Cooperativa Tara Mea: “Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza. Nu mai trebuie sa alerge dupa preturi mari de o zi”

Cooperativa Tara Mea: “Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza. Nu mai trebuie sa alerge dupa preturi mari de o zi”

 

Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza si nu-si unesc eforturile pentru a vinde productia impreuna. Ceea ce se intampla in aceasta perioada, de altfel o situatie cu care ne intalnim de ceva vreme, demonstreaza inca o data ca fara predictibilitate si o piata de vanzare asigurata, nu putem vorbi de un business sustenabil, nu exista stabilitate, riscul major fiind acela ca recolta sa ajunga la gunoi.

In goana dupa preturi mari, multi producatori uita ca, de fapt, este mai important sa-si valorifice recolta in intregime, decat sa se bucure de beneficii de moment. Cand tragi linie la final de an, cel mai mult conteaza sa iesi pe plus si sa ai vanduta toata marfa. De la varfurile de pret specifice inceputului de sezon si pana la cateva zeci de bani pe kilogram, nu este cale lunga, iar de multe ori trecerea are loc brusc si dramatic. Adevarul este ca fara preturi competitive, Romania risca sa fie invadata de marfuri de import, care oricum au o pondere insemnata chiar si in plin sezon.

“Realitatea este ca avem doua categorii de mici producatori romani. Unii care acum incep, au o viziune pentru viitor, cred in predictibilitate, au un plan de dezvoltare, eventual au in desfasurare proiecte pe fonduri europene si sunt interesati sa isi asume colaborari pe termen lung si, in extrema cealalta, producatorii oportunisti, care s-au zbatut pentru un loc in piata si care nu cred in colaborari win-win pe termen lung. Din pacate, cu toate eforturile noastre, acestia din urma sunt oamenii pe care nu te poti baza. S-a intamplat de mai multe ori sa creasca pretul de la o ora la alta, sa incurce contractele in desfasurare, sa se bucure astazi la un leu in plus, fara sa inteleaga ca oportunismul si predictibilitatea nu merg mana in mana. In cele mai multe cazuri, acestea au fost legumele romanesti aruncate. Pe termen lung, orice legumicultor poate face un calcul si poate vedea ca ar castiga mai mult, cu mai putin efort, pe un contract ferm anual, decat sa alerge dupa un pret mai mare intr-o zi” – Florin Burculescu, presedinte Cooperativa Tara Mea.

Cum se stabileste pretul

Cererea si oferta dicteaza pretul pe piata, iar producatorii nostri trebuie sa fie constienti ca atunci cand pretul marfii de import este mai mic decat cel practicat la intern, este lesne de ghicit care va fi alegerea comerciantilor. Pentru a evita astfel de situatii, este obligatoriu ca legumicultorii sa aiba contracte de vanzare a productiei incheiate din timp, cu clauze bine stipulate. Concret, sa stie inca din octombrie – noiembrie ce vor produce anul viitor si in ce conditii. Daca ne raportam la castraveti, de exemplu, unul din produsele care au adus pierderi importante multor legumicultori, in acest an, putem spune ca membrii Cooperativei Tara Mea nu s-au confruntat cu astfel de probleme. “S-a pornit de la un nivel de 5 lei/kg la inceput de sezon, dupa care in timp pretul a scazut pana la 80 de bani pe kilogram, insa daca facem o medie ponderata, toti vor iesi bine. Cat despre productie nevanduta, nici nu se pune problema. Decat in situatia mai sus anuntata, in care au alergat dupa castig rapid, nu si-au respectat contractul si, evident, au pierdut”.

Un lucru este clar, pana la urma, nu poti sa produci la intamplare, sa vanezi preturi de pe o zi pe alta si sa te astepti sa mearga la infinit. Este suficient sa intre in tara cateva tiruri cu marfa de import ca preturile sa se prabuseasca si sa nu mai ai ce face cu recolta.

Pe de alta parte, trebuie urmarite cu mare atentie si perioadele de intrare pe rod a plantelor, pentru ca daca in afara un anumit produs este in plina campanie de recoltare, pe cand la noi este inceput de sezon, preturile vor fi influentate clar de conjunctura internationala.

Citeste si Valer Hancas, Kaufland, vorbeste despre parteneriatul cu Cooperativa Tara Mea

“Frigul din aceasta primavara a intarziat cu cateva saptamani productia obtinuta cu costuri ridicate iar, din pacate, preturile obtinute nu au fost pe masura asteptarilor pentru multi producatori, care, in plus, nici nu au spatii de depozitare. La cateva zeci de bani kilogramul de castraveti sau cartofi timpurii, falimentul este iminent“, a declarat Florin Burculescu.

Segmentele de piata deficitare, o oportunitate

In ultimii ani, au fost destul de frecvente situatiile in care toata lumea s-a inghesuit sa infiinteze o anumita cultura, orientandu-se dupa cererea din anul anterior, sau pentru a beneficia de programele de spriin guvernamentale. Ne referim la tomate, in mod special, dar si la castraveti, cartofi timpurii sau varza, culturi care au dat mari batai de cap legumicultorilor, nevoiti sa arunce recolta sau chiar sa o distruga in anumite sezoane, in absenta cumparatorilor.

Poate ca a venit momentul ca fermierii sa inteleaga ca nu mai pot sa mizeze ani la randul pe aceeasi cultura, ca este nevoie de o diversificare a ofertei si, din fericire, sunt destule segmente de piata neacoperite. De ce sa nu acorde o atentie mai mare unor culturi la care oricum nu reusim sa acoperim cererea din productia interna si pentru care exista solicitari inclusiv din partea sectorului de procesare, asa cum se intampla la vinete sau, de ce nu, ardeiul gras, de departe mult mai rentabil decat rosia sau castravetele?!

“N-ar fi rau nici ca producatorii nostri sa se orienteze sa scoata pe piata marfa in perioadele in care practic nu exista oferta la anumite legume, atunci cand se face trecerea de la un ciclu de productie la altul, cum se intampla la tomate de exemplu. Si nu este singura situatie de acest fel, de pe urma careia ar putea sa castige”, a afirmat Florin Burculescu.

 INS: Productii 2020 (mii tone)

CulturaLegumeTomateVarza albaCastravetiVineteArdeiMorcovi
Prod.3501712977188123208187

Cooperativa Tara Mea este cea mai mare cooperativa agricola din Romania cu peste 1.000 de fermieri membri, care desfasoara activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie. In acest an, Cooperativa Tara Mea a extins parteneriatele cu marile magazine pe segmentul de legume si fructe, venind astfel in sprijinul micilor producatori locali, carora le garanteaza siguranta cantitatilor cultivate si vandute. Programul include 237 de fermieri care vor asigura peste 9000 de tone de fructe si legume in perioada mai-octombrie 2021, existand posibilitatea sa fie extins pe termen mai lung.

One thought on “Cooperativa Tara Mea: “Micii producatori de legume n-au nicio sansa sa reziste pe piata daca nu se asociaza. Nu mai trebuie sa alerge dupa preturi mari de o zi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *