Valeriu Tabara: Romania nu are un institut pentru evaluarea riscurilor pentru produsele agroalimentare

Valeriu Tabara: Romania nu are un institut pentru evaluarea riscurilor pentru produsele agroalimentare

 

IMG_6788Risc major pentru sanatatea populatiei. Romania nu are un institut de evaluare a riscurilor pentru produsele agroalimentare, desi astfel de institutii acreditate ar trebui sa functioneze pe langa ministerul Agriculturii sau ANSVSA, a declarat Valeriu Tabara la Conferinta AgroStandard “Ferma profitabila” care a avut loc la Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) din Bucuresti. Situatia este cu atat mai grava cu cat un astfel de institut nu functioneaza nici pe langa ministerul Sanatatii, dupa cum s-a vazut recent in urma scandalului dezinfectantilor diluati pentru spitale. „In Romania nu exista niciun institut pentru evaluarea riscurilor alimentare. Eu nu mi-am putut inchipui ca la Guvern, pe langa ministerul Agriculturii sau la ANSVSA nu exista un astfel de laborator autorizat. Au balbait-o cu E-coli in branza, cu microtoxine in lapte, cu pesticide in legume si fructe, dar nu au niciun laborator de analize. Asta in conditiile in care, astazi, pot fi facute analize pana la nivel de nanoparticule”, a aratat Tabara.

El a artata ca Guvernul pur si simplu nu a vrut sa infiinteze un astfel de laborator expunand unui risc major populatia Romaniei.

„Pur si simplu nu s-a vrut. Ca sa fie omologate rezultatele laboratoarelor, acestea trebuie autorizate. Nu s-a vrut. Este drept, costa si niste bani, dar nu s-a vrut”, a mai aratat Tabara.

Fostul ministru a venit si cu solutia la aceasta problema.

„Institutul de Bioresurse Alimentare este foarte bine dotat. Ar putea fi autorizat pentru evaluarea riscurilor pentru produsele agroalimentare”, a mai spus fostul oficial.

Tabara a mai aratat ca acum companiile care vor sa omologheze sau sa testeze un produs se duc in tari precum Ungaria sau Elvetia pentru ca la noi preturile sunt exagerat de mari.

One thought on “Valeriu Tabara: Romania nu are un institut pentru evaluarea riscurilor pentru produsele agroalimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *