Comisia Europeana a autorizat comercializarea greierilor de casa (Acheta domesticus) ca aliment nou in Uniunea Europeana. Aceasta este a treia insecta aprobata pentru consum, dupa autorizatiile precedente emise in iulie, anul trecut, pentru larva desicata de Tenebrio molitor și in noiembrie pentru Locusta migratoria.
Greierele de casa va fi disponibil integral, sub forma congelata, uscata sau de pudra.
Autorizarea a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluari stricte din partea Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara, care a ajuns la concluzia ca aceasta insecta nu prezinta pericole pentru consum daca este folosita conform descrierii inaintate de intreprinderea solicitanta.
Produsele care contin acest nou aliment trebuie sa fie etichetate corespunzator pentru a semnala eventuale reactii alergice.
In ultimii ani, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie și Agricultura a ajuns la concluzia ca insectele reprezinta o sursa de alimentatie hranitoare și sanatoasa, avand un continut ridicat de grasime, proteine, vitamine, fibre și minerale.
In plus, insectele reprezinta o parte consistenta a alimentatiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial. In contextul Strategiei De la ferma la consumator, insectele au fost, de asemenea, identificate ca reprezentand o sursa alternativa de proteine care ar putea inlesni trecerea catre un sistem alimentar mai durabil.