Valeriu Tabără: importăm material genetic de peste 1 mld. de euro anual

Valeriu Tabără: importăm material genetic de peste 1 mld. de euro anual

 

IMG_6780România importă material genetic de peste un miliard de euro anual, în special material semincer, dar și material genetic pentru zootehnie, a declarant Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii la Conferința AgroStandard “Ferma profitabilă” care a avut loc la Academia de Științe Agricole și Silvice (ASAS) din București. Odată cu aceste importuri, cumpărăm indirect și tehnologie, fapt care ridică semnificativ mai mult nota de plată. El acuză guvernanții și lobby-ul multinaționalelor de perpetuarea acestei situații. “Noi am ajuns să importăm aproape toată sâmânța pentru cultura mare de afară. De materialul genetic pentru zootehnie nici nu mai vorbim. Toate acestea ne costă peste un miliard de euro pe an. Importăm multe rezultate de cercetare științifică. Ori acestea costă. Cam de două-trei ori mai mult decât sâmânța românească. În plus, odată cu acestea, importăm și elemente de tehnologie”, susține Tabără.

Fostul ministru arată că în prezent institutele de cercetare sunt puternic subfinanțate și reușesc să facă cercetare doar din fonduri proprii.

În ceea ce privește materialul genetic pentru zootehnie, fostul oficial consideră că toată activitatea de cercetare pentru reproducția raselor de animale din România este blocată.

“Dacă ne uităm la ameliorarea unor rase din România în ultimii ani, mai ales în ultimii trei ani, mizeria e până la Dumnezeu. E blocată complet cercetarea privind reproducția, iar materialul genetic este adus doar de afară”, a mai spus Tabără.

El acuză guvernații de inerție, consecință a lobby-ului agresiv al multinaționalelor.

“De acestă situație se face vinovat lobby-ul multinaționalelor și inerția Guvernului. Eu suspectez anumite interese care blochează producția de material biologic. Aceasta este o chetiune extrem de gravă pentru că România este o țară mare. Nu este Serbia sau Slovacia”, a continuat fostul ministru.

El acuză direct guvernul “technocrat” de intenția clară de distrugere a cercetării din România.

„Restucturarea propusă de guvernul Cioloș în ceea ce privește institutele de cercetare este catastrofală pentru România”, a conchis Tabără.

One thought on “Valeriu Tabără: importăm material genetic de peste 1 mld. de euro anual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *