Adrian Pintea, directorul general al Agentiei de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA), a anuntat in cadrul BucharestFoodSummit ca pe data de 25 noiembrie va incepe autorizarea la plata a masurilor cu caracter exceptional in contextul pandemiei de COVID-19. De aceste ajutoare vor beneficia fermieri atat din sectorul zootehnic, cat și din cel vegetal.
Potrivit datelor APIA, pentru sectorul bovin au fost depuse 44.960 de cereri pentru un efectiv de 595.000 capete de bovine, cuantumul sprijinului fiind de maximum 7000 euro/ fermier/exploatatie. Pentru sectorul ovine-caprine, au fost depuse 40.067 de cereri pentru 8.709.000 de capete, sprijinul acordandu-se pe exploatatie. De asemenea, producatorii de legume, fructe si cartofi au depus 46.451 de cereri pentru o suprafata de 66.526 de ha.
Directorul APIA a mentionat si celelalte forme de ajutor la care au putut apela fermierii in acest an:
– Schema de ajutor de stat acordata producatorilor agricoli, care au infiintat culturile in toamna anului 2019 – afectate de seceta pedologica, finantate de la bugetul de stat. Am avut 27.861 de cereri eligibile. S-au efectuat plati in valoare de 850 de milioane de lei
– Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin. Au fost depuse 544 de cereri. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro/ cap. Valoare totala a schemei este de 35.700.000 lei
– Schema de ajutor de stat din sectorul avicol, depuse 315 cereri, iar valoarea totala maxim 109.800.000 de lei
– Schema de ajutor de stat in sectorul suin, depuse 299 de cereri, valoarea totala maxima 119.560.000 de lei
– Schema de ajutor de stat pentru distilarea vinului in situatii de criza, finantata de la bugetul de stat – au fost depuse 26 de cereri cu o valoare de 19 mil de euro.
Pe langa aceste masuri, trebuie mentionata și plata in avans a cererilor unice de plata depuse in campania 2020. Plafonul alocat Romaniei pentru anul 2020 este de 1,9 mld. Euro din Fondul European de Garantare Agricola, a mentionat Pintea. Incepand cu 1 decembrie, conform regulamentului european, va incepe plata finala (diferenta de la 70% la 100%).
Adrian Pintea a precizat ca APIA a absorbit peste 31 mld. euro din fondurile europene, cu o medie anuala de absorbtie de peste 96% și are peste 100 de forme de sprijin pe care le gestioneaza. Chiar și intr-un an marcat de imprevizibil și de multiple provocari, activitatea de autorizare la plata a tuturor schemelor și masurilor de sprijin implementate a continuat fara intrerupere.
„Ne-am sprijinit fermierii in relatia cu institutiile conexe, am realizat demersuri ca aceștia sa obtina de la primarie prin mijloace electronice adeverintele, de la oficiile judetene ale Agentiei Nationale de Zootehnie documentele specifice pentru schemele de plata pentru sectorul zootehnic și de la institutiile financiare prin mijloace electronice online dovada contului bancar activ. Ne-am sprijinit fermierii și in relatia cu mediul bancar, in sensul facilitarii obtinerii creditelor bancare, astfel ca am simplificat procedura de eliberare a adeverintelor. Intreg cursul de lucru s-a mutat in mediul electronic. Adeverintele au fost emise incepand cu 15 mai, mult mai repede ca in anii anteriori”, a declarat Adrian Pintea la BucharestFoodSummit.
BucharestFoodSummit.ro, Editia a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Știinte Agronomice și Medicina Veterinara din București cu o noua conferinta: „Finantarea economiei și agribusiness-ului romanesc”, un subiect generos, care a generat discutii aprinse in randul celor prezenti. Daca fermierii s-au plans de dobanzile mari și accesul dificil la finantare, bancherii au promis mai multi bani și mai putina birocratie, in timp ce autoritatile au anuntat programe și solutii noi pentru sectorul agroalimentar.
Continuarea pe Foodbiz.ro