Tobescu, Fordaq: Imaginea publica ca dispar padurile este complet falsa. Romania nu este Albania

Tobescu, Fordaq: Imaginea publica ca dispar padurile este complet falsa. Romania nu este Albania

 

padure-1Imaginea publica ca dispar padurile din Romania este complet falsa, in conditiile in care tara noastra are 7 circa milioane de hectare de padure, iar golurile destinate impaduririi sunt de doar de 78.000 ha, adica 1% din total suprafata, a declarat in cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi Constantin Tobescu, director Fordaq. Fara a nega fenomenul taierilor ilegale, Romania nu este Albania, iar chiar acolo unde s-a taiat, terenurile au ramas cu destinatie forestiera si in decursul timpului aceste suprafete s-au impadurit natural sau artificial, a sustinut Tobescu. El a insistat asupra faptului ca pe ansamblu situatia padurilor in tara noastra este buna, in conditiile in care se exploateaza mai putin decat cresterea padurilor, ba chiar si fata de media din statele UE.

Nici macar semnalele de alarma trase de organizatiile de mediu nu ar trebui sa ne ingrijoreze, in opinia lui Tobescu fiind vorba de o “manipulare grosolana”. Asa ca avem toate motivele sa stam linistiti…..

Romania dispune de 6,9 milioane de hectare de paduri, potrivit inventarului forestier, fata de 6,53 milioane hectare cat sunt impuse in amenajamentele silvice considerate drept paduri oficiale, conform datelor prezentate de reprezentantul Fordaq. Golurile din paduri, adica terenurile goale, reprezinta 175.000 ha de terenuri neregenerate, din care 78.000 ha sunt terenuri destinate impaduririi, iar restul de 66.000 ha constituie alte terenuri (drumuri forestiere, administrative si alte categorii de folosinta).

Per total, starea padurilor este buna…

Contrar parerilor care circula in societatea civila, Tobescu spune ca nu este cazul sa ne facem griji, pentru ca starea padurilor este buna pe total, mai ales ca suprafetele impadurite nu s-au redus. Cresterea padurilor este de circa 50 milioane de metri cubi, iar anual in Romania se taie legal undeva la 18 milioane de metri cubi, ceea ce inseamna ca stocul de masa lemnoasa crește în fiecare an. Datele statistice arata ca tara noastra se numara printre statele UE unde se exploateaza cel mai putin raportat la cresterea padurilor, mai arata reprezentantul Fordaq.

“Distanta este foarte mare intre ideea ca ne radem padurile si faptul ca in realitate Romania este dintre tarile UE care exploateaza foarte putin din cresterea padurii, in jur de 40%, in timp ce media la nivelul UE este de 60-70%.

Efectul ca exploatam mai putin decat cresterea padurii este ca stocul de masa lemnoasa pe picior in padurile Romaniei este de 2,2 mld. mc, o cifra care nu poate fi contestata de nimeni, adica o medie de 316 mc pe hectar, un volum mare care ne plaseaza in topul tarilor europene. Foarte important, acest stoc de masa lemnoasa a crescut constant in ultimii 30 de ani de dupa revolutie. Putem spun ca starea padurilor pe total este buna, avem un volum mare de masa lemnoasa in paduri, exploatam mai putin decat cresterea padurilor, iar suprafata padurilor nu a scazut in Romania”, a mai spus Tobescu.

Raportul Greenpeace, o “manipulare grosolana?!”

In ceea ce priveste semnalele de alarma trase de anumite ONG-uri de mediu cu privire la ritmul alarmant in care se taie lemn in padurilor Romaniei, Tobescu spune ca este vorba mai mult de o manipulare grosolana.

“Aceasta sintagma ca dispar padurile Romaniei, dispar 3 ha pe ora, potrivit unui raport Greenpeace este o manipulare grosolana. Va propun o socoteala simpla, 3 ha/ora inseamna 70 de ha pe zi, inmultit cu 365 de zile rezulta vreo 26.000 ha pe an…In ritmul de 3 ha/ora padurile Romaniei s-ar termina in vreo 300 de ani, evident ca este o cifra scoasa din burta si este inghitita de presa ..Este un pseudo raport”, a raspuns Tobescu la o intrebare adresata de reporterul Agrostandard.

Tot el a tinut sa precizeze ca nu poate fi negat faptul ca exista taieri ilegale sau ca in decursul ultimilor 20-30 de ani s-a ajuns ca undeva la 300.000-400.000 ha de paduri sa fie neadministrate.

Citeste si De ce a crescut pretul lemnului cu 50% la licitatiile Romsilva, in ultimul an? Industria, in colaps

“Este vorba de paduri care au fost barcuite, ele se afla in zone accesibile, se vad pe toate marginile drumurilor, dar atentie, 300.000 ha reprezinta mai putin de 5% din padurile Romaniei … in toti acesti ani am vazut ca nu sunt terenuri goale, sunt terenuri care s-au regenerat, este o imagine complet falsa despre fenomenul taierilor ilegale”, a tinut sa precizeze Tobescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *