Analiza CBRE. Timis – in topul judetelor cu potential agricol ridicat. Oportunitati de afaceri si perspective de investitii alternative

Analiza CBRE. Timis – in topul judetelor cu potential agricol ridicat. Oportunitati de afaceri si perspective de investitii alternative

 

In contextul tot mai evident al schimbarilor climatice, agricultura romaneasca se confrunta cu provocari majore pentru a deveni mai sustenabila si mai rezilienta. Normele stricte impuse de Uniunea Europeana privind reducerea emisiilor de carbon si protejarea mediului inconjurator si a resurselor naturale sporesc presiunea asupra fermierilor din toate regiunile tarii, impunand o adaptare rapida si flexibilitate ridicata in managementul afacerilor, arata o analiza realizata de CBRE Romania.

In regiunea vestica a Romaniei, judetul Timis se gaseste in mijlocul unui peisaj in transformare. Aici, fermierii timiseni se confrunta cu o dubla provocare: sa gaseasca solutii inovatoare pentru protejarea si valorificarea resurselor naturale ale regiunii, in timp ce exploateaza un cadru natural favorabil agriculturii.

CBRE Romania: Commercial Real Estate Services, liderul in furnizarea de servicii in domeniul imobiliar comercial, si-a propus sa realizeze o analiza speciala privind contextul pietei agricole din Romania, cu accent pe judetul Timis, una dintre cele mai prolifice regiuni din punct de vedere agricol. Acest demers a implicat o serie de interviuri cu lideri de opinie din domeniul agricol, fermieri, reprezentanti ai agribusiness-ului si ai asociatiilor de profil. Prin colaborarea cu expertii si specialistii din industrie, CBRE intentioneaza sa obtina o intelegere cuprinzatoare a dinamicii si provocarilor cu care se confrunta investitorii in aceasta regiune de mare importanta agricola si economica a Romaniei, iar analiza a relevat oportunitatea pe care o reprezinta investitiile in terenurile agricole.

Analiza detaliata si consultarile cu liderii de opinie din domeniul agricol contribuie la identificarea celor mai eficiente strategii si solutii pentru dezvoltarea durabila a agriculturii in judetul Timis, avand ca obiectiv final stimularea cresterii economice.

Soluri fertile

Temperaturile medii anuale, stabilite in jurul valorii de 10,6°C, impreuna cu precipitatiile semnificative din primavara si vara, creeaza un mediu ideal pentru cultivarea plantelor. Solurile predominante, brun-rosiatice si cernoziomice, se remarca prin fertilitate ridicata si capacitatea excelenta de retentie a apei, caracteristici fundamentale pentru sustinerea unei productii agricole prospere in acest judet.

„In zona Timisului regasim soluri profunde, cu strat arabil gros de peste 30 cm adancime, permeabile, prin care apa poate circula atat de sus in jos, cat si de jos in sus. Mai mult decat atat, sunt bogate in humus si substante minerale multiple, fiind usor de prelucrat mecanic – ceea ce inseamna un consum mai mic de carburant pe suprafata, respectiv reducerea poluarii in prelucrarea pamantului”, explica Ion Toncea, Presedintele Asociatiei pentru Agricultura Durabila in Romania.

Cu o biodiversitate ce ofera un habitat variat pentru plante si animale, zona Timisului este propice pentru cultivarea diferitelor culturi precum grau, porumb, rapita, floarea-soarelui, sfecla de zahar, legume si fructe. De asemenea, viticultura este o industrie de importanta majora la nivel regional, cu numeroase podgorii si o industrie activa, producatoare de vinuri recunoscute la nivel national si international.

Acest ecosistem dinamic se reflecta si in diversitatea remarcabila a culturilor din regiune. Datele arata ca judetul Timis ocupa locul intai pe tara atat in ceea ce priveste suprafata agricola, cat si cea arabila, cu o suprafata agricola totala de 693.034 hectare si o suprafata arabila de 530.808 hectare. In plus, suprafata dedicata plantatiilor pomicole este de 8.503 hectare, iar cea viticola este de 3.803 hectare.

Referitor la structura culturilor agricole din judetul Timis, cifrele INS arata ca porumbul ocupa aproximativ 32% din suprafata agricola, urmat de graul de toamna cu 26%, floarea-soarelui cu 11%, rapita cu 6%, restul fiind ocupat de alte culturi.

„In judetul Timis se remarca trei unitati teritoriale omogene, agroecosisteme, cu soluri bogate si clima favorabila pentru practicarea agriculturii ecologice. Printre principalele culturi sunt cele cerealiere, floarea – soarelui si plantele industriale, sau inul, graul si orzul. Se pot cultiva, de asemenea, leguminoasele, care in prezent se cultiva pe suprafete din ce in ce mai mari, ca urmare a sprijinului acordat de catre Ministerul Agriculturii. Este un judet agricol favorabil pentru majoritatea culturilor din Romania”, completeaza Presedintele Asociatiei pentru Agricultura Durabila in Romania.

Spre deosebire de alte zone ale tarii care se confrunta cu perioade secetoase, cu precipitatii insuficiente pentru realizarea unor culturi profitabile, judetul Timis se bucura de precipitatii bogate. Nu doar atat, insa canalele de desecare contribuie la drenarea eficienta a surplusului de apa, asigurand o cantitate optima pentru obtinerea unui randament agricol bun. Fenomenele meteorologice extreme cauzate de schimbarile climatice, precum grindina, se fac resimtite si aici.

„Exista aproximativ 9.000 de km de canale de desecare care deservesc aproape 380.000 de hectare, utilizate drept tampon pentru apa de irigatii. In ciuda acestui fapt, exista o cerere mare pentru resursa de apa necesara irigatiilor in sezoanele secetoase. In fiecare an, fermierii trebuie sa se adapteze conditiilor climatice in continua schimbare. Cu toate acestea, grindina ramane un fenomen meteo extrem predominant in ultimii ani in zona Timisului, chiar si in ceea ce priveste despagubirile. Spre exemplu, in iulie 2023, ploile torentiale si grindina abundenta au cauzat pabuge estimate la 15 milioane de lei, afectand 25.000 de hectare de pamant cultivat cu rapita, grau si floarea-soarelui”, declara Horia Lupu, Director General Agra Asigurari.

Practicile sustenabile, preferate de fermierii timisoreni

Fermierii din judetul Timis adopta tot mai multe practici sustenabile de productie agricola, renuntand la utilizarea ingrasamintelor chimice si pesticidelor sintetice. In plus, la nivelul judetului, managementul riscului in agricultura este esential pentru asigurarea stabilitatii financiare si a sustenabilitatii fermelor. Exista diverse solutii disponibile pentru gestionarea riscurilor, iar printre acestea se numara si asigurarea culturilor agricole. Aceste asigurari pot proteja fermierii impotriva pierderilor financiare cauzate de factori externi, cum ar fi conditiile meteorologice nefavorabile sau boli ale plantelor.

„In judetul Timis se cultiva aproape 60.000 de hectare in sistem ecologic, clasandu-se pe locul doi in topul judetelor care practica acest tip de agricultura. Prin agricultura ecologica, ne referim la practicile care nu utilizeaza produse chimice, ci tehnologii de cultivare specifice, fiind singurul tip de agricultura reglementat prin cerintele standard. Un alt motiv al adoptiei practicilor ecologice este reprezentat de faptul ca foarte multi locuitori ai judetului Timis iubesc pamantul, plantele si animalele, valori transmise din generatie in generatie. Mai mult, observam cerintele tot mai mari pentru produsele certificate ecologic. Nu doar atat, insa sprijinul Ministerului Agriculturii pentru cei care practica aceasta agricultura este semnificativ mai mare decat cel pentru agricultura traditionala”, continua Ion Toncea.

Tranzitia catre agricultura conservativa in judetul Timis

Adaptandu-se tehnicilor reduse de lucrare a solului cu ajutorul agriculturii conservative, fermierii romani pot inregistra cresteri economice si totodata pot deveni aliatii impotriva schimbarilor climatice. Spre exemplu, Petre Danila, fermier din judetul Timis, a decis in urma cu doi ani, din motive economice si climatice, sa faca tranzitia catre agricultura conservativa pe toata suprafata agricola cultivata. Fermierul detine in prezent o suprafata de aproximativ 300 de hectare, cultivand porumb, grau, orz, ovaz, si floarea-soarelui.

„In prima faza productia este mai mica, comparativ cu productia recoltata din agricultura clasica. Este nevoie sa pregatim terenul dupa fiecare recolta si acest lucru presupune intoarcerea solului, uciderea vietatilor din el (ciuperci, bacterii, rame) si eliberarea de CO2 in atmosfera. Reducerea acestei lucrari contribuie atat  la mentinerea carbonului in sol, cat si la cresterea biodiversitatii si a rezervelor de apa in sol, fiind o practica mai respectuoasa cu mediul inconjurator. Aceasta tranzitie este sprijinita si de calitatile naturale ale solului din Timis, care asigura un teren propice pentru adoptarea agriculturii conservative. Solurile fertile, bogate in nutrienti si cu o structura favorabila prezente in zona Timisului, contribuie la succesul acestei strategii agricole durabile”, explica fermierul.

Conform datelor statistice terenurile arabile din regiunea Timisului care au adoptat practici conservatoare au inregistrat o scadere a pierderilor de recolta in perioadele secetoase cu pana la 30%. De asemenea, utilizarea mulciului si pastrarea resturilor vegetale au dus la o crestere semnificativa a continutului de apa in sol si o imbunatatire a randamentului culturilor, in unele cazuri, cu pana la 20%.

Odata cu practicarea agriculturii conservative, rezerva de carbon organic, activitatea biologica, biodiversitatea supraterana si subterana, cat si structura solului sunt imbunatatite. Degradarea solului este redusa in mare masura, determinand o productivitate crescuta. Pierderile reduse de sol si substante nutritive, impreuna cu descompunerea mai rapida a pesticidelor si cu absorbtie mai mare au drept rezultat imbunatatirea calitatii apei. In plus, emisiile de carbon sunt diminuate ca urmare a utilizarii reduse a utilajelor si a acumularii crescute de carbon organic.

Pe termen lung, tot mai multi fermieri vor trece la agricultura conservativa pentru ca vor reduce cheltuielile in ferma, costurile cu utilajele sau personalul. Lucrarile sunt reduse aproape la minim. In plus, putem sa avem o cultura la care sa folosim o cantitate de apa mai mica, deoarece in cazul acestor practici agricole, evaporarea este redusa de resturile vegetale ce formeaza stratul de suprafata. Solurile din Timis sunt cunoscute pentru fertilitatea lor ridicata, iar agricultura conservativa se potriveste bine cu aceste soluri bogate in nutrienti, deoarece mentine si imbunatateste fertilitatea lor pe termen lung, fara a depinde excesiv de inputuri externe, cum ar fi fertilizantii chimici, adauga Petre Danila.

Practicile agricole conservatoare: un scut impotriva secetei in judetul Timis

In judetul Timis, unde terenurile arabile sunt vitale in economia agricola, seceta poate avea un impact semnificativ asupra recoltelor si profitabilitatii fermierilor. Cu toate acestea, adoptarea practicilor agricole conservatoare poate juca un rol esential in protejarea acestor terenuri impotriva efectelor negative ale secetei.

Prin implementarea unor tehnici precum acoperirea solului cu mulci si pastrarea resturilor vegetale pe suprafata solului, fermierii din judetul Timis pot reduce evaporarea apei si pot mentine umiditatea solului chiar si in conditii de seceta. Aceste practici pot contribui la protejarea si imbunatatirea fertilitatii terenurilor arabile, precum si la reducerea eroziunii solului.

Dezvoltarea pietelor interne: o solutie pentru agricultura romaneasca

In ciuda potentialului agricol al zonei, agricultorii se confrunta cu problema pietei de desfacere. In contextul international, exporturile determina o pierdere de capital din partea fermierilor romani, precum si o scadere a preturilor pentru materia prima, determinand incapacitatea fermierilor de a-si asigura cheltuielile, si dependenta acestora fata de institutiile financiare.

„Exista multi fermieri care nu vand productia la pretul la care au realizat din cauza pretului mic impus de piata. Apoi, observam problema prelucrarii productiei. In Romania se produce exclusiv materie prima, cand ar trebui sa producem materiale prelucrate utilizand echipamente noi de mare productivitate si capacitate”, explica Ion Toncea.

Solutia in acest sens o reprezinta investitiile, precum terenurile mari, de peste 1500 de hectare,  si asocierile intre fermieri. Aceste optiuni ar aduce o serie de oportunitati, cum ar fi economiile de scara, accesul la tehnologii si resurse mai avansate, precum si cresterea competitivitatii pe piata.

 „Fermierii ar trebui sa-si faca propriile magazine. In acest fel, se reduc costurile mari pentru intretinerea marfii nevandute si pot contribui la cresterea potentialului de dezvoltare a zonei”.

Un alt sector slab dezvoltat in zona Timisului il reprezinta cel zootehnic. Exista un potential in ceea ce priveste cresterea animalelor si a pasarilor, in special ovine, bovine si porci, ca urmare a productiei de cereale si leguminoase.

„Chiar daca exista crescatorii de animale, acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cererea la nivel national. Ar trebui ca fiecare societate agricola sa aiba si un sector zootehnic care sa-i asigure gunoiul de grajd, un ingrasamant natural cu mare randament. Chiar si in agricultura ecologica, fara ingrasaminte naturale nu putem obtine o productie cu randament optim. Sunt  strans legate intre ele. Pamantul trebuie sustinut, iar o parte din productie trebuie sa se intoarca de unde a fost produsa prin gunoiul de grajd, motiv pentru care trebuie dezvoltat un sistem zootehnic care sa prelucreze marfa deja stocata in depozite sau sub-produsele rezultate in urma recoltarii. Din productie, aproximativ 30% ar trebui sa se intoarca unde a fost produsa sub forma de ingrasamant natural, pentru a putea facilita refacerea rezervei de elemente nutritive din sol si a sustine productia viitoare”, continua Ion Toncea.

Vestul Romaniei – regiune de interes in planurile investitorilor

Una dintre resursele valoroase ale judetului o reprezinta terenurile arabile. Un exemplu notabil este un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanta de Recas si la 35 km nord de Timisoara. Acest teren se afla la o distanta de aproximativ 50 de kilometri de granitele cu Ungaria si Serbia, fiind amplasat strategic pentru accesul la pietele internationale.

In plus, are un sol de tip argila aluvionara maro, caracterizat de un continut de materie organica intre 2,4% si 3,7%. Acest tip de sol este renumit pentru fertilitatea sa exceptionala si capacitatea de a sustine o varietate de culturi agricole. De asemenea, proprietatea se afla in proximitatea a doua ferme, ceea ce deschide usi catre potentiale colaborari si faciliteaza accesul la resurse si infrastructura agricola de incredere.

Spre exemplu, in 2023, conform datelor oficiale publicate de ANCPI, au fost realizate circa 135.000 tranzactii cu terenuri agricole, suma totala aflandu-se intr-o usoara scadere, de numai 5% in comparatie cu anul anterior.

„Daca ne uitam la datele pentru primele luni ale acestui an, numarul total de tranzactii este similar perioadei corespunzatoare din 2023. Chiar daca aceste date oficiale indica un trend descendent, exista in continuare interes pentru terenuri agricole in special din partea asociatiilor agricole sau a investitorilor care doresc obtinerea unor suprafete mai mari”, a declarat Madalin Aresmeritoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE Romania.

Intr-un peisaj economic si climatic dominat de schimbare, judetul Timis din vestul Romaniei devine un punct fierbinte al interesului investitorilor. In lumina cresterii tranzactiilor cu terenuri agricole, care au reprezentat 5% din totalul national in 2023, aceasta regiune atrage interesul datorita fertilitatii solurilor si potentialului agricol ridicat. Cu aproape 6.100 de tranzactii insumand un total cu 5% mai mare decat in anul precedent, Timisul se dovedeste a fi un centru al activitatii economice agricole in ascensiune.

Cu toate acestea, nu numai agricultura atrage atentia investitorilor. Dezvoltarile logistice din judetul Timis il plaseaza pe primul loc regional ca hub industrial, dupa Bucuresti. Aceasta pozitionare strategica, la granita de vest a tarii si cu infrastructura dezvoltata, inclusiv autostrada A1 atrage investitori din domenii precum logistica, automotive si productie. Cu un stoc modern de peste 780.600 de metri patrati de spatii industriale si logistice si o rata de neocupare de doar 8.2% la sfarsitul anului 2023, judetul Timis este un magnet pentru marii jucatori ai industriei.

„Pozitionarea unui teren pentru investitie este unul dintre cele mai importante aspecte in adoptarea deciziei de achizitie. Terenurile cu acces facil, cele pozitionate in apropierea autostrazii sau in apropierea oraselor sunt cele mai vandabile produse. De asemenea, cele cu diferite acte sau autorizatii aprobate pot fi, de asemenea, usor comercializate. Sectorul energetic a cunoscut un an destul de dinamic si se estimeaza ca aceasta tendinta se va mentine si pe tot parcursul anului 2024. Cererea de terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice si eoliene a crescut pe parcursul anului 2023 si, pe langa dezvoltatorii locali, printre cei mai activi jucatori se numara Nofar Energy, Polenergia, Core Value Capital, Portland Trust, Ingka Investments si nu numai”, a completat  Madalin Aresmeritoaie.

In contextul unei agriculturi tot mai preocupate de sustenabilitate si eficienta, exploatarea acestor terenuri arabile in mod responsabil si eficient poate aduce beneficii semnificative atat pentru fermieri, cat si pentru comunitatea locala si economia judetului Timis. Integrarea acestor terenuri intr-un model agricol modern si durabil poate contribui la consolidarea pozitiei judetului Timis ca un pol agricol important in cadrul regiunii si la asigurarea unei cresteri economice durabile si echilibrate.

Judetul Timis din vestul Romaniei se contureaza ca un centru vital al agriculturii, imbinand resurse naturale generoase cu provocari complexe. Solurile fertile si climatul favorabil ofera un teren propice pentru dezvoltarea agricola, dar instabilitatea pietei si schimbarile climatice ameninta aceasta prosperitate. Totusi, prin adoptarea unor practici agricole inovatoare, precum si prin stimularea investitiilor si a dezvoltarii pietelor interne, fermierii timiseni pot naviga cu succes aceste provocari si pot transforma regiunea intr-un centru de excelenta agricola.

De asemenea, interesul in crestere al investitorilor in sectoarele agricol, logistic si industrial subliniaza potentialul economic vast al zonei. Integrarea unor strategii avansate si sustenabile in agricultura nu numai ca ar spori competitivitatea regiunii, ci ar contribui si la consolidarea durabila a pozitiei sale ca un hub agricol si industrial de importanta regionala si nationala. Prin colaborare intre fermieri, investitori si autoritati locale, judetul Timis poate evolua intr-un pol economic robust, modeland viitorul sau si al intregii regiuni.

Acest studiu a fost realizat de CBRE Romania pentru a oferi o perspectiva detaliata asupra oportunitatilor de afaceri si avantajelor pentru antreprenorii din agribusiness si economia autohtona. Mai multe informatii gasiti pe site-ul CBRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *