Pentru ca nu detin spatii de depozitare, foarte multi agricultori romani sunt nevoiti sa vanda recolta din acest an direct de pe camp, fiind practic la mana traderilor. Daca detin spatii de depozitare, cu totul altfel se pune problema, recolta este depozitata in hambare in asteptarea unui pret mai bun. Asa procedeaza Gavrila Tuchilus, de exemplu, care lucreaza circa 5.000 ha de teren agricol la Matca, in judetul Galati. Fermierul se asteapta la un pret de 0,45 lei/kg pentru graul cu proteina sub 12, iar peste acest nivel spera sa obtina 70 de bani/kg, ceea ce inseamna ca la o productie estimata la circa 6 tone/ha se poate vorbi de profit. In ultimii ani, rata de profit s-a ridicat la 3%.
‘’Speram sa facem o productie de calitate. La noi, costul este de 2.600 lei/ha, la grau. Sper sa obtinem un pret bun, adica 0,7 lei/kg la o productie de 6 tone/ha. Vrem sa fim rentabili, dar nici nu stim cat va fi pretul la grau….l-am vandut si cu 0,9 lei/kg si cu 0,85 lei/kg, 0,75 lei/kg si cu 0,6 lei/kg in acest an. Daca ai sub 11 sau 12 proteina te astepti la 0,45 lei/kg la grau in acest an. Noi ne straduim sa investim in cultura, sa avem calitate si drept urmare si un pret bun…Nu poti sa iti faci insa un orizont si o perspectiva..noi il depozitam, speculam preturile si perioada cand vindem. Ne permitem pentru ca avem o capacitate de depozitare de 15.000 de tone. Graul va fi depozitat pe soiuri si calitati, astfel incat sa fie livrat conform cerintelor partenerilor” a precizat Tuchilus.
2016 nu a fost un an grozav pentru agricultori din punct de vedere al calitatíi cerealelor, probleme fiind mai ales in partea de sud a tarii. In aceste zone sunt asteptate productii sub 5.000 kg/ha atat la orz, cat si la grau, in timp ce greutatea hectolitrica este mult mai mica, comparativ cu alti ani, din cauza atacului de boli extrem de activ, spune Ioan Enoiu, administratorul firmei Naturevo, distribuitor naţional de input-uri pentru agricultură.
La Agrimat Matca, insa, Gavrila Tuchilus asteapta productii bune in acest an si de calitate, de care depind si preturile pe care le primesc de la traderi.
‘’2015 a fost un an dificil, cu o toamna secetoasa. Graul a rasarit mai tarziu, iar infratirea a fost slaba in iarna. In primavara am lucrat pe el foarte mult, am folosit ingrasaminte pe baza de azot si am efectuat mai multe tratamente dupa un program facut de Naturevo. Au fost si precipitații bune, dar și o presiune extrem de mare asupra plantelor. Acum, la grau ne asteptam sa depasim 6.500 kg/ha, la orz suntem la 5.600 kg/ha, speram sa facem si 6 tone/ha, la orz de samanta am sarit de 7 tone. La rapita estimam 3,5 tone/ha, minimum. La grau ne dorim o productie destul de buna si de o calitate foarte buna cu proteina peste 12’’, a declarat Gavrila Tuchilus pentru ziaristii prezenti la turul organizat de Naturevo la mai multe ferme din tara saptamana trecuta.