VIDEO. Partea a 3-a. Vanzarea pamantului catre straini. Conferintele AGROstandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”

VIDEO. Partea a 3-a. Vanzarea pamantului catre straini. Conferintele AGROstandard – “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”

 

agrostandardAchim Irimescu, MADR: poate ca guvernelor din aceea perioada le-a convenit faptul ca cetatenii dinafara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri. Nu pot sa ma pronunt eu in acest sens…

Rep: mai stiti in Europa sau chiar in lume o situatie similara cu cea a Romaniei in care 1 mil. De hectare de teren arabil, respectiv 10% din suprafata arabila a fost cumparata de straini? Stiti vreun caz similar in istoria lumii?

Achim Irimescu, MADR: Sigur, e un caz la indemana tuturor. Alaska a fost cumparata de SUA de la Rusia. N-am date in acest moment. De exemplu, China cumpara masiv teren pe coasta Africii de Vest. In Ucraina, chinezii cumpara acum teren…este ori lipsa unor calcule sau evaluari…spuneti-mi de ce am distrus o industrie cu utilaje de zeci de miliarde de dolari cumparate pe credit de la Banca Mondiala. Sigur, daca maine statul roman se supara, poate sa spuna, domne’ ies din Uniunea Europeana si nationalizez terenurile. In mod sigur, in Bulgaria au cumparat destul de mult teren, in Grecia, Germania a propus ca in schimbul unor datoriilor sa i se dea niste insule, nu cred ca aici este problema…stiu multe cazuri de fermieri spanioli sau alti europeni au vandut ferma, din nou, unor romani, deci nu cred ca trebuie privit atat de dramatic ca o zecime din terenul arabil este lucrat, detinut de straini.

Ion Cioroianu, Asociatia Fermierilor din Romania: sunt persoane juridice cu actionari straini care n-au nicio treaba cu agricultura, care nu au specialisti pe domeniu si cumpara intr-o veselie. Nu se poate sa nu se puna conditii. Acesta lege s-a focusat foarte mult pe persoanele fizice si lasa persoanele juridice deoparte. Vrem sa se puna conditii pentru persoanele juridice, mai ales pentru cele cu actionariat strain. Suntem in Uniunea Europeana, dar au cumparat multi arabi…s-a vorbit despre siguranta alimentara, dar o sa ne trezim ca aceste terenuri sunt detinute de straini si alimentele merg in alta parte. Cum s-a spus, s-a negociat prost, nu s-au pus conditii; nu stiu care va fi impactul asupra strainilor, dar eu cred ca ei o sa se asocieze cu 1% romani intr-o societate si vor lua pamantul tot asa. S-a zis aici, italienii au cumparat Banatul si-l revand. Chiar eu cunosc un italian care e politist. Va dati seama ce agricultura face el. Vrem ca ministerul nostru care ne reprezinta sa puna conditii si pentru persoanele juridice cu actionariat strain.

Achim Irimescu, MADR: Nu persoanele fizice reprezinta problema, ci terenul achizitionat de persoane juridice. Cred ca Guvernul a facut la aceea vreme o greseala. In momentul aderarii la Uniunea Europeana trebuia impusa o restrictie pentru persoanele care nu sunt din spatiul european. Libera circulatie a terenurilor vizeaza cetatenii europeni. Faptul ca persoane dinafara UE au achizitionat si continua sa achzitioneze, nu cred ca este foarte bine…respectarea legislatiei europene este una, iar achizitionarea de teren de catre persoane dinafara Uniunii Europene este alta problema.

Claudiu Franc, ROPAC: 1.100 de ferme din Romania iau pe sprijinul pe suprafata 10% din banii europeni si din aceste ferme foarte mari, peste un milion doua sute de mii de hectare sunt detiunte de catre straini in Romania, straini care, de multe ori, nu fac activitate agricola. Aceste persoane straine care si-au facut un SRL in Romania, de obicei, nu practica activitati agricole. Acest pamant este dat sa-l munceasca tot fermierilor romani; ei iau aceste forme de sprijin si toate beneficiile de pe terenul respectiv; fermierul roman munceste acest teren chiar si fara forme de sprijin…In ceea ce priveste Franta, este cel mai comunist sistem de acces la piata funciara franceza…Degeaba vorbim numai cu Ministerul Agriculturii. Trebuie sa integram toate ministerele si toate toate autoritatile statului roman care pot si trebuie sa intervina in acest act normativ; nu numai ministerul agriculturii. Aceasta parte deosebit de importanta din tratatul de aderare a fost negociata de Ministerul Finantelor. Aceia sunt contabili. Cand facem un act normativ trebuie sa respectam niste principii de baza care functioneaza si in alta parte. Principalul obiectiv este securitatea alimentara a populatiei din Romania. Al doilea principiu este unul de securitate nationala. In Polonia, distanta de la granita de la care se poate face cumpararea de teren de catre straini este de 150 de kilometri. In Romania, s-a modificat 10 kilometri, s-a ajuns la 20 de kilometri pe o presiune a Ministerului Apararii Nationale. Cumpararea de la limita frontierei a terenului de catre straini inseamna ocuparea statului fara razboi. Mai este principiul sanselor egale. Nu poti sa vii sa-mi ceri sa cumperi pamant in Romania cand eu n-am nicio sansa sa vin sa cumpar pamant in tara ta.

Achim Irimescu, MADR: N-avem cum sa detinem suprafete foarte mari (in tarile UE-n.r.) cand in Romania pana mai ieri hectarul era 100 de euro, iar in Belgia era intre 20 si 50.000 de euro hectarul.


CONFERINTELE AGROstandard, "Iarna fierbinte a… de agrostandard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *