Suprafetele de sere si solarii s-au redus considerabil in ultimele decenii, din cauza costurilor mari cu incalzirea, ceea ce a facut ca importurile de legume sa creasca an de an, mai ales in extrasezon. Daca in 1989 Romania avea circa 2.500 ha de sere (spatii incalzite), astazi abia daca mai exista cateva sute de hectare, iar ritmul in care se investeste in sector este destul de mic – in anii buni, vorbim de 10-15 ha, cu ajutorul fondurilor europene. Romania ar avea nevoie de circa 20.000 ha de sera pentru a-si asigura necesarul intern pentru perioada 1 martie – 30 noiembrie. Cat despre intervalul decembrie – februarie, se poate apela la importuri.
Specialistii din domeniu sunt sceptici cu privire la atingerea prea curand a unui astfel de obiectiv, ba mai mult, unii chiar sustin ca Romania nu va mai putea niciodata sa revina la nivelul de dinainte de 1990, un adevar dureros, dar justificat pana la urma daca ne uitam la ce s-a ales de serele comuniste, pe locul carora se inalta astazi ansambluri imobiliare sau magazine.
Citeste EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
‘’Nu cred ca serele care exista acum in Romania sunt mai performante fata de cele de dinainte de 1989’’, ne-a declarat Ion Paunel, presedintele Sindicatului Agricol Olt.
Aceasta nu inseamna ca in Romania nu au patruns si tehnologiile de ultima ora (se produce mai nou in sistem hidroponic sau acvaponic, ba au aparut chiar si roboti). Din pacate, un mare impediment contituie faptul ca importurile sunt in continuare ridicate, inclusiv in momentul in care apar tomatele din productia interna.
Vezi si Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…
„Sunt importuri mari, chiar cand apar la noi tomatele, pentru ca la turci este sfarsit de sezon”, declara Ion Paunel. Si atunci de ce sa ne mai miram de faptul ca rosiile din import invadeaza piata locala…
Nu in ultimul rand, lipsa fortei de munca constitue o problema majora, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu prea mai exista specialisti in domeniu.
417 hectare de sere cultivate cu legume
In 2017, suprafețele cultivate cu legume in sere s-au ridicat la 417 ha, din care tomatele au reprezentat – 117 ha, potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii. Tomatele si castravetii au cea mai mare pondere in serele si solariile din Romania cu suprafete de peste 1.000 hectare. La polul opus se afla culturi precum dovlecei, spanac, varza rosie gulii si gulioare, cu cateva zeci de hectare fiecare.
Mai multe despre ceea ce se cultiva in Romania puteti afla din studiul Legume de sera si Solarii realizat de Agrostandard. Studiul, unic pe piata romaneasca, isi propune sa fie un instrument de lucru util achizitorilor din retailul modern sau din HoReCa si furnizorilor de inputuri care doresc sa identifice potentiali parteneri din randul producatorilor din diverse zone ale tarii.
“Legume de sera si solarii” este al treilea studiu realizat de AGROSTANDARD dupa “Producatori si bazine legumicole” si Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania.
Produsul este disponibil in format electronic (pdf), fiind insotit de baza de date companii in Excel. Pentru a lansa o comanda, va rugam sa ne trimiteti o solicitare pe adresa de e-mail agrostandardexpo@gmail.com. Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon 0730 626 617.