13 mil. euro disponibile prin PNDR pentru abatoare de capacitate mica in zona montana

13 mil. euro disponibile prin PNDR pentru abatoare de capacitate mica in zona montana

 

ABATOR_CARNEpkAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca are disponibile 13 mil. euro pentru abatoare de capacitate mica in zona montana, fondurile fiind acordate prin submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cererile de finantare se depun exclusiv online pe www.afir.info pana la 31 decembrie 2020, ora 16.00 sau pana cand, prin cererile depuse, se atinge plafonul maxim de 19,4 milioane de euro. Pragul de calitate pentru proiectele care se depun in luna august este de 40 de puncte, stabilite prin cumularea criteriilor de selectie mentionate in Ghidul solicitantului (www.afir.info – investitii PNDR – sM 4.2 – Ghidul Solicitantului sM 4.2_2020 – abatoare montane).

Finantarea nerambursabila acordata prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mica capacitate in zona montana, in cazul in care acesta este realizat de catre IMM-uri. Pentru grupuri de producatori, cooperative sau societati cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge pana la 70%. Daca este realizat de alte intreprinderi decat cele mentionate anterior, finantarea PNDR va fi de maxiumum 40%. Fondurile nerambursabile acordate pentru o astfel de investitie pot ajunge pana la maximum 300.000 euro/ proiect.

Citeste si Piata Sudului, o investitie de 10 milioane de euro!

Sunt eligibile pentru finantare investitiile in unitati de sacrificare de capacitate mica destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, in conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea conditiilor minime de functionare a abatoarelor de capacitate mica, cu modificarile si completarile ulterioare), care sunt amplasate in localitati din zona montana – vezi Unitatile administrativ teritoriale (UAT) marcate cu abrevierea ANC‐ZM din „Lista UAT din zonele montane” publicata pe site-ul Agentiei.

Capacitatea maxima de sacrificare a unui abator de capacitate mica, incluzand taierile de urgenta, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vita mare)/ zi si incadrarea in 200 de capete/ luna pentru porcine, ovine sau caprine si de 40 de capete/ luna pentru bovine. In cazul in care se realizeaza o investitie pentru un centru de sacrificare acesta trebuie sa functioneze pentru cel mult 2,5 UVM/ zi si sa se incadreze in 100 de capete/ luna pentru porcine, ovine sau caprine si in 20 de capete/ luna pentru bovine.

Pentru a depune o cerere de finantare a unei unitati de sacrificare de capacitate mica, in zona montana, fermierii trebuie sa respecte prevederile Ghidului solicitantului si anexele aferente acestuia, publicat la sectiunea Investitii PNDR in pagina dedicata submasurii 4.2.

Citeste si Fermierul Ioan Buimac, Iasi: Seceta ne-a dijmuit productia de grau, iar porumbul se usuca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *