Adrian Oros la BucharestFoodSummit: De 1 decembrie semnam doua programe importante in valoare de peste 7 mld. euro

Adrian Oros la BucharestFoodSummit: De 1 decembrie semnam doua programe importante in valoare de peste 7 mld. euro

 

p1Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat la BucharestFoodSummit ca in data de 1 decembrie vor fi semnate doua programe importante pentru agricultura romaneasca, finantate din programul national de rezilienta si relansare economica. Este vorba de alocarea unei sume de 750 milioane de euro pentru crearea unei retele nationale de preluare, depozitare, procesare, distributie si promovare a produselor romanesti, dar si de programul privind infrastructura de gestionare a apei, care va dispune de o alocare de 6,5 mld. euro.

„Vrem sa le semnam la 1 decembrie si la anul sa ne apucam de treaba, sunt doar sase ani in care banii trebuie cheltuiti, facuta proiectarea si realizata executia, astfel incat pentru cele doua mari provocari si probleme importante ale agriculturii – gestionarea apei si produselor romanesti sa utilizam acesti bani, care nu afecteaza sumele care vin prin plati directe sau banii pentru dezvoltare rurala”, a declarat Adrian Oros.

Intr-o prima faza, in fiecare regiune de dezvoltare va fi construit un depozit logistic foarte mare cu toate facilitatile, astfel incat el sa fie legat cu tot ceea ce exista in zona, iar cei care sunt acum pe piata si vor vrea sa – si valorifice produsele prin aceasta retea vor putea sa o faca, sustine Oros.

p2

Ministrul a mai facut referire la proiectele care vor fi continuate, dar si la sprijinul consistent de care vor beneficia cooperativele agricole in viitor. El a raspuns astfel intrebarilor venite din partea fermierilor prezenti la eveniment care vor sa stie ce fonduri ar putea sa acceseze in viitor pentru a-si dezvolta afacerea.

„Agricultura romaneasca are cateva prioritati care trebuie finantate consistent, multe dintre ele vin din trecut, vrem sa le continuam, eventual o sa crestem alocarea financiara si vom aloca mult – 430 milioane de euro pentru facilitati de depozitare si procesare. O sa incercam sa incurajam cooperativele care vor avea un sprijin mai mare proportional, dar si zonele cu restrangeri naturale, oferim un spor de 10%, astfel incat in acele zone sa avem unitati de depozitare, de procesare pentru produsele si productiile din zonele unde de regula productiile sunt mai mici, dar mai valoroase din punct de vedere alimentar, mai aproape de ce se doreste acum prin acest green-deal”, a precizat Oros.

Un program important este si cel privind pentru instalarea tinerilor fermieri, care va avea la dispozitie 520 milioane de euro, noutatea fiind ca oficialii de la Bruxelles au acceptat majorarea cuantumului pentru fiecare proiect in parte pana la 100.000 euro, fata de 50.000 euro, in prezent.

p3

BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti cu o noua conferinta: „Finantarea economiei si agribusiness-ului romanesc”, un subiect generos, care a generat discutii aprinse in randul celor prezenti. Daca fermierii s-au plans de dobanzile mari si accesul dificil la finantare, bancherii au promis mai multi bani si mai putina birocratie, in timp ce autoritatile au anuntat programe si solutii noi pentru sectorul agroalimentar.

Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, Nicolae Badea, presedinte Computerland Romania, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit si Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.

La eveniment au fost prezenti Sorin Mihai Cimpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, seful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor s.a.
Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.

p4

Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, EximBank, Domeniile Urlati, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.

Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.
Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in plina desfasurare, iar urmatorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.

Am intrat in linie dreapta si va asteptam la Editia a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc in perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finantare, integrare, uragan tehnologic).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *