Vosganian: Trebuie mai multe ajutoare de stat pentru agribusiness

Vosganian: Trebuie mai multe ajutoare de stat pentru agribusiness

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100
Deputatul Varujan Vosganian nu crede ca va exista o criza alimentara in Romania, in ciuda conditiilor dificile detrminate de pandemia de coronavirus. In orice caz pentru a o preintampina, o buna parte de sustinere din partea statului trebuie indreptata catre agricultura si catre industria de prelucrare a materiilor prime alimentare. Poate asa o sa scada si exportul de materie prima care sa fie prelucrata mai mult in tara, arata politicianul intr-un interviu acordat FoodBiz.

• Amanarea platii ratelor la credite pentru persoane fizice este necesara acum in criza?

Toate persoanele care din cauza contextului epidemiei isi vad reduse veniturile si intra in incapacitate de a-si onora obligatiile financiare, trebuie ajutate. Da, cred ca masura aceasta este una inteleapta! La urma urmei si bancile au aceasta practica de renegociere si reesalonare pentru unele credite. Diferenta este ca de data aceasta nefiind imputabila persoanei care este debitoare, nu exista niciun fel de sanctiune si renegocirea se face in baza unor considerente care sunt stabilite prin lege.

Am auzit ca Asociatia Romana a Bancilor nu este foarte multumita, dar efectele crizei trebuie sa le impartim cu totii, cu atat mai mult cu cat acesta masura nu pune in pericol bonitatea niciunei banci.

• Care sunt masuri de sprijin utile pentru IMM-uri?

Masurile de sprijin pentru IMM-uri sunt utile in cel putin 3 directii:
In primul rand pentru IMM-uri care au fost nevoite sa isi intrerupa activitatea din cauza unor acte normative sau firmele care au fost nevoite sa-si reduca, sau chiar sa isi stopeze activitatea din cauza consecintelor de piata. Pentru aceste firme este important sa-si pastreze personalul. S-a activat Ordonanta de Urgenta numarul 30, care obliga la plata de catre stat a unui cuantum de 75% din salariul avut inainte.

Citeste si Marii retaileri detin 23 centre de distributie in Romania

Cu ceea ce nu am fost eu de accord si nu s-a reglementat pana la capat: discriminarea intre firmele care si-au incetat activitatea in urma unor acte normative – cum ar fi cafenele, restaurante, baruri – si cele care isi reduc activitatea din cauza evolutiei cererii si ofertei de piata ( ex: industria textila, industria incaltamintei)
In al doilea rand plata integrala a tuturor salariatilor disponibilizati temporar si nu doar a 75% dintre ei.

Dar mai sunt si firme care isi continua activitatea si care trebuie ajutate printr-un sistem de garantare de catre stat pentru unele credite sau pentru unele linii de credite. Este o masura care s-a luat in multe tari, Guvernul Romaniei nu a anuntat pana acum niciun cuatum in limita caruia sa ofere astfel de sustineri. Ele sunt foarte necesare.

In al treilea rand este vorba de oferirea de garantii si chiar si credite sub forma de ajutoare de stat pentru sectoare care sunt foarte importante mai ales intr-o situatie de izolare sau de reducere a comunicatiilor, cum e cea in care suntem acum. Firmele care prelucreaza materii prime, in primul rand alimentare si nu numai, firme din agricultura care se confrunta cu seceta asta neobitnuita prin care am trecut. La fel de important este ca ar trebui sa sustinem zona constructiilor, care are cateva specificitati: angajatii nu intra foarte mult in contact unii cu altii, nu intra in contact cu clientii, nu exista o zona de reducere a cererii (investitii publice) etc.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Eu daca as fi pentru 5 minute Prim-ministru as proclama 2020 anul marii infrastructuri si as canaliza o parte din bani pe acest sector.
Trebuie sustinute IMM-urile in toate ipostazele in care se gasesc: cele care s-au oprit, cele care si-au redus activitatea, cele care s-au ambitionat sa-si continue activitatea, dar si altele noi pentru ca viata merge inainte.

• Credeti ca va exista o criza a alimentelor in perioada urmatoare? Ce ar trebui facut pentru evitarea unei astfel de situatii?

Nu cred ca va exista o criza alimentara, nu exista nici acum cand sunt deja conditii dificile. In orice caz pentru a o preintampina, o buna parte de sustinere trebuie indrepata catre agricultura si catre industria de prelucrare a materiilor prime alimentare. Poate cu aceasta ocazie o sa diminuam exportul de materie prima si o sa prelucram mai mult in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *