Dupa doi ani dificili, chiar “ciudati”, cum ii numesc jucatorii din industria ospitalitatii, iar problemele par sa continue, din pacate, piata de profil inregistreaza totusi un trend crescator, care ar urma sa se mentina pana in 2030, cand se estimeaza ca piata de profil va atinge un nivel de circa 5 miliarde euro, dupa cum apreciaza Adrian Ariciu, CEO Metro Romania, cel mai important furnizor pentru HoReCa din Romania.
“Practic, nu exista o dimeniune de consum autohton masurata statistic corect. Mergand pe anecdotic, credem ca sunt undeva la 44.000 de locatii HoReCa in Romania, din care noi deservim 38.000 si, intr-adevar, “mai mult mass market si mai putin locatii premium” (n.red. – seful Metro raspunde astfel sefului HORA care sustine ca aprovizioneze cu marfuri de calitate constituie o problema pentru locatiile premium). Piata de HoReCa la food cost credem ca este undeva la 2,5 mld. euro, – spre comparatie, Spania este la 25 miliarde euro – si totusi cu toate greutatile care apar, in prezent, credem ca va avea un ritm de crestere cam de 10% in urmatorii ani, iar, pana in 2030, are sanse sa se apropie de vreo cinci miliarde euro la food cost”,
a declarat Adrian Ariciu in cadrul conferintei „Finantari in agri-business, desfasurata la USAMV Bucuresti la conferinta „Finantari in agri-business, retail si HoReCa in conditii de crize multiple. Echilibrare consum si asigurarea securitatii alimentare“, desfasurata in cadrul FoodIntelForum 2022.
El spune ca sectorul trebuie sa fie sprijinit, in primul rand, prin investitii directe. Au fost bune, insa, si ajutoarele de stat, cu un maximum de 800.000 de euro pe intreprindere, dar, dupa cum s-a dovedit, acestea n-au ajuns neaparat doar la clientii HoReCa, ci si la agentiile de turism care ii trimit pe romani in Grecia sau Turcia.
Adrian Ariciu a mai vorbit si de eficientizare in bucatarie, in contextul scumpirilor actuale, de problemele legate de asigarea fortei de munca, dar si de risipa alimentara. Chiar si asa, se anunta un 2022 cu multe evenimente, dupa doi ani de restrictii.
“Anul acesta, exista o oscilatie si o frenezie de consum, iar, practic, vorbim de o predictibilitate foarte redusa vizavi de cantitatile solicitate, generate de evenimentele din HoReCa”, a mai spus seful Metro.
Lider de piata
METRO este liderul comertului cu ridicata la scara mondiala, cu sortimente alimentare si nealimentare, specializat in deservirea nevoilor industriei HoReCa, precum si ale comerciantilor independenti.
Compania opereaza in peste 30 de tari si are peste 95.000 de angajati in intreaga lume. In anul financiar 2020/21, METRO a generat vanzari de 24, 8 miliarde euro.
Metro Romania opereaza din 1996, cand a deschis primul centru de distributie in Bucuresti. In prezent, retailer-ul detine 30 de magazine la nivel national.
In 2012, retailer-ul a infiintat lantul de magazine de proximitate LaDoiPasi, lider pe piata magazinelor de proximitate in regim de franciza, care a ajuns, in 2021, la un numar total de 1.698 de magazine la nivel national. De altfel, numai in 2021 au fost deschide 407 magazine in toata tara. Pentru urmatorii ani, obiectivul este atingerea unui prag de 2000 de magazine pana in 2023.