Tehnologie de ultima ora in legumicultura romaneasca. Robotii inteligenti fac deja treaba la Institutul Horting

Tehnologie de ultima ora in legumicultura romaneasca. Robotii inteligenti fac deja treaba la Institutul Horting

 

robotsTehnologia de ultima ora incepe sa se faca tot mai mult prezenta si in legumicultura romaneasca. Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole “Horting” este in faza de proiectare a unor robotei inteligenti care sa faca diverse operatiuni de mare precizie, cum ar fi defoliarea sau aplicarea tratamentelor. Nu este insa singura noutate cu care se mandresc specilaistii de aici, pentru ca institutul are deja in dotare un robot care realizeaza altoirea plantelor, dupa cum a declarat dr. Victor Lacatus, un cunoscut cercetator roman, care in prezent isi defasoara activitatea in cadrul Institutului Horting.

‘’Horting este in faza de proiectare a unor robotei inteligenti care sa faca diverse operatiuni de mare precizie. Sa faca defoliere, sa faca tratamente de precizie localizate, se vrea la colet, pe frunze, aceasta inseamana agricultura de precizie….. Sigur ca noi gandim robotii si pe fondul lipsei fortei de munca, multi producatori, de exemplu, chiar de la noi din Vidra (judetul Ilfov) nu-si maresc foarte mult suprafetele de culturi protejate pentru ca nu au cu cine lucra’’, a declarat la o emisiune tv pe teme agricole dr. Victor Lacatus.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Pe lista preocuparilor specialistilor romani se mai afla realizarea unor tunele in care totul este controlat pentru rasaduri. Este vorba de rasadurile obisnuite pe care le face toata lumea, dar si de rasaduri altoite sau pentru asa-zisele microplantule verzi.
’’Se calculeaza totul, se programeaza totul, lumina in trei lungimi de unda in functie de fenofaza in care se afla planta sau ce urmarim”, a precizat Lacatus.

Institutul Horting s-a dotat deja cu un robot de ultima generatie pentru altoire, cu camere de luat vederi care taie cu precizie cele doua plantule – altoiul si portaltoiul si le aseaza cu o precizie extraordinara, coaxial, astfel ca prinderea sa fie maxima. Se pot realiza 800 de altoiri pe ora. Programul a inceput deja si se altoiesc pepeni, vinete, tomate.

Vezi si Romanilor le plac rosiile si castravetii, dar nu pun gura pe gulii si spanac

’’Incercam sa realizam pe calculator programe de calcul precis a necesarului de elemente nutritive care sa fie aplicate prin irigarea prin picurare, sa nu mai continuam dupa ureche’’, a mai spus Lacatus.

Sursa foto:Technologies.joueb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *