Dan Radu Rusanu: Statul Roman trebuie să-si asume responsabilitatea!

Dan Radu Rusanu: Statul Roman trebuie să-si asume responsabilitatea!

 

Dan_radu_rusanuLa FoodIntelForum.ro, Ediția a 3-a, 25 iunie – 21 iulie, Dan Radu Rusanu, Conferențiar Universitar Dr. face o radiografie competentă a mecanismelor de stimulare a agribusiness-ului romanesc. „In urmatorii ani se vor dezvolta intr-un ritm alert tarile care beneficiaza de tehnologii de varf, care dispun de resurse naturale deosebite si care vor dezvolta o agricultura performanta. In mod cert, Romania nu se incadreaza in primele doua categorii. Pentru a dezvolta o agricultura performanta, este imperios necesar ca statul sa emita o legislatie fiscala/ impozitare prietenoasa si, mai ales, stimulativa.

hort1

Pentru ca producatorii straini beneficiază de o legislatie fiscala relaxată in tara de origine si de subventii din partea statului, mult mai mari decat cele din Romania, competitivitatea marfurilor romanesti este foarte redusa, iar potentialul de dezvoltare/ acumulare al producatorilor romani/ micilor fermieri este puternic afectat.

hort2

Statele concurente practica taxarea inversa pentru toate produsele agricole, ofera subventii/ prime pentru exporturi, statul intervine direct si preia/ colecteaza marfurile micilor fermieri la preturi prestabilite, in relatia cu marii retaileri statul intervine in favoarea producatorilor autohtoni (vezi Ungaria, Polonia), este greu pentru romani sa fie competitivi.

Cand statul roman incearca sa elimine mica evaziune fiscala a sutelor de mii de producatori de legume si fructe, carne, cereale, produse lactate, etc. cu o pondere infima in veniturile bugetare, prin mijloace coercitive/controale in loc sa acorde facilitati fiscale, rezultatul nu va fi nici pe departe cel dorit. Pe scurt, lupta este inegala in situatia actuala.

hort3

Cand te gandesti ca in lupta impotriva coruptiei majoritatea combinatelor chimice au fost inchise si ingrasamintele si insectofungicidele se importa azi in proportie de 90%, cand sistemele de irigatii au fost distruse si nu s-au alocat fonduri (guvernamentale sau europene) pentru refacerea lor, cand silozurile din portul Constanta sunt detinute in totalitate de investitori strategici straini,

cand creditele bancare pentru agricultura se acorda in aceleasi conditii si cu aceeasi dobanda ca pentru devoltatorii imobliari, cand motorina pentru tractorul care ara pe camp are acelasi pret cu cea pentru X5, este dificil/ greu sa obtii o productivitate comparabila si compatibila cu a celorlalti competitori.

Daca vrem o agricultura performanta, reprezentantii Guvernului, parlamentarii, europarlamentarii romani si Ministerul Agriculturii ar trebui sa aiba pe agenda lor de lucru problemele enumerate mai inainte.

Antreprenorii, conducatorii si fermierii romani trebuie sa sustina, asociați impreună permanent, neobosit, indeplinirea conditiilor evidente pentru ridicarea competitivitatii produselor romanesti.

Statul Roman trebuie sa sprijine integrarea si asocierea si sa isi asume responsabilitatea stimularii agribusiness-ului, productiei alimentare, productiei de bauturi, retail si HoReCa. Adica dezvoltarea FoodBiz-ului Romanesc.”

Citeste si Academia Romana sustine majorarea rezervei de stat la cereale, in anii cu productie de 3 mil. tone la grau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *