Zi de protest pentru industria HoReCa din Romania, cea mai afectata de pandemie!

Zi de protest pentru industria HoReCa din Romania, cea mai afectata de pandemie!

 

horeca_restaurantPremiera pentru tara noastra! Industria HoReCa din Romania, cea mai afectata de pandemie, care a redus afacerile cu 70% in sector si a inchis 40% din unitati, protesteaza miercuri 19, august 2020.Activitatea va fi suspendata in aceasta zi pentru a trage un semnal de alarma Guvernantilor care au ramas nepasatori fata de soarta unei intregi industrii in cadere libera din cauza pandemiei. Anuntul a fost facut de organizatia Patronala HORA, autoritatea reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti, care are misiunea de a sustine si de a promova interesele si valorile comune ale membrilor sai, pe plan national si international.

Iata comunicatul integral:

„Avand in vedere faptul ca industria HORECA din Romania se confrunta cu o situatie de criza fara precedent, ne simtim obligati sa luam o pozitie ferma si sa organizam un protest pasnic prin suspendarea activitatii, miercuri 19.08.2020 intre orele 17:00-18:00, actiune la care vom respecta toate prevederile sanitare in vigoare.
La protest vor participa atat angajatii cat si partenerii industriei. Recurgem la aceasta solutie deoarece numeroasele apeluri facute de HORA la adresa guvernului au ramas fara raspuns iar responsabilitatea pe care o avem fata de angajatii nostri nu ne poate lasa nepasatori. Locurile de munca din industria ospitalitatii salveaza vieti!

Inainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau:

• 40.000 de societati comerciale cu capital 100% romanesc avand o cifra de afaceri de 5 miliarde euro
• Aproximativ 400 000 de angajati reprezentand 10% din numarul total al angajatilor care activeaza in sectorul privat (190.000 de angajati direct implicati si aproximativ 210.000
angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Totodata industria noastra contribuia semnificativ la evolutia unor companii ce dezvolta afaceri in domenii conexe, precum agricultura, furnizorii locali de ingrediente, producatori si distribuitori materie prima in bucatarie, importatori si distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum si sisteme de gestiune, curatenie, transport, logistica, ambalaje.

Urmare a crizei datorata pandemiei si a masurilor restrictive instaurate de autoritati, industria noastra este in prezent cea mai afectata, inregistrand un declin brusc care a dus astazi la scaderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% fata de primele sase luni ale anului trecut si a determinat suspendarea activitatii in cazul a peste 40% dintre operatori.

Toti cei care lucreaza in sau pentru industria HORECA pot participa la protestul de miercuri, 19 august, pentru a trage impreuna un semnal de alarma asupra viitorului celor 400000 ce lucreaza in aceasta industrie.

Miercuri, intre orele 17:00 si 18:00 intrerupem vanzarea si ne pozitionam in fata restaurantelor si a teraselor cu pancarte insotite de mesaje ferme, prin care ne exprimam, pasnic si conform normelor de prevenire a raspandirii COVID-19, nemultumirea fata de masurile adoptate.

Cei care vor sa ia parte la protest, o pot face astfel:

1. Acceseaza link-ul https://we.tl/t-k6jCEE6YkQ, unde se gasesc toate pancartele in format print
2. Printeaza pancartele pentru toti membrii echipei
3. Opresc actvitatea comerciala incepand cu ora 17:00 si se pozitioneaza in fata restaurantelorsi a teraselor cu pancartele din link-ul de mai sus printate, pana la ora 18:00.

Totodata, recomandam distribuirea acestor pancarte pe toate canalele de comunicare si Social Media, atat ale restaurantelor si teraselor, cat si pe conturile personale, pentru un impact cat mai mare. Afisele se pot printa si pentru a fi afisate la intrarea in restaurant sau terasa.

Potrivit studiului comandat de HORA (impreuna cu organizatiile membre in APT (Alianta Pentru Turism), efectuat pe o perioada de 5 ani, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07%.

In ceea ce priveste activitatea din alte tari europene se poate observa ca industria HORECA poate functiona!

In afara Romaniei, toate tarile Comunitatii Europene au redeschis restaurantele (interior si exterior) cu reglementari stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reusind astfel sa mentina un numar mult mai mic de cazuri de imbolnavire fata de Romania.

Consideram ca in tara noastra cresterea numarului de infectii se datoreaza lipsei reglementarilor adecvate si imposibilitatii statului de a asigura respectarea celor existente.

Luand in considerare faptul ca redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o crestere a numarului de persoane infectate, putem concluziona ca redeschiderea completa a restaurantelor se poate face in siguranta, in unitatile in care se respecta reglementarile.

Asa cum s-a putut observa, cresterea numarului de imbolnaviri a avut loc la doua saptamani de la inceperea vacantelor din zonele turistice.

In lipsa unor reglementari clare, restaurantele au intampinat dificultati iar incapacitatea autoritatii centrale si locale de a urmari respectarea regulilor a dus la suprareglementari si controale abuzive, multe dintre ele fara a avea legatura cu
situatia pandemica in care ne aflam.

Consideram ca restrictionarea vanzarii si a consumului in restaurant nu rezolva dificultatile statului in a asigura respectarea legii si ca prin aceste restrictii se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA.

Nu exista argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poarta responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin masuri total disproportionate fata de situatia reala, astazi fiind afectati in mod direct de aceste restrictii nejustificate 400.000 de angajati.

Misiunea noastra ramane aceeasi, de a apara interesele industriei de ospitalitate si de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care in aceasta perioada de confuzie generala, au nevoie de ghidaj si de o comunitate puternica”.

Documentul este semnat de Daniel Mischie, presedinte Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *