Trustul Ingleby, 11.000 de hectare de teren in Timiș și Caraș-Severin, 7.300 de hectare de pădure în Argeș și Dâmbovița, investiție – 35 mil. euro

Trustul Ingleby, 11.000 de hectare de teren in Timiș și Caraș-Severin, 7.300 de hectare de pădure în Argeș și Dâmbovița, investiție – 35 mil. euro

 

US-HOUSING-MARKETTrustul Ingleby, deținut de celebra familie miliardară daneză Rausing, controlează, în Romania, potrivit propriilor informații, 10.645 de hectare de teren în județele Timiș și Caraș Severin, suprafață administrată în cadrul a trei ferme, în apropiere de Lugoj, unde cultivă porumb, soia, grâu, orz, ovăz, rapița și sorg. La un cost mediu pe hectar de aproximativ 2.000 de euro, rezultă că investiția Ingleby România a depășit puțin nivelul de 20 de miliaone de euro. Din cauza pH-ului foarte scăzut al solului, în următorii ani, eforturile companiei se vor concentra pe tratarea suprafețelor agricole pentru a fi aduse la potențialul optim. Ingleby România avea în anul 2011, potrivit ultimului raport financiar anual al companiei, active totale în valoare de 10,5 milioane de euro. Compania a raportat în 2011 afaceri totale de 260.000 de euro și un profit net de aproape 50.000 de euro.(la un curs de 4,25 de lei pentru un euro, raportat de BNR la 31 decembrie 2011).

Toate acestea fără vreun angjat înregistrat în România, potrivit datelor Ministerului Finațelor Publice.
Filiera italiană

Ingleby și-a consolidat prezența în România printr-o serie de preluari succesive de suprafețe mari și compacte de ternuri, deținute inițial de investitori italieni. Astfel, la sfărșitul anului 2011, trustul danez a cumpărat de la Dangro Invest o suprafață de teren agricol de circa 1.200 ha, aflata în Tormac și Măureni. Prețul, neconfirmat de părți, pare să fie în jurul valorii de 3.200 euro/ha. În acest fel, Ingleby își continuă extinderea în Banat, după mai multe preluări de succes.

Compania a început seria prelurărilor de terenuri comacte în anul 2008, prin achiziția fermei Campo D’oro, deținută de cunoscutul investitor italian Roncato, adică peste 3.000 hectare aflate la Oloșag și Știuca, apoi Cinque Stelle, deținută tot de un italian,cu aproape 1.200 hectare la Sacu, pentru ca recent să cumpere peste 2.500 ha la Sipet, teren agricol deținut de First Farm. Tranzacțiile au fost realizate prin intermediul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

România, singura țară din lume unde Ingleby deține mari suprafețe de pădure

Compania daneză deține, de asemenea, 7.262 hectare de pădure în județele Dâmbovița și Argeș, România fiind singura țară din lume unde Ingleby deține suprafețe de pădure. Potrivit site-ului companiei, compania urmărește atât scopuri economice cât și ecologice în urma exploatării suprafețelor de pădure de o calitate excelentă care, astfel, beneficiază și de un management mai bun.

Ingleby controlează ferme cu diverse profiluri în țări precum Argentina, Australia, Noua Zeelandă, Peru, România, Uruguay și Statele Unite. Ingleby, denumire care în daneza veche înseamnă ”satul englezilor”, are sediul în Danemarca și 240 de angajați în întreaga lume. Raportat la suprafața țărilor în care operează, Ingleby deține în România cea mai mare suprafață de teren dintre toate țările aflate în portofoliul său.

Hans Rausing, un suedez născut în 1926, stabilit in Anglia, a devenit cunoscut în urma vânzării a 50% din acțiunile producătorului internațional de ambalaje Tetra Pak, companie înființată de tatăl său, în jurul căreia s-a concentrat averea familiei. În ultimii ani, companiile străine au preluat însemnate suprafețe de terenrui agricole, mai ales în Banat, tranzacțiile fiind efectuate, de cele mai multe ori, prin intermediul unor antreprenori italieni care au vândut mai departe mari suprafețe de terenuri comasate.

Potrivit Topului Forbes, Hans Rausig s-a plasat în 2011 pe poziția 83 în clasamentul averilor la nivel mondial cu o avere totală de 10 miliarde de dolari. Rausig este, de asemenea, cel de-al doilea miliardar cu origini suedeze din lume, în funcțien de mărimea averii, estimată de Forbes în martie 2013 la 11 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *