150 de mil. euro pentru legumicultori. Bani pentru sere si solarii, depozite si procesare

150 de mil. euro pentru legumicultori. Bani pentru sere si solarii, depozite si procesare

 

Legumicultorii care doresc sa faca sere si solarii, sa-si construiasca depozite sau sa inceapa sa proceseze productia au posibilitatea sa acceseze 150 de milioane de euro din fonduri europene in urmatorii doi ani, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

Fondurile europene, care vor putea fi accesate incepand cu luna septembrie o data cu lansarea masurii 4.1, respectiv o sub-masura distincta pentru legumicultura, se adauga celorlalte forme de sustinere a sectorului:  programul de minimis (legume in spatii protejate – ajutor de 2.000 euro/1.000 mp sera sau solar) si sprijinul cuplat vegetal – 4.600 euro/ha.

Citeste si Cooperativa Tara Mea: “Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza. Nu mai trebuie sa alerge dupa preturi mari de o zi”

“In luna septembrie, vom lansa masura 4.1 cu o sub-masura distincta pentru legumicultura. Sunt 100 de milioane de euro in urmatorii doi ani pentru constructia de sere si solarii si 50 de milioane de euro pentru depozitare si procesare doar pentru legumicultura si cartofi. Iata ca in urmatorii doi ani toti cei care doresc sa faca sere si solarii sau depozite si procesare au aceasta posibilitate sa acceseze cele 150 de milioane de euro. Sigur ca aici incercam sa incurajam cooperativele si membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare. Acest lucru, practic, va duce la o forma de organizare care sa le permita sa functioneze pe piata, astfel incat sa aiba o productie predictibila cu niste contracte ca sa le confere posibilitatea de a-si desface si de a-si vinde toata productia. Despre asta este vorba: o relatie contractuala, astfel incat sa ai o productie vandabila si la un pret de cost si de vanzare cunoscut inainte”, a declareat ministrul Agriculturii.
Numarul producatorilor care s-au inregistrat in cadrul programului “Legume in spatii protejate” s-a ridicat la 14.239, care au solicitat ajutor pentru o suprafata de 1.532,2 hectare. Cuantumul sprijinului este 2.000 de euro/1000 mp si se acorda pentru culturile de rosii, ardei, vinete si castraveti.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *