Termenul limita de depunere a Cererilor de finantare pentru submasura 16.1 (grupuri operationale), prelungit pana la 10 aprilie

Termenul limita de depunere a Cererilor de finantare pentru submasura 16.1 (grupuri operationale), prelungit pana la 10 aprilie

 

AFIR_logoAFIR informeaza ca a fost prelungita sesiunea de primire a proiectelor aferente submasurii 16.1 „Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse in sectorul agricol” – etapa II. Mai precis, termenul limita de depunere a Cererilor de finantare pentru submasura 16.1 a fost prelungit pana la 10 aprilie 2019, ora 16.00. Cat priveste motivul, este clar ca fermierii nu s-au inghesuit sa constituie grupuri operationale…..

De altfel, in urma cu cateva zile, MADR facea cateva precizari cu privire la submasurile 16.1 “Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse in sectorul agricol” si 16.1a “Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO), dezvoltarea de proiecte pilot, produse si procese in sectorul pomicol:

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

– Pentru sub-masurile 16.1 si 16.1.a procesul de evaluare si selectie s-a realizat in 2 etape. Astfel, in etapa I a fost lansata o sesiune de depunere a cererilor de exprimare a interesului (CEI) pentru accesarea finantarii proiectelor, iar in etapa a doua are loc depunerea, evaluarea si selectia proiectul detaliat al GO, in contextul in care a fost selectat in etapa I.

– Sesiunea de depunere a CEI aferenta etapei I s-a bucurat de un interes deosebit in randul potentialilor beneficiari fiind depuse un numar de 190 CEI, respectiv 117 CEI aferente submasurii 16.1 cu o valoare de circa 49 mil. euro si 73 CEI aferente submasurii 16.1a cu o valoare de circa 31 mil. euro; alocarea totala a celor doua submasuri fiind de aproximativ 12.5 mil. euro.

– Dupa finalizarea procesului de evaluare si selectie aferent etapei I au fost invitate in etapa II de depunere un numar de 24 de Grupuri operationale potentiale in cadrul submasurii 16.1 si un numar de 17 Grupuri operationale potentiale in cadrul submasurii 16.1a.

Citeste si Nicolae Sitaru: Pretul la porumb este stationar, undeva la 700 lei/tona. Graul, in schimb, are un pret mai bun

Submasurile 16.1/16.1a reprezinta un element de noutate in PNDR 2014-2020, atat din punct de vedere al tipologiei proiectelor cat si din punct de vedere al cerintelor de implementare.

Astfel, ritmul de depunere in cazul masurilor clasice din cadrul PNDR 2014-2020 (ca de exemplu, submasura 6.1 Instalarea tanarului fermier), care au fost derulate deja pe parcursul a cel putin 2 exercitii de programare, este mult mai alert decat in cazul submasurilor 16.1/16.1a.

In plus, prezenta acestor sub-masuri in cadrul PNDR 2014-2020 este esentiala, acestea urmarind sa dezvolte componenta inovativa a sectorului agricol, in concordanta cu obiectivele si strategia PNDR 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *