Uniunea Salvati Taranul Roman cere demisia ministrului Agriculturii!

Uniunea Salvati Taranul Roman cere demisia ministrului Agriculturii!

 

legume-piataUniunea Salvati Taranul Roman cere demisia ori demiterea ministrului Agriculturii, pe motiv ca a fost absent in aceasta perioada grea pentru micul fermier si fermele de familie, nu a avut initiativa, nu s-a implicat real, fiind evident faptul ca micul fermier si fermele de familie nu exista pentru Ministerul Agriculturii, se arata intr-un comunicat al producatorilor romani. Acestia spun ca odata cu suspendarea activitatii pietelor agroalimentare in spatii inchise,  producatorii romani vor disparea, in timp ce importurile vor exploda.
Reluam integral comunicatul de presa semnat de Uniunea “SALVAM TARANUL ROMAN”: “Uniunea SALVAM TARANUL ROMAN, uniune fara personalitate juridica, isi exprima ingrijorarea fata de noile masuri restrictive anuntate pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, una dintre masurile anuntate fiind suspendarea activitatii pietelor agroalimentare in spatii inchise.

Fata de aceasta propunere protestam vehement, atragem atentia asupra faptului ca Uniunea Salvam Taranul Roman, dar si parte din structurile componente individual au solicitat inca din luna martie 2020 Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dar si Guvernului Romaniei sa aiba in vedere o serie de masuri pentru sprijinirea micilor fermieri, printre care enumeram: identificarea de  masuri prin care legumele si fructele produse autohton sa ajunga in magazine, scutirea sau amanarii de la plata impozitelor si taxelor, asigurarea de sprijin financiar pentru promovarea si eficientizarea canalelor de marketing pentru produsele locale, inclusiv prin masuri de subventionare partiala a costurilor de distributie pentru sustinerea producatorilor agricol, identificarea unor parghii de colectare si distribuire doar a produselor romanesti si chiar limitarea importurilor de legume, fructe etc din spatiul intracomunitar si din afara acestuia, instituirea unui mecanism de monitorizare si eventual control asupra preturilor de comercializare, in special in cazul legumelor si fructelor, etc.

Totodata am atras atentia asupra faptului ca, daca se nu intervine urgent in sprijinul producatorilor agricoli mici si medii de legume, fructe in contextul pandemiei a starii de urgenta generate de aceasta si a masurilor dispuse de autoritati, producatorii agricoli vor avea pierderi mari, precum si asupra faptului ca  nimeni nu poate anticipa ce se va intampla cu pandemia COVID-19 si durata acesteia, multe dintre fermele de familie vor disparea.

Este evident ca Ministerul Agriculturii in cursul acestui an nu a luat nici o masura pentru a sprijini si a proteja fermele de familie, micii producatori, nu a gandit nici o masura de sprijin a formelor asociative, a cooperativelor, etc, in vederea integrarii acestora pe lantul comercial. Ne+am ales numai cu promisiuni, una dintre solicitarile noastre fiind aceea de a   cei care de altfel asigura in mare parte necesarul de produse agricole proaspete.

Mai mult, Uniunea Salvam Taranul Roman a solicitat Ministerului Agriculturii sa promoveze cat se poate de repede o Ordonanta de Urgenta prin care sa modifice Legea 28/2020 si implicit Lege 321/2009, in vederea transpunerii Directivei (UE) 2019/633 care trebuie pusa in aplicare pana in luna Mai 2021.

Ori nici macar acest lucru nu a fost in stare Ministerul agriculturii sa promoveze un astfel de act normativ de natura sa protejeze formele asociative care colecteaza si livreaza produse in marile lanturi de magazine, desi public domnul Ministru Oros si-a asumat din primavara un o astfel de initiativa.

Suntem constienti de faptul ca populatia si noi trebuie sa fim protejati in contextul pandemiei actuale, noi la randul nostru respecta regulile impuse, dar in acelasi timp cei care se afla la guvernare trebuie sa fie constienti de faptul ca micii producatori, fermele de familie nu isi vor mai putea continua activitatea. Este evident ca masura de a inchide pietele agroalimentare acoperite nu face altceva decat sa incurajeze importurile , sa decapitalizez micul producator, este evident ca nu se tine cont de faptul ca micii fermieri si fermele de familie vor trebui sa se pregateasca pentru noi culturi, or, in acest moment sunt decapitalizati. Nu in ultimul rand, este evident ca nu s-a avut in vedere ca in pietele agro-alimentare sunt magazine de producator care si acestea la randul lor se vor inchide.

Practic printr-o astfel de masura fara ca anul acesta sa fi fost acordat un sprijin real micilor fermieri, fermelor de familie, ministerul limitandu-se la ceea ce Uniunea Europeana a dispus prin regulamente, ajutoare de stat nefiind acordate catre mici fermieri si fermele de familie, intr-un cuvant ministerul nu a aluat nici o masura, nu s-a consultat, a fost lipsit de viziune, s-a transformat in agentie de plati. S-a limitat numai la promisiuni.  Fata de aspectele mentionate si fata de lipsa de dialog, de viziune si lipsa de interes fata de micul fermier, fermele de familie, Uniunea Salvati Taranul Roman cere demisia ori demiterea Ministrului Agriculturii, pe care a fost absent in aceasta perioada grea pentru micul fermier si fermele de familie, nu a avut initiativa, nu s-a implicat real, este evident ca micul fermier si fermele de familie nu exista pentru Ministerul Agriculturii. Totodata Uniunea Salvati Taranul Roman va analiza posibilitatea organizarii de proteste pe  motivul ca a absentat total, Uniunea  va analiza si isi va mobiliza membrii in vederea organizarii de proteste”‘.

Comunicatul este semnat de:

REPREZENTANT USTR, Paunel Ion

Membrii ”Uniunea Salvam Taranul Roman” :

Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura ‐ Tudor Dorobantu, presedinte

Federatia Nationala a Lucratorilor ‐ Horatiu Raicu, Presedinte

Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt ‐ Ion Paunel, presedinte

Asociatia Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Presedinte

Asociatia Producatorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura,

Floricultura, Plante Aromatice Buzau ‐ Costel Vanatoru

Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic Anca Marcu, director executiv

Cooperativa Agricola Legume de Vidra Lacatus Victor, director executiv

Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat ‐ Claudiu Breazu , presedinte

Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita ‐ Valentin Cristea, presedinte

Cooperativa Agricola Ialomiteana ‐ Roxana Rosculet, presedinte

Organizatie de producatori TOMATE COM, Mircea Bujor, presedinte

Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale

Asociatia utilizatorilor de automate de lapte crud din Romania, Cristian Lungu, presedinte

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *