Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicatii geografice europene protejate in China

Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicatii geografice europene protejate in China

 

COTNARIVinul de Cotnari este inclus intre cele 200 de indicatii geografice din Europa si din China – 100 de fiecare parte -, avute in vedere pentru protectie in temeiul unui acord bilateral care urmeaza sa fie incheiat in 2017, informeaza reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Publicarea oficiala a celor 2 liste a fost agreata de UE si China la inceputul lunii iunie, deschizandu-se astfel procesul de protejare impotriva imitatiilor si a fraudelor a produselor din aceste liste. Se preconizeaza ca acest lucru va duce la beneficii reciproce in domeniul comertului, precum si la sporirea gradului de informare a consumatorilor si a cererii de produse de inalta calitate de ambele parti.

„Produsele UE care au statutul de indicatie geografica protejata reprezinta o adevarata poveste de succes, cu vanzari in crestere la nivel mondial. Consumatorii din intreaga lume au incredere in sistemul nostru de clasificare a indicatiilor geografice – aceasta inseamna ca au incredere in originea si in calitatea produselor si sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru produse si, astfel, sa asigure un profit mai mare pentru fermier. Stransa colaborare cu partenerii nostri comerciali la nivel mondial, precum China, reprezinta un castig: ea aduce beneficii fermierilor si intreprinderilor agricole, dezvolta relatii comerciale mai solide intre operatorii care au aceeasi viziune si, bineinteles, genereaza beneficii pentru consumatorii din ambele parti”, a declarat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.

Cooperarea UE-China in domeniul indicatiilor geografice a inceput cu peste 10 ani in urma si a condus la protejarea a 10 denumiri de indicatii geografice de ambele parti, in temeiul legislatiei UE si al legislatiei din China. Pe baza acestei cooperari initiale, UE si China au demarat, in 2010, negocieri pentru un acord bilateral privind cooperarea in domeniul indicatiilor geografice si protejarea acestora.

Citeste si Pierderi de pana la 90% in viticultura din cauza temperaturilor scazute si a ninsorii din aprilie. Murfatlarul a scapat

Primul pas in cadrul acestui proces il constituie publicarea celor doua liste sus-mentionate. Partile interesate au acum la dispozitie doua luni pentru a-si prezenta observatiile cu privire la produsele selectate de ambele parti si, daca este necesar, pentru a ridica obiectii in fata autoritatilor din UE sau din China.

Context

Indicatiile geografice reprezinta unul dintre marile succese ale agriculturii europene, fiind inregistrate peste 3.300 de denumiri din UE. Pe langa acestea, aproximativ 1.250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate in UE, in mare parte datorita unor acorduri bilaterale, precum cel cu China. Ca valoare, piata indicatiilor geografice din UE este de aproximativ 54,3 miliarde de euro, iar impreuna ele reprezinta 15% din totalul exporturilor UE de alimente si de bauturi.

Piata produselor agroalimentare din China este una dintre cele mai mari din lume si creste in fiecare an, stimulata de o clasa de mijloc din ce in ce mai mare.

Sursa foto: Bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *