Tehnologia care a facut posibila obtinerea unei productii de 22.609 kg de porumb la hectar in IMB

Tehnologia care a facut posibila obtinerea unei productii de 22.609 kg de porumb la hectar in IMB

 

pb_imbMihai Solomei, directorul tehnic Agricost, compania care administreaza IMB, a primit recent in cadrul Congresuuil Fermieri pentru fermieri, organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, trofeul Porumbul de Aur la categoria irigat. Pentru cei interesati de tehnologia folosita in Insula Mare a Brailei, aveti mai jos cateva detalii.

“Am semanat 35 ha cu acest hibrid, iar planta premergatoare a fost graul. Asa ca, dupa recoltarea acestuia, am scarificat la 40 cm, imediat dupa scarificat am nivelat cu Jokerul si dupa am erbicidat pentru a tine terenul curat pana la intrarea in iarna. Apoi, in primavara am erbicidat din nou, dupa care am semanat 77.000 b.g/ha in data de 20 aprilie si am optat pentru distanta intre randuri de 50 cm. La semanat am aplicat 300 kg/ha de ingrasamant complex 12.24.12 + 6% sulf, iar dupa semanat am aplicat azot lichid – 100 l/ha. Dupa aceea, in faza de 2-3 frunze, am erbicidat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, iar in faza de 6-7 frunze pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si tot atunci am mai aplicat si 1.5 l/ha de ingrasamant foliar. Atunci cand plantele aveau 8-10 frunze am fertirigat cu 150 l/ha de azot lichid, apoi am facut un tratament impotriva daunatorului Helicoverpa, la aparitia acestuia. Imediat dupa polenizare am mai aplicat 140 l/ha de azot lichid, tot prin fertirigare. Cultura a avut parte de precipitatii, 170 litri, in perioada iunie-iulie, dar am si irigat in 3 transe – 900 m.c/ha. Am recoltat in prima jumatate a lunii octombrie, noi am avut un o suprafata de 170 ha unde am semanat hibrizi de la mai multe firme distribuitoare de seminte, iar PR32F73 ne-a oferit cea mai ridicata productie. Semanam acest hibrid inca din 2013 si mereu am avut productii care au depasit 18.000 kg/ha, insa in acest an putem spune ca a atins recordul de productie la noi in ferma”, a declarat fermierul campion Mihai Solomei.

Citeste si Iarna nu-i ca toamna! A inceput recoltatul la porumb, in Alba!

PR32F73 este un hibrid tardiv, FAO 600, rezistent la principalele boli ale porumbului, la frangere si cadere, are toleranta la seceta. Se recomanda a fi cultivat numai in sistem de irigare. Asadar, Mihai Solomei este fermierul campion Pioneer care si-a adjudecat si trofeul Porumbul de Aur, potrivit unor informatii comunicate de Corteva Agriscience™.

Citeste si Compania Al Mawashi din Kuweit cumpara 200.000 de oi din Romania

“Stim ca in Inusla Mare a Brailei se aplica tehnologii de inalta clasa, poate chiar cele mai inovatoare din piata, iar rezultate se observa in sporurile de productie. Este clar ca pentru a avea cele mai bune rezultate trebuie sa alegi hibrizii potriviti, trebuie sa ai grija de fiecare veriga tehnologica sa fie respectata si sa dispui de oameni pregatiti care sa aplice toate aceste lucruri. Echipa Agricost este una profesionista si ne bucuram ca dintre toti hibrizii pe care i-au cultivat si inscris in concursul organizat si monitorizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, PR32F73 a oferit o productie istorica in acest moment, dar cu siguranta hibrizii Pioneer vor depasi in Romania acest potential”, a declarat Maria Cirja, marketing Manager Corteva Agriscience™ – Divizia de Agricultura a DowDuPont.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

corteva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *