Academia Romana sustine majorarea rezervei de stat la cereale, in anii cu productie de 3 mil. tone la grau!

Academia Romana sustine majorarea rezervei de stat la cereale, in anii cu productie de 3 mil. tone la grau!

 

GRAU_CHCAGOAcademia Romana sustine majorarea rezervei de stat la cereale, in anii cu productie de 3 mil. tone la grau! Un serios semnal de alarma la care autoritatile ar trebuie sa ia aminte, intr-un an atat de dificil cum este 2020. Pastrarea pietelor de export ar trebui totusi insotita de o plasa de siguranta care sa garanteze securitatea alimentara a populatiei si anume o crestere a nivelului rezervei de stat, in anii in care productia scade sub un anumit nivel (de exemplu, 3 milioane tone de grau), se arata in studiul “Sectorul agricol si mediul rural in criza covid-19: provocarea securitatii alimentare“ publicat in luna mai de Academia Romana.

In aceste conditii, ar fi bine ca rezerva de stat sa acopere consumul uman intern pe doua luni cel putin. Ar trebui avut in vedere si un sprijin pentru procesatori, astfel incat sa-si poata sa-si asigure stocuri de grau cat mai confortabile, la preturi accesibile, in lunile imediat dupa recoltare, sunt de parere realizatorii studiului.

Problema autosuficientei la grau in anii de criza!

Productia de cereale, dar mai ales cea de grau, este foarte volatila in Romania, ca urmare a conditiilor climatice excesive, a secetei in special. In particular, observam ca productia de grau a variat de la un minim de 3 milioane tone in 2007 pana la 10 milioane tone in anii 2018-2019, deci o crestere de peste 3 ori intr-un interval de 12 ani.
In anii extrem de secetosi, productia de grau se poate reduce foarte mult, respectiv o scadere cu 70%, asa cum a fost in 2007, mai mult decat a fost estimat pentru anul acesta (respectiv o scadere de 50%-60%).

In acelasi timp, in anii recenti, necesarul de grau pentru consumul uman se situeaza la cca 3,1 milioane tone, deci aproape de nivelul productiei minime obtinute in perioada recenta (anul 2007).

Citeste si Dimitrie Musca, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru acest an!

„Problema pe care vrem sa o discutam este aceea daca in acesti ani de criza, in care apare posibilitatea ca recolta interna de grau sa devina totusi insuficienta pentru acoperirea consumului uman, este benefic a se lua masuri speciale de reglementare a pietei, cum ar fi o eventuala crestere a rezervei de stat sau chiar anumite restrictii la exporturile extra-comunitare. Ori daca e mai bine sa fie lasata libera piata, iar eventualele deficite sa se completeze din importuri (la preturile corespunzatoare). Romania este o tara importanta in comertul international cu cereale, iar opiniile majoritatii factorilor implicati spun ca oprirea exporturilor nu este recomandabila”, se arata in studiu.

Eurostat

Pe de alta parte, oprirea exporturilor nu este permisa pe Piata Unica, Romania fiind membra a Uniunii Europene, iar pentru pietele extra-europene ar avea multiple efecte negative cum ar fi:
– pierderi financiare la exportatori datorate neindeplinirii contractelor de export;
– se pierd piete de export in favoarea altor competitori
– in acest context, se apreciaza ca este esentiala pastrarea pietelor de export pe termen mediu si a pozitiei Romaniei pe piata internationala a cerealelor si a avantajelor fata de concurentii regionali directi (Rusia si Ucraina);

– valoarea exporturilor de cereale pe pietele extra-UE a fost in medie de 1,34 miliarde euro anual in perioada 2017-2019, reprezentand 20% din valoarea totala a exporturilor agroalimentare romanesti, avand deci o influenta semnificativa asupra balantei comerciale a Romaniei.

Citeste si Dan Radu Rusanu: Statul Roman trebuie să-si asume responsabilitatea!

“Pastrarea pietelor de export si nerenuntarea la aceasta abordare liberala privind comertul international cu cereale ar trebui totusi insotita de o plasa de siguranta care sa garanteze securitatea alimentara a populatiei si anume o crestere a nivelului rezervei de stat, in anii in care productia scade sub un anumit nivel (de exemplu, 3 milioane tone de grau). In aceste conditii, ar fi bine ca rezerva de stat sa acopere consumul uman intern pe doua luni cel putin. La aceasta solutie ar trebui sa se adauge si un sprijin pentru procesatori, astfel ca acestia sa-si poata asigura stocuri de grau cat mai confortabile, la preturi accesibile, in lunile imediat dupa recoltare“, mai arata realizatorii studiului.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *