Uniunea Salvam Taranul Roman cere prelungirea programului TOMATA pana la 15 iulie

Uniunea Salvam Taranul Roman cere prelungirea programului TOMATA pana la 15 iulie

 

tomate-1Uniunea Salvam Taranul Roman solicita Ministerului Agricuturii prelungirea urgenta a programului TOMATA pana pe data de 15 iulie, avandu-se in vedere conditiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spatii protejate, amplificata si de situatia COVID -19. Membrii uniunii spera ca macar de data aceasta doleantele lor sa fie asculate, dupa ce celelalte doua adrese trimise pana acum in aprilie si mai conducerii MADR n-au fost bagate in seama! Poate a treia oara va fi cu folos, cine stie?! Scrisoarea legumicultorilor este adresata ministrului Nechita Adrian Oros, precum si secretarului de stat Emil Dumitru.

Reluam integral scrisoarea:

„Uniunea Salavam Taranul Roman,

Va solicita prelungirea urgenta a programului TOMATA pana pe data de 15 iulie avandu-se in vedere conditiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spatii protejate, amplificata si de situatia COVID -19.

Totodata aceasta masura ar conduce la valorificare ala maxim a investitiei in aceasta cultura oferind in piata, tomate romanesti o perioada mai lunga de timp, evitand-se prin aceasta aparitia fraudelor sau a implementarii unor procedee de maturare fortata a productiei care nu intotdeauna sunt in beneficiul consumatorului dar si la bugetul de stat prin valoarea adaugata pe lantul de comercializare. Am lega prin aceasta masura productia de tomate din spatii protejate cu cea de camp, creand continuitate in productie si mentinerea pietei cu produse autohtone, in defavoarea importurilor.

Citeste si Uniunea Salvam Taranul Roman la adresa parlamentarilor: „Am fost vanduti”

Analizand Caracterizarea Agrometeorologica luna mai 2020, luna iunie 2020, emisa de Agentia Nationala de Meteorologie pe care o atasam prezentului comunicat, conlcuzionam ca luna mai si inceputul lunii iunie a avut parte de temperaturi deosebit de scazute pentru aceasta perioada a anului, lucru care a afectat in mod serios cultura de tomate in spatii protejate, mai ales prin fenomenul de avortare a florilor si slaba polenizare. Acest lucru afecteaza si cantitativ productia, pierzandu-se o inflorescenta din 3, generand pierderi de peste 30% din productia asteptata. Pentru a recupera, cultivatorul lasa si o a patra inflorescenta, dar care nu va putea fi recoltata pana la 15 iunie, termenul prevazut de Schema de ajutor de minimis pentru tomate.

Citeste si “Producatori si bazine legumicole din Romania”

In acest an, fermierii s-au confruntat si cu fenomenul de inghet tarziu de primavara, care a dus la pierderea partiala sau totala a unor culturi de tomate.

Anul 2020 este primul an in care se solicita comercializare a minim 3 kg de tomate pe metru patrat, o crestere cu 50% fata de anii anteriori, iar termenul de valorificare a cantitatii minime a ramas tot 15 iunie 2020.

De asemena observam un dezinteres total pentru producatorii de tomate in spatii protejate din Romania si a micilor fermieri din partea MADR, care nu a raspuns la solicitarile noastre din data de 27 mai, nici la Adresa din 24 aprilie si ne vedem nevoiti sa revenim pentru obtinerea unui raspuns URGENT la aceasta problema care afecteaza toti producatorii de tomate”.

Membrii ”Uniunea Salvam Taranul Roman”:
• Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura – Tudor Dorobantu, presedinte
• Federatia Nationala a Lucratorilor – Horatiu Raicu, presedinte
• Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt – Ion Paunel, presedinte
• Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia – Gogu Lucian, secretar general
• Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt – Popa Simona, presedinte
• Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice Buzau – Costel Vanatoru
• Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic – Anca Marcu, director executiv
• Cooperativa Agricola Legume de Vidra – Lacatus Victor, director executiv
• Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat – Claudiu Breazu , presedinte
• Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita – Valentin Cristea, presedinte
• Cooperativa Agricola Ialomiteana – Roxana Rosculet, presedinte
• Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *