Stefan Moraru este un fermier cunoscut din judetul Calarasi, care lucreaza circa 1.400 hectare de teren agricol – Morar Pan Com, dar in acelasi timp este si distribuitorul pe Romania (AgroPark Trading) a doua firme cunoscute pe piata echipamentelor de irigatii. Este vorba de T-L Irrigation– producatorul american de pivoti cu actionare hidrostatica si Euromacchine, companie din Italia specializata in productia de motopompe electrice si diesel.
Desi este arhitect de profesie, Stefan Moraru a preferat agricultura, sector in care s-a implicat tot mai mult dupa preluarea fermei, in 2010, de la tatal sau, cand a si schimbat radical strategia de business, dupa cum spune fermierul intr-un interviu acordat FoodBiz.
Astfel, pe langa culturile traditionale pentru zona de sud a tarii, acesta s-a orientat si catre alte activitati menite sa rentabilizeze activitatea. „Intotdeauna mi-a placut sa mai fac si altceva”, afirma Moraru, care s-a numarat, de exemplu, printre primii producatori de samanta de porumb pentru Pioneer, astazi Corteva, prin anii 2000, iar la un moment dat a cultivat si orz pentru producatorul de malt Soufflet.
Un moment important constituie anul 2020, cand din cauza secetei, fermierul a luat decizia sa investeasca in sisteme de irigatii la nivel de ferma. In acel moment, descopera pivotii T-L, companie al carei distribuitor exclusiv pe Romania devine trei ani mai tarziu. La aproape doi ani distanta de atunci, Stefan Moraru se declara multumit de alegerea facuta: a livrat circa 30 de pivoti fermierilor romani, ceea ce inseamna in jur de 15 proiecte, care presupun solutii complete de la apa la planta, iar premisele se anunta cel putin la fel de bune. Aceasta si pentru ca fermierii incep sa constientizeze faptul ca nu prea se mai poate face agricultura fara irigatii, cel putin in anumite zone ale tarii.
Irigatiile, o necesitate
Stefan Moraru considera ca pentru a vorbi de rentabilitate in agricultura, cel putin 30-40% din ferma ar trebui sa fie irigata si chiar si asa este destul de greu sa rezisti in piata.
„Eu zic ca agricultura este o aventura curata fara irigatii. Adica sa fii in zona de sud a Romaniei, astazi, incepand de la Mehedinti pana la Constanta, de la Tulcea pana la Iasi, fara sa ai cel putin 30-40% din ferma irigata, nu poti sa faci nimic. N-ai de unde, uitati ce s-a intamplat anul trecut, am investit si am recoltat foarte putin, mai ales fermierii din zona Moldovei. Chiar si la Urziceni s-au obtinut 300-400 kg/ha, in conditiile in care cheltuielile au fost de 3000-4000 lei/ha. Nu se poate asa, agricultura nu mai este la stadiul arunc un bob si iau cu carul”, a declarat Stefan Moraru intr-un interviu acordat FoodBiz.
Costuri pentru un proiect standard
In contextul schimbarilor climatice, investitiile in irigatii devin tot mai importante, fiind de fapt si singurele care asigura productia. Costurile sunt ridicate, ce-i drept, dar fara irigatii nu se mai poate lucra astazi. Adevarul este ca exista si destui fermieri care investesc sume mari in sisteme de irigatii, dar din pacate nu stiu cum sa foloseasca echipamentele, nu obtin productiile preconizate si ajung pe pierdere.
Investitia intr-un sistem de irigat implica un sistem de pompare, un sistem de aductiune si echipament de irigat, ceea ce presupune costuri intre 2500-4.000 euro/ha.
”Noi suntem specializati in principal pe sisteme de pompare cu preluarea apei din ape de suprafata, canale ANIF, lacuri, rauri, lagune. Partea de retea o realizam impreuna cu un partener al nostru de la Sibiu, dupa aceea vine partea de echipament sau pivot, un pivot sau o liniara – investitia poate fi intre 1500-2.000-2500 euro/ha. Un pivot standard de 450 metri acopera o suprafata de 60-70 ha”, afirma Moraru.
Un proiect care presupune achizitionarea unei motopompe si montarea pe canal, 500 de metri de conducta si un pivot de 450 de metri, de exemplu, inseamna o cheltuiala de 150 000 euro.
„Investitiile nu sunt mici, dar aceasta este practic singura investitie care in momentul de fata iti asigura productia. ..(…) Un fermier care iriga graul stie ca va face 10-11 tone/ha, la porumb – 13-14-15 tone – chiar si 17 tone/ha, la rapita va obtine lejer 4-5 tone/ha, la orz-ajunge la 10-11 tone/ha…Stiu ca irig, stiu ca fac productia aceasta, imi place pretul de acum, nu fac contract pe 10 tone la grau, fac pe 5-6 tone, am punctat un pret, sunt multumit cu el? Da. Am rapita irigata, stiu ca am productie de 4 tone, fac chiar 3 tone, cand imi place pretul acesta, poate pretul scade sau creste, dar eu mi-am asigurat un pret, l-am batut in cuie, merg mai departe cu el. Aceasta inseamna stabilitate, nu doar ca fac productie, ci si predictibilitate pe termen lung si atunci pot sa inchei niste contracte pe forward sau pe futures si sa fiu sigur ca onorez acele contracte”, declara Moraru.
Activitate Agropark Trading
Agropark Trading este distribuitor oficial in Romania al instalatiilor de tip liniare si pivoti de irigatii marca T-L. Compania T-L Irrigation Nebraska SUA este singurul producator de sisteme de irigare actionate hidrostatic de tip pivoti si liniare cu peste 60 de ani de experienta. Ce inseamna hidrostatic? Inseamna miscare continua a pivotilor, ceea ce ofera aplicare uniforma a apei si a fertilizantilor, putere mai mare pe terenuri dificile sau inclinate, mentenenta redusa, consturi de intretinere si service reduse. Adica eficacitate si simplitate. Fara sisteme electrice complexe si greu de gestionat. Fara tensiune de 380V. Fara cabluri care pot fi furate. Construit pentru a rezista zeci de ani si pentru a oferi performante superioare. Practic, cultura si investitia fermierile sunt asigurate.
De asemenea, Agropark Trading este distribuitor autorizat in Romania pentru motopompele Euromacchine, seriile Cornell, Caprari, Rovatti. Motopompele Euromacchine sunt potrivite pentru mai multe tipuri de sisteme de irigatii – pivot, liniar sau tambur.