Cresterea generala a preturilor, inflatia si criza de aprovizionare cu alimente, cu care ne confruntam in prezent, pot fi atenuate prin consolidarea rolului distributiei si scurtarea lanturilor de aprovizionare, sustin reprezentantii Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR).
In cadrul Adunarii generale a ACDBR, care a avut loc in data de 20 ianuarie, organizatia si-a stabilit prioritatile strategice pentru urmatorii cinci ani si a propus solutii si abordari moderne, conform cu potentialul Romaniei si cu practicile europene.
Astfel, una dintre principale prioritati ale asociatiei este reprezentata de recunoasterea de catre Guvern a rolului major al distributiei de bunuri de larg consum in asigurarea securitatii alimentare a Romaniei, prin includerea sectorului in Strategia Nationala de Competitivitate a Romaniei. De asemenea, o prioritate strategica a ACDBR este si determinarea autoritatilor nationale de a elimina restrictionarea accesului la fondurile nerambursabile pentru companiile de distributie de bunuri de larg consum, una dintre restrictii fiind conditionarea eligibilitatii solicitantilor de codurile CAEN.
“Guvernul Romaniei trebuie sa finanteze activitati economice, proiecte benefice economiei si cetatenilor, nu coduri statistice. Regulamentul CE nr. 1.893/2006 de modificare a Regulamentului nr. 3.037/90 privind Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana – NACE Rev. 2, prevede expres la Art. 1, pct. 2: “Prezentul regulament se aplica numai utilizarii nomenclatorului in scopuri statistice”, afirma reprezentantii ACDBR intr-un comunicat remis duminica AGERPRES.
Acestia intentioneaza sa determine autoritatile nationale sa creeze politici publice care sa permita finantarea proiectului ACDBR privind “Reteaua de 8 depozite regionale” pentru colectarea si comercializarea produselor preponderent agricole, precum si finantarea Campaniei “Facut in tara mea – Alege romaneste! Alege-ti viitorul!”.
Prezent la Adunarea generala a ACDBR, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, in legatura cu acest subiect, ca pentru minister campaniile de comunicare privind incurajarea achizitiei si consumului de alimente romanesti reprezinta o prioritate nationala si a transmis ca va sustine proiectul ACDBR privind infiintarea retelei de 8 depozite regionale. Distributia de bunuri reprezinta un jucator important al lantului alimentar de la ferma la consumator, ACDBR fiind un partener important si constant al MADR, a spus ministrul Agriculturii.
Totodata, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Alin Chitu, a sustinut ca prioritatile de digitalizare a ANAF, casele de marcat si sistemul “e-transport” (“radar” al transporturile de bunuri de pe teritoriul Romaniei, in special pentru monitorizarea comertului in domeniul legume-fructe) vor contribui la diminuarea concurentei neloiale si a evaziunii fiscale in domeniul comertului cu produse agroalimentare.
Potrivit ACDBR, predictibilitatea si stabilitatea in reglementarea preturilor la energie, factor determinant in constituirea preturilor pe intregul lant, de la producator la consumator, reprezinta o alta prioritate a asociatiei.
“Impreuna cu intregul mediu de afaceri atragem atentia ca lipsa reglementarilor va conduce la o criza sociala si economica fara precedent. Efectele lipsei de reactie eficienta vor fi scaderea puterii de cumparare si a protectiei sociale a cetatenilor, disponibilizari de personal, falimente si scaderea incasarilor la Bugetul de stat”, spune Ovidiu Gheorghe, presedintele asociatiei.
De asemenea, este necesara finalizarea celor doua proiecte de Lege initiate de ACDBR si aflate in dezbatere in Camera Deputatilor (PLx 194/2020 si PLx 195/2020), privind definitia distributiei de bunuri si reglementarea canalelor de comert (de exemplu acordarea autorizatiilor de functionare pentru suprafetele de vanzare mai mari de 400 mp exclusiv in spatiul periurban) si initierea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de Lege privind anularea unor obligatii fiscale.
“Aceasta lege vine sa raspunda necesitatii de indreptare a situatiilor aparute in practica din cauza interpretarilor diferite ale legislatiei fiscale si a opiniilor contradictorii ale organelor fiscale referitor la impozitarea veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii acestora, opinii care au dus la impozitarea diferita a aceluiasi tip de venit obtinut de aceeasi categorie de contribuabili in conditii similare”, a transmis Ovidiu Gheorghe.
Nu in ultimul rand, organizatie vrea transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE nr 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar. Obiectivul Directivei este combaterea “practicilor care deviaza considerabil de la buna conduita comerciala, care contravin bunei credinte si corectitudinii si care sunt impuse unilateral de un partener comercial altuia”.
In cadrul Adunarii generale s-a aprobat un mandat de 5 ani pentru Consiliul director al Asociatiei, alcatuit din reprezentantii a patru importante companii – Constantin Dumitriu (SC Full Solutions All Inclusive), Luigi Hirjanu (SC Potpuriu), Emilian Nita (SC Nitela Impex), Ghassan Shakhsir (SC Safeway International Impex) si Ovidiu Gheorghe (Presedinte al Asociatiei).
Invitati la adunarea generala a ACDBR au mai fost Robert Cazanciuc – vicepresedintele Senatului Romaniei, Alexandru Stanescu – membru al Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Florin Jianu – presedintele Consiliului Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si Dan Manolescu – presedintele Camerei Consultantilor Fiscali.
Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania a fost infiintata in anul 2015 si are scopul de a reprezenta interesele legitime ale sectorului de distributie de bunuri din Romania. ACDBR are in componenta 35 de membri, cu o cifra de afaceri insumata de circa 1,5 miliarde euro, o cota de piata de circa 35% din totalul pietei de distributie traditionala de bunuri si 10.000 de angajati, asigurand “distributia traditionala” a bunurilor de larg consum pe teritoriul national in sistemul micilor si marilor retaileri si in sistemul HoReCa.
