Surpriza din PNRR: Romania s-a angajat sa renunte la incalzirea cu lemne pana in 2023

Surpriza din PNRR: Romania s-a angajat sa renunte la incalzirea cu lemne pana in 2023

 

Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania s-a angajat fata de autoritatile Uniunii Europene sa renunte la incalzirea cu lemne pana in 2023. Astfel, se incearca decarbonizarea sectorului de incalzire / racire. Totodata, se doreste, prin acest cadru legislativ, si diversificarea mixului energetic, prin laturarea lemnului ca sursa de incalzire.

Potrivit Profit.ro, jumatate dintre gospodariile din Romania se incalzesc, in prezent, cu lemne. Cele mai multe dintre ele sunt in mediul rural, iar in multe localitati din rural, din Romania, nici macar nu exista, momentan, varianta bransamentului la gaze.

Pana in 2023, Romania ar trebui sa renunte la incalzirea cu lemne, fiind una dintre tintele si solutiile ce vor intra in vigoare odata cu cadrul legislativ ce prevede decarbonizarea sectorului de incalzire racire.

„Reforma va:

i) clarifica cadrul de responsabilitati intre autoritatile centrale si locale pentru administrarea sectorului de incalzire si racire si va extinde aplicarea Legii guvernantei corporative la operatorii de termoficare centralizata;

Citeste si 100 mil. euro pentru sere si solarii, cat importurile de tomate. Romania are 207 ha de sera

ii) include o revizuire a legislatiei de asigurare a sustenabilitatii si trasabilitatii biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizarii bioenergiei asupra biodiversitatii si a padurilor;

iii) diversifica mixul energetic in incalzire si racire prin renuntarea la biomasa forestiera (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – in original, n.r.); creste rolul prosumatorilor in productia de energie regenerabila, inclusiv prin compensare cantitativa”, se arata in PNRR.

Citeste s iAFIR: Modificari privind depozitarea gunoiului de grajd. Ce submasuri sunt vizate.

Totusi, pana in 2022 Romania mai trebuie sa adopte si o strategie prin care sa se decisa cum si mai ales in ce conditii biosfera forestiera ar putea fi folosita la incalzire.

Sursa: B1Tv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *