90% din cartofii de pe piata sunt din import, la acest moment. Stocurile interne, epuizate

90% din cartofii de pe piata sunt din import, la acest moment. Stocurile interne, epuizate

 

CARTOFULDupa ce in toamna producatorii romani au vandut cartofii in supermarketuri la promotii cu 80-90 de bani pe kilogram, acum cand pretul la poarta fermei aproape ca s-a dublat, au ajuns sa nu mai aiba stocuri, ca doar asa se intampla in Romania mai tot timpul… Drept urmare, cei care profita de majorarile spectaculoase de pret din aceasta perioada a anului sunt fermierii straini si nu ai nostri, in conditiile in care, in prezent, undeva la 90% din cartofii de pe piata interna sunt adusi din import.

Si daca ne gandim si la evolutia pretului la cartoful de samanta care a explodat practic, peste 1.000 euro/tona, la unele soiuri, este clar ca vom avea parte de inca un an atipic…

romului cf

“La ora aceasta, stocurile sunt foarte mici, catre zero. Exista foarte putini producatori care au stocuri, cred ca dintre „asa-zisii” fermieri mari, adica cu suprafete care incep de la 100 ha, cine mai are 200-300 tone pe stoc este fericit. Acum se vinde cartoful la poarta fermei cu 1,5-1,6-1,7 lei/kg+ TVA, dar sa nu uitam ca in toamna cu promotiile acestea fortate, asa zic eu, pentru ca toate promotiile in supermarketurile din Romania se fac cu marfa noastra, atata am fost fortati sa facem promotii la preturi de 80-90 de bani/kg, ca ni s-au terminat stocurile si acum cand pretul este de 1,5-2 lei/kg, vine cartof din import, iar de scumpire beneficiaza fermierii din afara, nu noi”, a declarat Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania, in cadrul Conferentei Nationale a Cartofului desfasurata saptamana trecuta la Poiana Brasov.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Si pana la urma nici nu trebuie sa ne mire ce se intampla pe piata, nu doar la nivel intern, ci si international, in conditiile in care 2018 a fost un an cu o productie mai mica de cartofi in Europa din cauza vremii nefavorabila. Polonezii, de exemplu, au avut o recolta in scadere cu circa 40%, iar olandezii au avut parte de cea mai mica productie de dupa anul 2008.

In ceea ce ne priveste, supafele cultivate sunt tot mai mici de la an la an, ba chiar vorbim de o scadere dramatica in ultimul deceniu: 33.246 ha, in 2018, fata de 54.000 ha, in 2013.

cr4

Investitiile rdicate pentru infiintarea unui hectar de cartofi (45.000 lei, in cazul cartofilor de samanta si 15.000- 20.000 lei la cartofii de consum), ca sa nu ma vorbim de riscurile pe care le presupun aceasta cultura i-au facut pe multi fermieri sa renunte sa mai cultive cartofi in Romania.

Citeste si Criza mare de cartofi

Intre timp, insa, importurile au tot crescut, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE….Abia daca ne asiguram jumatate din consum din productia interna, potrivit datelor din piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *