Tarfin, liderul regional in agri fintech, se lanseaza in Romania

Tarfin, liderul regional in agri fintech, se lanseaza in Romania

 

Tarfin, liderul regional din domeniul finantarilor in agricultura (agri-fintech) anunta intrarea pe piata din Romania. Start-up-ul de origine turca vine in sprijinul fermierilor romani si al distribuitorilor de inputuri agricole, combinand canalele de distributie traditionale cu tehnologia si resursele financiare. Compania isi propune sa reduca costurile productiei agricole, oferind solutii de finantare rapide, avantajoase si transparente, prin distribuitorii parteneri.

In Romania, agricultura reprezinta unul dintre cele mai importante sectoare economice. Datele Institutului European de Statistica arata ca Romania a fost in 2018 pe locul trei din Europa la productia de cereale, cu un total de 31.89 de milioane de tone. Conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in prima parte a anului 2021, fermierii romani au recoltat o cifra record de cereale paioase, de peste 15 milioane de tone. Cu toate acestea, criza energetica europeana a determinat o majorare a preturilor la ingrasaminte, punand in pericol economia de productie a fermierilor si, implicit, aprovizionarea consumatorilor finali.

Misiunea Tarfin este de a sustine productia agricola cu ajutorul tehnologiei. Compania dezvolta parteneriate cu distribuitorii regionali de inputuri agricole si utilizeaza metode avansate de management al riscului, astfel incat fermierii sa poata achizitiona mult mai usor si rapid inputurile necesare, cu termenele de plata de care au nevoie. Tarfin vizeaza acoperirea la nivel national si accelerarea digitalizarii in sectorul agricol.

Credem in puterea tehnologiei si in valoarea adaugata pe care aceasta o poate aduce fermierilor si distribuitorilor deopotriva. Am ales sa ne extindem in Romania deoarece constientizam potentialul industriei locale si capacitatea acesteia de dezvoltare. Intentionam sa venim in ajutorul fermelor mici de familie, pentru a oferi un acces mai facil la finantarea inputurilor”, a declarat Mehmet Memecan, fondator si CEO Tarfin.

Folosind modele proprii de evaluare a riscurilor agricole, bazate pe algoritmi de tip machine learning, Tarfin planuieste sa faciliteze accesul fermierilor romani la toate inputurile agricole necesare, la preturi competitive, precum si sansa de a plati la recolta. Momentan, start-up-ul ofera servicii catre distribuitori si se concentreaza pe incheierea de parteneriate locale pentru a facilita relatia dintre distribuitori si fermieri. Astfel, distribuitorii isi pot maximiza mai usor veniturile, iar fermierii isi pot achizitiona inputurile la timp, fara constrangeri financiare.

„Fermierii au un rol crucial pentru bunastarea noastra. Din acest motiv, inca de la infiintare, ne concentram eforturile pentru sprijinirea operatiunilor agricole si eficientizarea acestor procese. In momentul de fata, suntem in proces de autorizare de catre Banca Nationala a Romaniei pentru a ne putea extinde serviciile atat spre finantarea fermierilor, precum si a distribuitorilor de inputuri agricole”, a declarat Adina China-Birta, Director General al Tarfin IFN Romania.

Compania Tarfin a fost fondata in 2017, in Turcia, cu scopul de a ajuta fermierii mici si mijlocii sa achizitioneze intr-un regim avantajos inputuri agricole precum ingrasaminte, seminte, furaje, produse pentru protectia plantelor, utilaje si echipamente agricole, materiale necesare pentru constructie de sere, solarii si irigatii. In prezent, Tarfin colaboreaza cu peste 1000 de distribuitori si a finantat inputuri agricole in valoare de 110 milioane de dolari, catre 40.000 de fermieri.

„Ne bucuram ca am reusit sa atragem capitaluri de peste 14 mil USD, aducand de partea noastra actionari puternici din ecosistemul agricol si fintech, precum Syngenta Group Ventures, Yara Growth Ventures si Elevator Ventures – Raiffeisen Bank International. Cu sprijinul acestora, am reusit sa ne extindem pe piata din Romania, ca un prim pas in eforturile noastre de extindere internationala”, a completat Mehmet Memecan.

Start-up-ul a fost premiat in 2021 de catre Digital Money and Fintech Awards 2021 pentru „Fintech-ul cu cea mai rapida crestere a anului” si a obtinut primul loc in Competitia Tehnologiei Financiare EFSE in anul 2016.

Despre Tarfin Tarım A.S.

Tarfin este o companie infiintata in 2017, in Turcia, de catre Mehmet Memecan. Cu sprijinul actionarilor Syngenta, Yara Growth Ventures, Quona Capital, Collective Spark Fund si Elevator Ventures – actionarii internationali ai Raiffeisen Bank, start-up-ul agri fintech si-a extins operatiunile incepand cu anul 2022 si pe piata din Romania. Tarfin isi propune sa faciliteze accesul fermierilor la finantari, intr-un mod rapid si convenabil, cu ajutorul tehnologiei si a unei largi retele de distribuitori.

Tarfin a fost premiat drept „Fintech-ul cu cea mai rapida crestere a anului”, de catre Digital Money and Fintech Awards 2021 si a obtinut primul loc in Competitia Tehnologiei Financiare EFSE in anul 2016. La C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *