Valeriu Tabara, presedinte ASAS: Romania trebuie sa ramana o mare producatoare de cereale paioase si porumb

Valeriu Tabara, presedinte ASAS: Romania trebuie sa ramana o mare producatoare de cereale paioase si porumb

 

tabaraAgricultura ocupa un rol important in economia romaneasca, fiind una dintre ramurile economice cu un potential exceptional de crestere: cantitativ, calitativ si eficienta economic, sustine presedintele ASAS Valeriu Tabara. El ne-a vorbit cu ocazia unui interviu acordat FoodBiz despre principalele provocari ale momentului, precum si de masurile care ar trebui sa fie luate de autoritati. Nu in utimul rand, Tabara i-a sfatuit pe fermieri sa acorde o atentie mai mare plantelor tehnice de cultura, mai eficiente din punct de vedere valoric si economic (plantele oleaginoase, proteaginoase, textile, cartof, sfecla pentru zahar). Oricum ar fi, Romania trebuie sa ramana o mare producatoare de cereale paioase si porumb, fara ca acestea sa devine dominante, a mai declarat Valeriu Tabara.

Care vor fi principalele provocari pentru agricultura romaneasca in anul 2020 ?
Pentru Romania si economia ei, agricultura – cu toate domeniile sale – inseamna extrem de mult. Este una dintre ramurile economice cu un potential exceptional de crestere: cantitativ, calitativ si eficienta economic.
Principalele provocari constau in:

– cresterea productiei agricole din punct de vedere cantitativ si calitativ;
– o echilibrare/proportionare mai buna intre cele doua domenii ale agriculturii:
• sectorul vegetal;
• sectorul zootehnic.

La aceasta data, sectorul vegetal producator de materii prime reprezinta aproape 70% din valoarea globala a productiei agro-alimentare a Romaniei, ceea ce este foarte mult, cu efecte negative din punct de vedere valoric: realizeaza numai produse primare, fara a avea valoare adaugata. Materiile prime, din pacate, se constituie in principale produse de export, ceea ce inseamna export de valoare, subventii si profit pentru o agricultura precum cea a Romaniei.

Zootehnia reprezinta, ca valoare, doar 28 -30%, ceea ce este extrem de putin. Intr-o agricultura functionala si eficienta, productia zootehniei trebuie sa reprezinte peste 50%, iar la nivel de performanta productia zootehnica ar trebui sa reprezinte peste 60%.

Sunt necesare:
• O dezvoltare mai puternica a plantelor tehnice de cultura, mai eficiente din punct de vedere valoric si economic (plantele oleaginoase, proteaginoase, textile, cartof, sfecla pentru zahar).
• Sa se obtina in continuare productii performante la cereale, leguminoasele pentru boabe, oleaginoase.
Romania trebuie sa ramana o mare producatoare de cereale paioase si porumb, fara ca acestea sa devine dominante.
• Redezvoltarea unitatilor de productie alimentara care sa poata prelucra in tara cea mai mare parte din productia primara realizata in agricultura romaneasca.
• Dezvoltarea sectorului zootehnic la nivel de potential in toate sectoarele.
• Echilibrarea balantei comerciale cu produse agro-alimentare, cu trecerea acesteia de la sold negativ la un sold pozitiv.
• Asigurarea subventiilor catre fermieri – producatori agricoli.
• Continuarea depunerii de proiecte pe masurile pentru valorificarea surselor financiare din Pilonul II.
• Continuarea programelor de reconversie si modernizare a plantatiilor de vita de vie si de prelucrare viti-vinicola.
• Continuarea dezvoltarii proiectelor de modernizare in pomicultura.
• Completarea (pentru eficientizare) a programelor lansate de catre MADR a verigii care sa elimine importurile de material biologic.
• Imbunatatirea performantelor in piata interna si externa pentru produsele agro-alimentare.
O inventariere si dezvoltarea unor strategii si proiecte pentru gestionarea in plan superior a resurselor naturale precum: solul, apa, biodiversitatea.
• Modernizarea industriei alimentare romanesti la nivel de performanta.
• Refacerea si modernizarea sistemului de cercetare stiintifica in domeniul agro-alimentar.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *