr fermier din județul Buzău, la un eveniment pe marginea pieței funciare din România organizat de Agrostandard.ro.

Nemulțumirea crescătoarei este că prețul cărnii de porc înregistrează minime istorice, context în care fermierii s-au săturat să audă promisiuni, vor să vadă și fapte, dar mai ales vor să-și vadă subvențiile în conturi.
”Ministrul agriculturii spune că o ducem bine, culturile arată bine în câmp, dar aceste culturi nu sunt în hambar, dar își permite să facă aprecieri. Porcul a ajuns la 6 lei/kg, o ducem bine, nu mai putem de bine. Nu avem cum să cumpărăm nici măcar terenul pe care îl lucrăm în arendă, nu avem cu ce. Avem foarte multe probleme, scriem mail-uri peste mail-uri la cabinetul minstrului și nu primim niciun răspuns. Noi suntem crescătorii de animale, producătorii agricoli tineri care au până în 100 de hectare și care nu și-au primit subvențiile și nu au cu ce să-și acopere datoriile. Am în jur de o sută de hectare și vă spun sincer că nu mai am cum să-mi susțin activitatea”, a mai spus tânăr fermier din județul Buzău.

Sursa: Agrointel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *