ZF la conferintele Agrostandard: Străinii controlează peste 10% din suprafaţa arabilă a României

ZF la conferintele Agrostandard: Străinii controlează peste 10% din suprafaţa arabilă a României

 

frumosuPeste un milion de hectare de teren arabil – 10,6% din suprafaţa totală de teren arabil a României – se află în proprietatea străinilor. 23,4% din suprafaţa agricolă deţinută în România de străini aparţine italienilor, 15,5% – nemţilor, 10% – arabilor, 8,2% – ungurilor, 6,2 % – spaniolilor, 6,1% – austriecilor şi 4,5% – danezilor, potrivit companiei AgroIntelligence SISA, care oferă consultanţă în sectorul agroalimentar şi care a ajuns la aceste rezultate analizând rapoartele notariale. Situaţia actuală a pieţei funciare a determinat fermierii şi reprezentanţii acestora să solicite modificarea legii privind vânzarea terenurilor agricole, astfel încât investitorii străini să nu mai poată cumpăra suprafeţe mari de teren, ci să fie încurajaţi să lucreze terenuri luate în arendă.

„Trebuie facute legi care să încurajeze arenda. Prin vânzarea pământului noi ne vindem patrimoniul naţional. Dacă unii au transformat «patrimoniu naţional» în «capital» nu înseamnă că este în regulă. Ungurii, nemţii au spus că pământul este patrimoniul naţional, prin urmare nu circulă cum vrea unul sau altul. Cei care deţin terenuri agricole sunt proprietari de patrimoniu naţional, prin urmare nu ar trebui să-l dea cui vor şi cum vor”, a declarat fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără, în cadrul conferintei Agrostandard.

Valeriu Tabără consideră că românii sunt dezavantajaţi faţă de străini în ceea ce priveşte accesul la finanţarea pentru achiziţionarea de terenuri agricole pentru că investitorii străini beneficiază de dobânzi mai mici din partea băncilor sau de dobânzi subvenţionate de stat, în timp ce în România dobânzile sunt prohibitive.
La conferinţă nu au fost prezenţi politicieni cu putere de decizie din domeniul agriculturii, deşi au fost invitaţi, ceea ce a fost interpretat de către vorbitori ca o lipsă de interes în a schimba legea vânzărilor terenurilor agricole.

„Legea vânzării trenurilor agricole trebuie modificată, însă acest lucru nu va fi uşor atât timp cât străinii au cumpărat deja terenurile. La această masă ar trebui să stea reprezentanţi ai guvernului, ai Ministerului Agriculturii, faptul că trimit în locul lor oameni fără putere de decizie arată că nu se doreşte modificarea legii. Ministrul agriculturii se plimbă, ne ocoleşte, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor la fel. Trebuie să se facă presiune pentru că în politică sunt cam în proporţie de 60-70% aceeaşi oameni”, a spus Dragoş Frumosu, preşedinte al Federaţiei din Industria Alimentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *