Zece greseli frecvente la depozitarea in silobag

Zece greseli frecvente la depozitarea in silobag

 

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi.

Din experienta celor aproape 7 ani de cand activam in Romania, am adunat intr-un articol cele mai comune greseli pe care le-am observat in ferme, atunci cand s-au stocat cereale, oleaginoase sau furaje in silobag. Nu ne-am propus sa punctam doar erorile, ci sa explicam si care sunt efectele acestora. De asemenea, venim si cu solutii pentru anumite situatii limita. Haideti, sa vedem care sunt toate acestea:

  1. Terenul este neconform pentru a se putea amplasa sacii. Cel mai des teren neconform pe care l-am intalnit in cadrul fermelor, este cel cu denivelari. Acesta poate determina atat neuniformitatea sacului la incarcare, cat si riscul de a crapa in caz de neatentie. Mai mult, zonele cu denivelari sunt puncte colectoare pentru apa, iar daca sacul are fisuri in zonele inferioare, umiditatea poate migra in boabe.

Daca un fermier nu are alt tip de teren la dispozitie pentru depozitare, decat unul cu denivelari, atunci recomandam decopertarea/raderea terenului (daca denivelarile ocupa mare parte din suprafata terenului).

  • Necuratarea terenului in amanunt, inainte de montarea silobag-ului. Pe majoritatea solurilor se pot gasi pietre, crengi, radacini, obiecte de metal, sticla etc. Toate acestea, daca nu sunt indepartate de pe teren, exista riscul sa peforeze folia sacului, iar recolta sa fie compromisa prin patrunderea umiditatii din exterior.
  • Inchiderea la capete nu a fost realizata ermectic. Este esential sa sporim atentia atunci cand inchidem sacii la ambele capete. Inchiderea trebuie sa fie ermetica si se realizeaza cu chedere, accesorii ce sunt disponibile in oferta noastra. In acest fel, cerealele isi vor putea pastra toate proprietatile pe toata perioada de depozitare, pentru ca s-a creat un spatiu anaerob in interorul sacului.
  • Neacoperirea cu nisip a capetelor sacilor. De ce este atat de important sa acoperim capetele, dupa ce deja au fost inchise in prealabil cu chedere?Ei bine,presiunea si greutateascazuta de la capete pot fi o „portita” pentru patrunderea rozatoarelor in sac. Dar, daca adaugam un strat abundent de nisip la capatul unde se termina sacul (la inceputul sacului nu este necesar pentru ca se baga capatul in interior si se formeaza presiune), acesta va da greutate si nu va permite intrarea rozatoarelor, nici in zonele inferioare, nici superioare. Sfatul nostru este sa se foloseasca nisip, si nu pamant. Tot pentru a tine la distanta soarecii, ii indemnam pe fermieri sa curete/mature dupa ce au incarcat in silobag.
  • Sacii nu trebuie sa balteasca in apa. In cazul in careexista un volum mare de apa (dupa precipitatii sau topirea zapezii), iar in folie exista vreo fisura neobservata, apa poate patrunde in interior, iar boabele se pot imbiba cu apa. Pentru a contracara astfel de situatii, recomandam fermierilor sa realizeze santuri de drenare a apei.
  • Lipsa plaselor de protectie. Pasarile, in special ciorile, sunt un alt inamic al silobag-urilor care pot gauri folia sacului. Pentru a nu ajunge in astfel de momente neplacute, le sugeram fermierilor sa isi achizitioneze de la noi, plasele de protectie. Acestea se aseaza pe toata lungimea silobag-ului si se pot refolosi cativa ani buni.
  • Nu se realizeaza o incarcare optimizata in saci. La incarcarea in saci este esential sa se foloseasca o rigla speciala, cu ajutorul careia se masoara cantitatea introdusa in saci. Astfel, fermierii isi vor da seama cand sacii au ajuns la limita si vor putea opri procesul de incarcare.
  • Nu se respecta umiditatea recomandata in momentul depozitarii, cat si perioada de depozitare.  Pentru a se putea orienta fermierii, noi punem la dispozitia lorun tabel in care sunt trecute umiditatile ideale pentru fiecare cultura in parte, cat si timpul de depozitare in functie de gradul de risc. Acest tabel se poate gasi in site-ul nostru, in brosurile noastre, dar si pe canalele noastre de social media.
  • Nerespectarea distantei dintre saci. Limita minima care trebuie sa fie lasata intre saci este de50 cm.  Asta pentru a fi spatiu suficent pentru utilajul de descarcat din silobag, apoi pentru ca fermierii sa se poata deplasa printre saci, realiza inspectia acestora sau procesul de sondare.
  1. Nu se verifica sacii in mod regulat. Dupa ce au fost incarcati sacii, acestia nu se „abandoneaza” pe toata perioada de depozitare. Este bine ca sa fie verificati la un interval de cateva zile. Prin acest fel, se pot sesiza anumite nereguli aparute, precum gauri, care se pot acoperi imediat cu o banda adeziva speciala pe care o gasiti in portofoliul nostru.Cand observati orice problema la saci, va sfatuim sa sunati specialistii nostri, pentru a veni cu solutii din timp.

“Atentia la detalii este cea care face diferenta in cazul depozitarii in silobag. Doar asa, recolta fermierilor nu va suferi nicio modificare pe toata perioada de stocare.  De asemenea, colegii nostri ii consiliaza in mod frecvent pe fermieri, in a respecta cu strictete regulile de depozitare, care de altfel, sunt foarte usoare de urmat”, explica Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags. 

Despre Grain Bags Romania

Este o companie 100% romaneasca, infiintata in anul 2015 si care furnizeaza solutia de depozitare in silobag (sac industrial, fabricat din polietilen elastic, care asigura conservarea in conditii optime a recoltei). Grain Bags comercializeaza silobag-uri, utilaje de incarcare/descarcare in/din silobag, dar presteaza si servicii/inchiriaza utilajele cu personal calificat. De asemenea, este singura din tara care are specialisti in acest sistem, care stiu sa ofere consultanta fermierilor.

Silobag-urile marca Grain Bags sunt importate din Germania si reprezinta cea mai putin costisitoare metoda de depozitare a cerealelor si furajelor de pe piata din Romania, oferind o alternativa pentru o mai buna valorificare a productiei.

Cere oferta la: 0743.495.355, 0739.682.107 sau info@grainbags.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *