Managementul deseurilor, ca si inexistent, in Romania! De ce ne costa mai mult penalitatile decat investitia?

Managementul deseurilor, ca si inexistent, in Romania! De ce ne costa mai mult penalitatile decat investitia?

 

s1Colectarea selectiva a deseurilor menajere si, mai ales, reciclarea lor sunt subiecte mai degraba tabu in Romania, nu doar pentru primarii, ci si pentru cetateni. Lipsa unei infrastructuri adecvate, a investitiilor in sector, dar si a educatiei in randul romanilor sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta operatorii implicati in domeniu. Din pacate, la acest moment, situatia este atat de grava, incat Romania va intra in infringement din partea UE pentru ca nu-si indeplineste obligatiile asumate. Pana la sfarsitul anului 2019, de exemplu, primariile din tara noastra au obligatia sa genereze deseu reciclabil in proportie de 45% din cantitatea totala colectata de la populatie. Ori, noi abia daca reusim un 10%, ceea ce este mai mult decat ingrijorator.

Nu mai vorbim de lacunele legislative, de lipsa de predictibilitate sau a unor proiecte pilot care nu fac decat sa-i tina pe jucatorii implicati in aceasta activitate pe loc. Despre toate aceste lucruri, dar si despre multe altele am aflat de la Madalina Smochina, fondator al Arctos Innovation, companie care ofera servicii integrate de management al deseurilor, cum ar fi sistemele de cantarire pentru colectare si tarifare pe kg, centre de colectare a deseurilor reciclabile precum si software dedicat pentru raportare si trasabilitate in timp real. Astazi, prima parte.

AgroStandard: Cum ati intrat pe aceasta piata si ce v-ati propus?

Madalina Smochina: Compania a fost fondata in 2017 si am pornit de la ideea de a gasi solutii integrate pentru managementul deseurilor mai ales sprijinirea implementarii colectarii separate a deseurilor direct la sursa intr-un mod cat mai rapid si eficient pe termen lung. Ne-am propus sa contribuim in mod semnificat la cresterea gradului de reciclare in Romania.

Vazand ca exista o lacuna destul de mare intre operatorii de salubritate, primarii, reciclatori si cetateni, am facut o analiza destul de ampla cu privire la aceste probleme precum si nevoile celor implicati. Cel mai simplu mod de a gasi solutii sustenabile de implementare a fost sa mergem in afara tarii, acolo unde rata de reciclare este foarte mare, unde gropile de gunoi nu mai exista si nivelul de poluare mult mai scazut si sa vedem care au fost cei mai importanti factori care au dus la acele rezultate.

Am avut intalniri cu producatori de infrastructura smart, colectori din strainatate, am vazut solutii care functioneaza deja si care ating un prag de reciclare semnificativ in Germania, Austria, Franta, Elvetia, etc…Apoi, am facut o analiza cu privire la ce am putea sa aducem in plus la aceste modele functionale, sa le adaptam nevoilor din Romania asa incat sa ajungem la rezultate similare. In acest fel am reusit sa producem si sa punem pe piata infrastructura smart adaptata nevoilor din tara noastra.

s2
AgroStandard: Ce inseamna practic solutii eficiente?

In cazul nostru, ne referim la infrastructura care sa ofere tuturor cetatenilor, posibilitatea de a colecta deseurile separat, in acelasi timp operatorul de salubritate sa ridice deseurile tot separat, pe fiecare fractie in parte, acestea din urma sa ajunga in statia de reciclare. Pentru ca toate aceste aspecte sa functioneze ca afara, este important sa existe si un instrument de monitorizare a deseurilor generate pe fiecare tip de reciclabil, instrument de masurare a cantitatilor generate, astfel incat repartizarea tarifului sa fie efectuat in mod just in functie de cantitatea de deseu generat.

Punerea la dispozitie a unui sistem complet si transparent precum si comunicarea in timp real, duc la parteneriate de incredere, atingerea rezultatelor stabilite, cresterea cantitatii de deseuri reciclabile si imbunatatirea calitatii vietii.

Este oficial faptul ca anual, in Romania mor cateva zeci de mii de persoane din cauza poluarii. Un alt aspect important il reprezinta diminuarea facturii de salubritate. Romania va intra in infrigment din anul 2020, penalitatile sunt uriase, taxa la groapa de gunoi va creste de la un an la altul, toate aceste costuri vor fi suportate bineinteles, de catre cetateni.

Cantitatile de deseuri menajere cresc anual nu doar la nivel national, din pacate este un trend la nivel international…Consumul cetatenilor este in crestere, la fel si gunoiul menajer, tipul deseului menajer a devenit din ce in ce mai complex ceea ce ingreuneaza si mai mult reciclarea acestora. Toate aceste aspecte conduc la majorarea taxei de salubritate pentru cetateni, de aceea, noi consideram ca este foarte important sa fie pusa la dispozite o infrastructura potrivita si implementarea unui instrument de monitorizare si masurare a cantitatilor de deseu pentru fiecare cetatean cu scopul de a-I stimula sa colecteze deseurile separat.

Din punctul nostru de vedere cel mai eficient mod este implementarea instrumentului: Platesti pentru cat arunci! Acest lucru inseamna ca fiecare cetatean va plati factura de salubritate in functie de cat deseu menajer genereaza. Cu cat va colecta mai mult deseurile separat, cu atat va plati mai putin factura de salubritate. Simplu, just si transparent!

Investitia intr-o tehnologie moderna cu posibilitate de adaptare si imbunatatire continua, duce la indeplinirea obiectivelor propuse: mediu mai sanatos pentru intreaga societate, diminuarea costurilor si mai mult decat atat obtinerea de profit pe termen lung.

AgroStandard: Cat de importanta este educatia consumatorului?

Educatia cetatenilor este un aspect esential, sunt foarte importante campaniile de constientizare, oamenii sa inteleaga cu adevarat importanta economiei circulare si impactul negativ adus mediului inconjurator punand in pericol sanatatea noastra si viitorul copiilor nostri.

Suntem tara cu cele mai multe gropi de gunoi din Europa pe cap de locuitor, suntem printre ultimele locuri in ceea ce priveste colectarea separata a deseurilor, gasim deseuri aruncate necontrolat prin multer locuri din tara, la marginea localitatilor, oraselor, prin rauri, munti, etc.

Cetateanul nu stie care este impactul colectarii deseurilor amestecate, nu este stimulat si nu exista nici o parghie de control asupra acestuia, din contra, sunt Primarii care au degrevat in totalitate responsabilitatea ceateanului prin taxa 0 desi costurile Primariei privind gestiunea deseurilor reprezinta una din cele mai mari probleme cu care se confrunta in prezent.

Trebuie sa existe o diferentiere intre un cetatean implicat si un cetatean comod si cel mai potrivit mod este tarifarea diferentiata a taxei de salubritate. Este trist sa observam cum o resursa atat de valoroasa, este practic irosita in defavoarea noastra a societatii atat din punct de vedere al sanatatii cat si din punct de vedere financiar. Un alt aspect esential pentru societatea noastra este introducerea in programa scoalara a unor activitati consecvente cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator.

Am convingerea ca se pot realiza multe proiecte impreuna cu diverse ONG-uri care sa duca la rezultate benefice pe termen mediu si lung, sunt deja multe programe lansate in piata care au demonstrat ca se poate, trebuie doar ca Autoritatea locala sa se implice mult mai mult pentru a exista o continuate a acestor proiecte.

Din dorinta de a contribui semnificativ la cresterea gradului de reciclare in Romania, punem la dispozitia cetatenilor,prin intermediul clientilor nostri (Primarii si Operatori de salubritate), acces in platforma web si o aplicatie mobile, prin care sa beneficieze de informatii legate de modul de colectare separata a deseurilor, importanta acestora si detalii legate de factura.

AgroStandard: Pot fi aplicate in Romania solutiile identificate afara?

Gategoric da! Ne-am gandit, in primul rand, cum am putea sa replicam modelele de bune practici descoperite afara si sa le adaptam pentru piata din Romania. Rolul nostru a fost sa producem cea mai potrivita infrastructura pusa la dispozitia cetateanului si Autoritatilor locale, sa asigure o transparenta a cantitatii de deseu menajer generat pentru fiecare cetatean in parte si un instrument prin care sa stimuleze populatia sa colecteze deseurile separat intr-un mod cat mai simplu si onest pentru fiecare.

Astazi, compania noastra produce solutii integrate precum: sisteme de cantarire montate pe utilajele de salubritate, sistemul de indentificare a recipientelor, centre publice smart de colectare separata a deseurilor denumiete centre WeCollect, software dedicat, aplicatie mobile si alte produse complementare cu scopul de a creste gradul de reciclare in mod continuu.

Cu ajutorul infrastructurii pe care o punem la dispozitie, exista posibilitatea implementarii tarifului per kg, folosind instrumentul Platesti pentru cat arunci, un instrument des intalnit in afara, intrucat este cel mai rapid mod de a reduce semnificat cantitatile de deseuri menajere si cresterea gradului de reciclare.

Mai mult de atat, prin intermediul platformei software, punem la dispozitia Autoritatilor locale trasabilitate, raportare si analiza datelor cantitate privind deseurile administrate si automatizarea rapoartelor ce trebuie depuse la Institutiile abilitate.

AgroStandard: La cat se ridica investitia?

Costul investitiei este variabil, in functie de infrastructura deja existenta si multi alti factor. In urma analizei si calculelor efetuate impreuna cu specialistii din domeniu, am ajuns la concluzia ca indifferent unde se doreste a fi implementata o infrastructura moderna si completa, care sa duca rapid la atingerea tintelor de reciclare, este cert, faptul ca, investitia intr-o astfel de infrastructura este cu mult mai mica in raport cu penalitate anuale suportate de Autoritatile Locale. Valoarea penalitatilor pentru neatingerea tintelor de reciclare depasesc cu 90% costurile investitiei intr-o infrastructura smart completa.

Responsabilitatea privind investitia in infrastructura si implementarea colectarii separate apartine Autoritatilor locale, iar responsabilitatea privind colectarea separata a deseurilor la sursa, ne apartine noua, intregii societati.

La intrebarea de ce nivelul de reciclare in Romania este atat de mic, indifferent de numarul mare de raspunsuri, din punctul meu de vedere nu exista nici o justificare cu privire la stadiul in care ne aflam, astazi. Este sigur faptul ca lipsa implicarii Autoritatilor Locale in sisteme smart duce atat la cresterea penalitatilor de la un an la altul cat si la scaderea calitatii vietii.

“Tehnologia viitorului” este prezenta si accesibila azi in Romania, exista infrastructura de intalta tehnologie, produsa exclusiv in Romania, la preturi categoric avantajoase, adaptata 100% pe nevoile cetatenilor si Autoritatilor locale, armonizate cu legislatia in vigoare. Mai este nevoie de 2 aspecte estentiale: stabilirea unor obiective clare din partea Autoritatilor locale si punerea in aplicare a legislatiei.

Pentru realizarea obiectivelor stabilite este foarte important sa incepi sa actionezi imediat in directia atingerii lor si bineinteles sa adaugi perseverenta, ingredientul magic care face diferenta intre reusita si esec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *