AFIR: Grad de absorbtie de 80% la fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala

AFIR: Grad de absorbtie de 80% la fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala

 

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a efectuat pana in prezent plati in valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie a fondurilor europene de 80%. Valoarea platilor efectuate in conturilor beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferenta atat proiectelor de investitii, cat si platilor directe pentru agromediu si clima.

„Procentul de 80% pe care l-am atins in absorbtia fondurilor europene gestionate la nivelul Agentiei nu reprezinta doar o cifra statistica, ci inseamna efortul conjugat al beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala, fie ca sunt fermieri, antreprenori sau autoritati publice. Acest procent onorant este si rezultatul muncii sustinute a intregului colectiv al AFIR, care nu a precupetit niciun efort pentru a duce la bun sfarsit toate tintele propuse.  Pentru noi toti, o absorbtie cat mai ridicata a finantarilor disponibile reprezinta un cumul de investitii agricole si non-agricole realizate in mediul rural, inseamna modernizare in infrastructura de la sat, inseamna in cele din urma cresterea satului romanesc”, a declarat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.

Cu toate ca exercitiul financiar 2014 – 2020 s-a incheiat si ne aflam in perioada de tranzitie dintre programe, AFIR mai are la dispozitie 2 ani (regula n+3) pentru a atrage integral alocarea financiara pusa la dispozitie, ultima plata putand fi facuta pana la 31 decembrie 2023.

Topul finantarilor

Cele mai multe proiecte finantate de AFIR au fost cele realizate pentru dezvoltarea fermelor mici, astfel 28.515 fermieri au contractat fonduri de peste 244 milioane de euro,prin submasura 6.3. De asemenea, un numar mare de tineri fermieri, respectiv 11.858 au contractat fonduri in valoare de 456,6 milioane de euro.

Prin submasurile 4.1 si 4.1a, AFIR a finantat 2.490 de investitii in exploatatii agricole si pomicole, valoarea contractelor de finantare incheiate cu fermierii fiind de peste 1,3 miliarde de euro, o suma importanta care a contribuit la modernizarea si dezvoltarea agriculturii din tara noastra.

Totodata, AFIR a incheiat cu antreprenorii din mediul rural 3.097 contracte de finantare pentru investitii non-agricole prin submasurile 6.2 si 6.4. Valoarea fondurilor acordate sectorului non-agricol este se ridica la 278 milioane  de euro, finantare esentiala pentru anumite categorii de mestesugari, dar si pentru cei care isi suplimenteaza veniturile insuficiente din ramura agricola.

 Pentru procesarea produselor agricole si pomicole au fost contractate 700 proiecte de modernizare si dezvoltare a unitatilor de procesare, prin submasurile 4.2, 4.2a si schemele GBER si de minimis aferente, valoarea finantarilor nerambursabile este de aproximativ 475 milioane de euro. Astfel, procesatorii finantati prin PNDR 2020 au reusit sa faca pasul de la productia de materie prima la produse procesate, adaugand plus valoare muncii lor.

De asemenea, pentru investitii in dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole, silvice si de irigatii, AFIR a finantat 848 de proiecte, in valoare de peste 684 milioane de euro. In plus, AFIR a sprijinit financiar si 2.128 de investitii de utilitate publica prin submasurile 7.2 si 7.6, cu fonduri nerambursabile in valoare de 1,43 miliarde  de euro, fonduri europene extrem de necesare pentru tot ce inseamna infrastructura de apa, apa uzata, drumuri, cat si infrastructura educationala, sociala si de patrimoniu din mediul rural.

Valorile prezentate includ si investitiile finantate de AFIR, prin PNDR 2020, in arealul ITI – Delta Dunarii.

Citeste si Valer Hancas, Kaufland, vorbeste despre parteneriatul cu Cooperativa Tara Mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *