Valeriu Tabara: Romania ar putea pierde piata egipteana la exportul de grau

 

IMG_6780Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca nu doar preturile reduse la cereale sunt un motiv de ingrijorare pentru agricultori, ci si faptul ca acestia n-au niciun control ’’la Constanta’’ (n.red. –silozuri), atragand atentia asupra faptului ca Romania este in pericol sa piarda prezenta pe piata egipteana, tara care este cel mai mare importator de grau la nivel mondial. “Este o mare durere faptul ca fermierii romani n-au niciun control la Constanta. Despre ce productie discutam? De 3-4 ani avem productie, dar unde sunt banii? De trei ani mie mi se da o replica, ca in 2011 am iesit in martie si am spus care este situatia la grau, dupa ce am avut 10% probe facute la Institutul de Bioresurse Alimentare si am vazut ca pretul este in sus. Am iesit si am spus ca avem cel mai bun grau, s-a vandut cu un leu si ceva kilogramul, in conditiile in care aveam o productie de peste 7 milioane de tone. Tot atunci s-a iesit la exportul de grau in Egipt. Atentie, o sa pierdem aceasta piata, dupa toti anii acestia”, a declarat fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara, prezent la conferinta “Ferma profitabila” organizata la ASAS de publicatia Agrostandard.ro

Tabara si-a exprimat ingrijorarea si cu privire la faptul ca “nu avem voie ca in Romania sa nu existe in niciun moment o situatie clara pentru interventie in piata”.

In acelasi timp, este deosebit de grav si ceea ce s-a intamplat anul trecut, cand dupa foarte multi ani nu s-au mai facut analize de calitate a graului la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Preturile la grau au scazut semnificativ in acest an, iar din pacate nici prognozele pentru perioada urmatoare nu sunt deloc optimiste. Egiptul a fost una dintre cele mai importante piete pentru exporturile romanesti de cereale.

One thought on “Valeriu Tabara: Romania ar putea pierde piata egipteana la exportul de grau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *