Agricultura eco, de la cereale, la vita de vie

Agricultura eco, de la cereale, la vita de vie

 

eco_cerealeCand vorbim de agricultura ecologica in Romania, toata lumea se gandeste, in primul rand, la cereale – principala marfa de export. De altfel, cerealele eco au o pondere de peste 32,8% in totalul suprafetelor cultivate (32,86%), fiind urmate de culturile industriale (28,01%), pasuni si fanete (20%), livezi de pomi si arbusti fructiferi si vita de vie (5%), plante (furajere) recoltate verzi (7,87%) si leguminoase si proteaginoase (1,93%), potrivit datelor MADR pentru 2017. In 18 ani, suprafata cultivata in sistem ecologic a ajuns la 305.923 ha, in 2018, fata de 17.388 ha in anul 2000, fiind inregistrati 9.374 de operatori certificati ecologic, comparativ cu 3.834 in 2007.

În 2017, cele mai mari suprafețe de cereale erau cultivate cu grau – 45.686 ha, urmat de porumb – 19. 671 ha, orz – 9.670 ha, ovaz – 2.224 ha, orez – 2.257 ha, alte cereale – 4.863 ha si secara – 255 ha. La culturile permanente, situatia era urmatoarea: 6.500 ha de livezi eco, 1.144 ha de arbusti, 1.897 ha de nuci, 2.169 ha de vita de vie, 1.456 ha alte culturi permanente.

Evolutie in sincope!

Trebuie remarcat faptul ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, ritmul de crestere a suprafetelor s-a marit considerabil, fiind insa foarte variabil de la an la an. Astfel, in perioada primului PNDR 2007-2013, desi agricultura ecologica n-a beneficiat de sprijin specific compensatoriu, suprafata agricola s-a marit totusi de la 131.259 ha, in anul 2007, pana la 301.148 ha, in anul 2013, iar numarul de operatori de la 3.834 in 2007, pana la 15.194 ha in 2013, pe fondul cererii tot mai mari de produse agricole si alimentare ecologice romanesti pe piata externa, in urma participarii Romaniei cu stand national la targul BIOFACH de la Nuremberg/Germania, ne-a declarat Ion Toncea, presedintele Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila ARAD.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Situatia s-a schimbat, insa, radical in primii ani ai celui de-al doilea PNDR (2014- 2018), in care agricultura ecologica este masura distincta (sM 11). S-au inregistrat scaderi importante atat ca suprafata, cat si a numarului de operatori, multi fermieri renuntand la agricultura ecologica atunci cand au realizat ca sprijinul a fost mai mic decat se asteptau, dar si din cauza inaspririi sanctiunilor si a cresterii exigentei activitatilor de inspectie si certificare, spune cercetatorul de la Fundulea.

Situatia a revenit la normal, insa, in ultimii doi ani (2017 si 2018), saltul cel mai mare inregistrandu-se in anul 2018, cand s-a ajuns la o suprafata agricola de circa 306.000 ha, ceea ce reprezinta 2,19% din suprafata agricola a Romaniei, adica cu 1,2-1,9 mil. hectare mai putin fata de potentialul agroecologic al Romaniei, potrivit FoodBiz.

Citeste si Queen Hind, nava mortii pentru 14.600 de oi. Geronimo Branescu, sef la DSVSA Constanta!

Ca numar de producatori inregistrati, la finele lui 2018 existau 9.374 operatori, sub nivelul din 2013, semn clar ca cei mai afectati de HG nr. 131/2013 (HG pentru stabilirea unor masuri necesare in vederea respectarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice) au fost micii producatori agricoli.

Evolutia suprafetelor si a numarului de operatori in agricultura ecologica (2000 – 2018)

An Suprafete (ha) Numar operatori

2000 117388
2001 28700
2002 43550
2003 56200
2004 73300
2005 92270
2006 104496
2007 131529 3834
2008 221413 4191
2009 177544 3228
2010 182 706 3155
2011 229946 9703
2012 288261 15544
2013 301148 15194
2014 289251,7 14470
2015 245923,9 12231
2016 226309 10562
2017 258470,9 8434
2018 326.259,5 9008
Sursa: MADR, ADAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *